Selena Sefany. Foto: Reidar Engesbak.
Selena Sefany. Foto: Reidar Engesbak.

Slipp puppene løs!

Torsdag 12. april er det Free The Nipple Glitter Baby på Internasjonalen.

Publisert

Free the Nipple-bevegelsen har inntatt utelivet i Oslo. Internasjonalen fylles jevnlig med toppløse feminister i alle filer, kjønn og fasonger. Torsdag 12. april er det puppefest igjen.

Under #freethenipple har kvinner i flere år postet bilder av egne brystvorter på diverse sosiale medier, delvis i protest mot hykleriet i retningslinjene på Facebook, YouTube, og

Instagram –, men også som en protest mot urimelig seksualisering av kvinnekroppen. Kampanjens mål er at kvinner skal kunne vise fram brystvortene like bramfritt som menn har gjort i tiår, på gata så vel som i sosiale medier.

I Oslo har kampanjen også fått sitt eget klubb-konsept. Selena Sefany er en av de som står bak Free the Nipple-festene som med jevne mellomrom arrangeres på utestedet Internasjonalen på Youngstorget i Oslo.

– Hva fikk deg til å starte konseptet?

Selena Sefany. Foto: Reidar Engesbak.
Selena Sefany. Foto: Reidar Engesbak.

– Det startet for tre år siden. Mange i nettverket mitt var kvinnelige bartendere, og de hadde opplevd så mye dritt, gang på gang. Klåing og horestempel fordi de nektet fulle folk servering, og alle typer seksuell trakassering. Vi gikk rett og slett lei. Man kan si fra til den som gjør noe galt, men det kommer alltid noen nye. Derfor ønsket vi å gjøre noe større.

Ikke rom for hat

Free the Nipple var veldig i tida i 2014, og Sefany og vennene hennes bestemte seg for å gå bakerst i 8. marstoget med t-skjorter som de hadde klippet hull på til brystvortene.

– Det fikk vi veldig gode tilbakemeldinger på. Året etter gikk vi toppløse igjen, og da ville vi avslutte med en skikkelig etterfest på Internasjonalen. Vi regnet ikke med så mange folk, men det ble stappfullt. Nå har vi tatt klubbkonseptet videre. Målet er å skape en safe space og arena for kvinner og skeive hvor vi kan være trygge og feste uten å være redde for å bli klådd på, selv om vi bare går i trusa. Heterofile menn er hjertelig velkommen, men de må være feminister.

Reglene er klare å forholde seg til for alle gjestene som kommer på klubbkveldene: stirring, klåing og fotografering/filming er strengt forbudt. Brudd på reglene fører til permanent utestengelse fra Free the Nipple-arrangementer.

– Hva slags reaksjoner får dere?

– Veldig mye ros og støtte. Men en del menn synes vi er en gjeng tullete jenter som bare vil vise oss fram og roper om oppmerksomhet. Og de tror jeg alltid kommer til å finnes. Men vi gir ikke rom for hat på våre arrangementer, vi er ikke en diskusjonsgruppe. Vi har laget dette for de som er enige i saken.

En kvinnelig brystvorte

Forrige fest på kvinnedagen 8. mars var utrolig populær ifølge Sefany.

– Den var dritbra, lokalet var fullt klokka elleve, og folk dansa toppløse i god, likestilt ånd, forteller Sefany, som understreker at på Free the Nipple-festene, skal kvinner føle seg trygge, uten risiko for klåing og trakassering.

– Og det uansett hva de velger å ha eller ikke ha på seg. Alle kjønn er velkomne, så lenge det er i feministisk ånd.

Den internasjonale Free the Nipple-bevegelsen startet i 2012 da skuespilleren, regissøren og aktivisten Lina Esco (33) laget filmen «Free the Nipple», og som en del av promoteringen la hun ut videoklipp på Facebook av seg selv mens hun løp toppløs gjennom New Yorks gater.

Facebook fjernet videoklippene med begrunnelsen at de brøt med retningslinjene deres. Resultatet var at flere kjendiser, som Rihanna, Cara Delevingne, Miley Cyrus og Lena Dunham kastet seg ut i debatten til støtte for Esco. Filmen tar for seg feminisme-sensur og retten til å gå toppløs. En kvinnelig brystvorte er strengt tatt det samme som en mannlig brystvorte, men det er likevel ulovlig for kvinner å gå toppløse utendørs i 35 amerikanske stater, og bilder av kvinnelige brystvorter risikerer fortsatt sladding på sosiale medier som opererer med ulike retningslinjer for kvinne- og mannskropper.

Lei av hykleriet

Siden 2014 har Free the Nipple blitt en bevegelse som har spredd seg verden over. Kvinner har sett seg lei på hykleriet, og tar grep om puppene sine selv.

– Free the Nipple er veldig mange former for feminisme, med flere synspunkter samlet inn i én. Det handler ikke bare om retten til å gå rundt toppløs, understreker Selena Sefany.

– Free the Nipple handler om at mødre skal få amme når og hvor de vil. Bryster er til for mat. I tillegg skal du ikke få lov til å spørre meg om hva jeg hadde på meg dersom jeg skulle bli voldtatt. Seksualitet og nakenhet er opp til oss selv å eie, og opp til kvinner selv å bestemme hva vi vil gjøre med. Free the Nipple er også et motsvar til hvordan mediebildet overseksualiserer kvinnekroppen, den blir solgt overalt. Og det bidrar til hele voldtektskulturen og kjønnsdiskrimineringen av kvinner. Vi blir sett på som mindreverdige. Men husk, du kan støtte Free the Nipple-bevegelsen selv om du elsker å gå i pologensere hver dag. Det er ingen press på å kle av seg på vår klubb, og ingen skal føle at de må det. For oss handler det om samhold, og ingen skal få lov til å røre oss dersom vi ikke vil!

Klubb: Free the Nipple, torsdag 12. april, Internasjonalen kl. 22.30. Youngstorget, Oslo.

Info: Free The Nipple || Glitter Baby