Skeivt uteliv
Utstillingen «Skeivt uteliv / Gayclubbing», som er laget på initiativ av Skeivt arkiv i samarbeid med Kunstplass [10] og Kulturhistorisk museum, åpner torsdag 22. juni.
Torsdag kveld åpner Bjarte Hjelmeland utstillingen «Skeivt uteliv /Gayclubbing» på Kulturhistorisk Museum.
Etter åpningen blir det musikk med DJ Bright Eye aka Fethawit Hakin og voguing med dansekompaniet Meraki voguing. Utstillingen «Skeivt uteliv / Gayclubbing» dokumenterer og formidler hvilken rolle utelivskulturen og livet på barer, klubber og andre treffsteder, har spilt for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner - fra vi måtte treffes på hemmelige steder på 50- tallet til dagens åpenhet - i hvert fall i de store byene.
Et av de mest overraskende bidragene var hundre lysbilder fra Club Privé som dukket opp i en koffert som Kristin Meier hadde tatt vare på helt siden hun sammen med Grethe Kjensli, drev den lille hyggelige klubben i Pilestredet 17 i Oslo i 1981 – 1982, og den første Cafe De Stijl som lå i Rådhusgata 5.
– Denne overveldende samlingen med lysbilder, bilder, orginalplakater, t-shirts, glass og regnskapsbok er nok det morsomste vi har kommet over, sier kurator for utstillingen, Henriette Stensdal, som sammen med Vibeke Hermanrud har samlet inn og sortert historisk festmateriale fra årene 1950-2017.
Koffertinnholdet pluss lysbildeshow med bilder fra privatpersoner, Løvetann og Blikk, plakater fra tidlig 70-tall frem til i dag, og videointervjuer med rundt 15 personer i alle aldre, vises på Kulturhistorisk Museum fra 22. juni til 27. august. Skeivt arkiv skal ha kontor bakerst i lokalet og vil samle inn flere historier fra publikum.
I tillegg har kuratorene invitert fem kunstnere invitert til å tolke tidsånden i «sin» epoke gjennom foto, video, trykk og tegninger. Disse kunstnerne er fotografen Fin Serck-Hanssen, Inge Ås som på 1970 tallet drev det lesbiske trykkeriet SFINXA, tegneren Eirik Lyster, fotografen Paulina Tamara Cid og video- og fotokunstneren Jenny Marie Hviding Schjerven.
De som har levd denne historien er med på å forme utstillingen gjennom foto, video, gjenstander, dokumenter og livshistorier. Onsdag 28. juni kommer Geir Morstad og forteller historien om virusgruppa i samarbeid med Helseutvalget. Torsdag 29. juni blir det Kvinnekafé i samarbeid med Inge Ås og Kjersti Fjelstad, og Quiz med Quizmistress Martine Hammervold-Austinat. Utstillingen står i hele sommer, fra tirsdag til søndag [mandag stengt], og under Oslo Pride er det gratis inngang.
Utstillingen dokumenterer den morsomme delen av lhbt-livet. For det har ikke bare vært kamp for like rettigheter, men også en skikkelig fin fest. Og mange ganger har det vært begge deler samtidig. Utstillingen er laget på initiativ av Skeivt arkiv i samarbeid med Kunstplass [10] og Kulturhistorisk museum i Frederiks gate 2 på Tullinløkka i Oslo.
Mer info: «Skeivt uteliv / Gayclubbing»