Skeivt på øya

Publisert

Middelalderparken i Gamlebyen er som en stor hjemme alene fest i august. Hipsterpublikummet svirrer rundt på Øya med Bar Code-byggene tronende i bakgrunnen og med de hippeste artistene i ørene. Men det er ikke bare på festivalområdet moroa foregår. Øyanatt byr også på skeive konserter og klubbkvelder. Øyafestivalen og Øyanatt har mye skeivt på programmet og det starter allerede i kveld, onsdag 7. august.

Mykki Blanco på Sukkerbiten

På Sukkerbiten ved operaen arrangerer Smug og Seksuell en kveld med Mykki Blanco og Oneman. I løpet av et kort år har New York-baserte Mykki Blanco sørget for å lyse opp hverdagen for queers verden over med låter og videoer som «Join my militia (Nas gave me a perm)», «Wavvy» og «Kingpinning» - og i februar i år holdt Blanco en smått legendarisk konsert på Blå i Oslo. Blikk Nett møtte Mykki Blanco etter konserten på Blå og han fortalte at verdensbildet hadde forandret seg drastisk i takt med suksessen han nå opplever.– Det er kjempe rart og litt ubehagelig. Etter konserter bruker jeg alltid å mingle med publikum, slappe av og snakke med folk. Ofte tar jeg med meg en gjeng til hotellrommet for å røyke litt weed. Men nå er alt forandret. I stedet for å chille vil alle ta bilder hele tiden og bare observere meg. Det er en helt ny situasjon, og en situasjon jeg ikke er komfortabel med, sier Mykki Blanco til Blikk Nett. Mykki Blanco er scenepersonligheten til Michael David Quattlebaum Jr., poeten som ga ut sin første diktsamling i 2011, «From The Silence of Duchamp to the Noise of Boys». Nå for tiden har Mykki Blanco overtaket på Quattlebaum Jr. og farter verden over for å levere legendariske konserter. To utgivelser har det blitt så langt, «Mykki Blanco and the Mutant Angels» (2012) og «Cosmic Angel: The Illuminati Prince/ss» (2012). Nå er Blanco på turne med det nye albumet «Betty Rubble: The Initiation» og publikum kan se fram til en forrykende konsert på Sukkerbiten.

Homofil houselegende

Onsdag 7. august er det også verdt å ta en tur til Stratos på Youngstorget. Juicy har hentet selveste Frankie Knuckles til byen i anledning Øyafestivalen.58-årige Knuckles fra Bronx, USA, omtales som gudfaren av house. Han startet karrieren sammen med en annen homofil dj-legende, nemlig Larry Levan, på Continental Baths i New York på midten av 70-tallet. Etter å ha å skape et solid navn i NYC begynte Frankie i 1977 å spille på klubben Warehouse i Chicago, og musikksjangeren house music kommer av nettopp musikken Knuckles spilte der tidlig på 80-tallet. Patski Love og Chris Stallion spiller ny og gammel disco og house før gudfaren tar over roret ved midnatt. Nede i 11. etasje byr dj Purple og tyske Portformat på en eksentrisk blanding og beats og bass.Stratos, Youngstorget, kl 23. Kr 150/200. Aldersgrense 20 år.

Austra på Parkteatret

Torsdag 8. august er det Parketeatret som er stedet for skeive. Da står kanadiske Austra på scenen. Mange fikk øynene opp for Austra da de slapp singelen «Beat and the Pulse», med tilhørende video som lokket lesbefansen med nakne lesbiske dansere. Låta var hentet fra debutplata «Feel it Break» (2011). Debutalbumet var et manifest som inkluderte store deler seksualpolitikk og Austras Katie Stelmanis var ikke redd for å snakke om at hun er lesbisk. I intervjuer har Stelmanis ofte snakket om at hun lar seg inspirere av artister som ikke er redd for å stille seksualiteten sin i rampelyset, som The xx, Tegan and Sara, Owen Pallet, Hercules and Love Affair og Gossip. At Stelmanis er skeiv er en like viktig komponent som alt annet.«Jeg vil ikke skjule det på noen som helst måte. Det er ikke det at jeg forsøker å bevise noe. Jeg vil bare ikke at det skal være noe hemmelig. Jeg tror det er mange indiemusikere som velger ikke å snakke om det og det er veldig frustrerende for meg, fordi det er et politisk tema i så mange land i verden», sier Stelmanis i et intervju med musikkmagasinet Spinner. «Feel it Break« var fylt til randen av magiske rytmer, fra «Lose It» til «Spellwork», men albumet inneholdt også politiske danselåter med homokamp som tema, som «Hate Crime». Verdt å sjekke ut er også låta «Young and Gay» som fikk plass på delux-utgivelsen av «Feel it Break».«Hvorfor skulle jeg være redd for å snakke om disse temaene? Jeg føler at dette er tida for å sørge for at det finnes en variert queer-representasjon på musikkscenen, og jeg er kanskje en representant for en ny sjanger», sier Stelmanis til Spinner. På det nye albumet «Olympia» som ble sluppet i juni er ikke den skeive politikken like åpenbar som på debuten. Likevel er det nok å kjenne seg igjen i også på dette albumet. Alle som har opplevd kjærlighetssorg og utroskap vil legge seg i fosterstilling og gråte sine modige tårer når Stelamnis på singelen «Home» synger: «You know that it hurts me when you don't come home at night/My body can't rest unless you're sleeping by my side/You know that it hurts me when you stay away all night/What is it that keeps you there?/Keeping you occupied, from my heart/My heart». I et intervju med britiske Gay Times forteller Stelmanis,«På denne plata handler det ikke spesifikt om en homoidentitet, men mer om direkte følelser og forhold jeg har opplevd i livet mitt. Det er uten tvil det ærligste og mest direkte jeg noen gang har skrevet», forteller Katie Stelmanis.Parkteatret, Olaf Ryesplass 11, kl 23.30. Kr 200/250, aldersgrense 18 år.

Homodisco fra London

Fredag 9. august inntar dj-kollektivet Horse Meat Disco Stratos på Youngstorget. Londonklubben Horse Meat Disco har i løpet av sine fem leveår sørget for ny interesse for disco og nudisco, og alle flokker til søndagsklubben: bamser, dragqueens og lærhomser i skjønn forening med lesber iført løsbart. Det var en dag klubbens skaper, James Hillard, gjorde husarbeid at det store skjedde. En ny æra for disco ble født. Historien er like enkel som den er magisk. Mens Hillard ryddet i gamle aviser stoppet han opp ved en forside hvor det sto: «Horse meat discovered in salami», men avissiden var brettet og alt han så var «Horse meat disco». Et genialt navn for en klubb, tenkte James Hillard og kontaktet kompisen Jim Stanton. Resten er historie. Historisk ble det da også når Horse Meat Disco besøkte klubbene Iconoclastic og The Villa i mars 2010. Nå er altså hesteguttene klare for en nytt oslobesøk - så få på deg danseskoene og gjør klar for skikkelig homodisco på Stratos.Stratos, Youngstorget, kl 23. Kr 150/200, aldersgrense 20 år.

Øyafestivalen i Gamlebyen

Selve festivalen åpner portene i Gamlebyen i dag. På programmet står som vanlig den nyeste av det nye, og det beste av det beste. Og en dose artister med skeiv vri. Nils Bech spiller på Øya i år og alle som har opplevd denne unike artisten vet at det er grunn til å glede seg når han går på scenen på Sjøsiden fredag 9. august kl 20.20. Azealia Banks, dama som la seg ut med Perez Hilton og skapte en twitter-krig det virkelig ble bråk av, sto på programmet. Men hun har nå avlyst besøket. En annen artist Banks har lagt seg ut med er bifile Angel Haze, som i motsetning til Banks besøker Øyafestivalen i år. Det blir spennende å se hva Angel Haze byr på fra scenen på Sjøsiden lørdag 10. august kl 17.20 Lørdag er også dagen for den store konserten med The Knife. Duoen besøker Øyafestivalen for andre gang i karrieren, men denne gangen er det ikke neon-trance på menyen. The Knife er ute på oppdrag, og med det ferske albumet «Shaking The Habitual» i ryggen skal de spre sitt manifest. Det er queerpolitikk, feminisme og antikapitalisme publikum skal danse til tone fra. Alle som fikk med seg konserten på Sentrum Scene tidligere i år vet at showet til The Knife vil bli en opplevelse det er umulig å forholde seg likegyldig til.

Mer info:

oyafestivalen.com