Smakebiter fra Skeivt arkiv på Elsker

Publisert

4. februar presenterer Skeivt arkiv smakebiter fra arkivet på et arrangement på Elsker i Oslo. Arkivet vil gjerne komme i kontakt med folk som har en historie å fortelle og som sitter på interessant historisk materiale. Skeivt arkiv ved Universitetetsbiblioteket i Bergen er et nasjonalt prosjekt som dokumenterer historien gjennom arkivmateriale, bøker og tidsskrifter, videointervjuer og et digitalt oppslagsverk. Det har lenge vært et mål å få dokumentert homohistorien, LHBT-historien og den skeive historien her til lands. Nå er arbeidet kommet for alvor i gang. – Vi har fått inn mange spennende arkiver, først og fremst Kim Frieles arkiv med over 50 års homoaktivisme, samt flere arkiv fra ulike deler av homobevegelsen. Det vi får inn er nyere homohistorie. Det som er eldre enn 100 år, er enten ødelagt eller så finnes det allerede i politirapporter og psykiatrirapporter og den slags, sier professor Tone Hellesund ved Universitetet i Bergen.

Fjorten kolli

En av dem som har donert sitt personlige arkiv er Gro Lindstad, tidligere leder av LLH. På arrangementet presenterer hun sin historie. Lindstad har donert fjorten kolli, materiale fra tidlig 80-tall og opp til midten av 2000-tallet.– Det er alt av dokumenter fra styrer og utvalg jeg har sittet i. Oppsamlet materiale fra ulike temaer jeg har vært opptatt av, som partnerskapsloven. Det er også mange homohistoriske plakater i god stand og en god del korrespondanse og brev av mer trakasserende karakter som jeg fikk mens jeg var leder av LLH, sier Gro Lindstad.Lindstad forteller at grunnen til at hun har tatt vare på dette i alle disse årene, er at hun har hatt et håp om at det før eller siden skulle komme et skeivt arkiv. – I tillegg har jeg tenkt tanken at jeg, når jeg en eller annen gang får ro, skal skrive noe av historien selv, og da skal jeg bruke arkivet. Men først og fremst har jeg tatt vare på det for dem som er unge i dag, som ikke har noe som helst perspektiv på hva vi faktisk jobbet med på 80- og 90-tallet.

Private historier viktig

Skeivt arkiv ønsker seg det som finnes av organisasjonsmateriale, plakater, buttons, dagbøker, selvbiografiske tekster og fotografier. Men de vil også komme i kontakt med privatpersoner og få deres historier.– Vi vil ta vare på de personlige historiene. Hvordan reagerte samfunnet på normbrudd på kjønn og seksualitet? Det ønsker vi å se nærmere på og vil derfor også ha personlige arkiver og samlinger av for eksempel homseporno fra 70-tallet eller bilder fra lesbenes hytteturer på 80-tallet.Hellesund forteller at de blant annet har fått bilder fra leiligheten hvor transvestittmiljøet i Bergen pleide å møtes i på 70-tallet. – Det er vel så viktig å ta vare på det materialet som viser hvordan folk levde livene sine, inkludert familieliv, vennskapsbånd, kjærlighetsforhold og arbeidsliv. Kjærlighetsbrev er også noe vi gjerne tar imot.  De private historie er ifølge Hellesund med på å fylle ut bildet. – Man kan se mye i sakspapirer og organisasjonsreferater også, men de private øyeblikkene viser menneskene i historien, sier Hellesund.Leder i LLH, Bård Nylund ønsker velkommen på arrangementet. Foruten Gro Lindstad vil Leif Pareli, Turid Eikvam og Svein Skeid som alle har lagt ned et stort frivillig arbeid for skeiv historie også være tilstede.4. februar kl. 1900, Elsker, Kristian IVs gate, Oslo