Sondre Lerche til Regnbuedagene

Sondre Lerche spiller i Pride Park på Festplassen fredag 8. juni.

Publisert

Sondre Lerche spiller i Pride Park på Festplassen fredag 8. juni.

Regnbuedagenes festivalsjef Joakim Aadland kan se tilbake på en vellykket festival i fjor.

– Det var 10 000 i paraden og rundt regnet 20 000 fordelt på arrangementene. Det er vi veldig fornøyd med.

Rekordantallet i paraden har dog ført til litt hodebry for festivalsjefen, så i år har festivalen måttet ta noen nye grep.

– Paraden har blitt så stor at den ikke er håndterlig i de rammene vi har hatt tidligere år. Derfor har vi flyttet starten av paraden ut på bryggen, ved Skur 7 hvor Statsraad Lehmkuhl ligger til kai. Det positive med det grepet er at paraden nå ender ved Festplassen, hvor Pride Park også ligger i år.

Fjorårets paraderekord forklarer Aadland med FRIs kampanje «Gå for meg».

– Det var mange som sluttet seg til kampanjen, men det er ingen grunn til at man ikke skal gjøre det samme i år. Situasjonen har ikke endret seg for de det gjelder. De som av en eller annen grunn ikke tør å delta. Så vi håper på nok en paraderekord i år.

Pride Park på Festplassen

Det var første gang i fjor at Regnbuedagene arrangerte egen Pride Park. Pride Park var lagt til Skostredet i Bergen sentrum, like ved Litteraturhuset. I år ekspanderer Pride Park, mildt sagt, og bygges opp på Festplassen ved nordenden av Lille Lungegårdsvann.

Siden 1929 har Festplassen vært sentrum for feiringen av 17. mai i Bergen, og den har også vært arena for mange arrangementer som tivoli, sirkus og den tradisjonelle lysfesten i sentrum før jul.

– Det er veldig gøy, og veldig krevende. Vi har beveget oss fra et område på 1000 kvm til Festplassen som rommer 4000 kvm på ett år. Bergen kommune har vært utrolig hjelpsom og støttet oss slik at vi skal få dette til. Festplassen har aldri tidligere blitt gjerdet inn, så det er noe nytt, sier Aadland og forklarer inngjerdingen med at Pride Park skal være en trygg arena for festivaldeltagerne.

– Og det er fortsatt gratis og åpent for alle som ønsker å komme og delta.

Lokale helter

I Pride Park blir det stands med ulike aktører, fra skeive organisasjoner og grupperinger til kommersielle aktører. Det blir mat og drikke, debatter, musikk og kultur. På årets artistplakat finner vi mange lokale artister, både kjente og nye navn.

– Vi har valgt å prioritere lokale artister og band. Bergen har et veldig bra musikkmiljø og det er et miljø som har vokst seg stort de siste ti årene – og det er mye å hente både av skeiv kultur og andre talenter.

Aadland mener det ligger i Regnbuedagenes mandat å løfte fram lokale kulturkrefter.

– Regnbuedagene skal være en plattform hvor lokale artister, både skeive og andre, kan markedsføre seg selv.

Sondre Lerche topper plakaten

En av de «lokale» artistene i år er selveste Sondre Lerche.

Sondre Lerches siste album «Pleasure», ble av Morgenbladets anmelder beskrevet som «den mest nyskapende norske popproduksjonen som har truffet platespilleren på lang tid,» og har mottatt de mest entusiastiske anmeldelsene så langt i Lerches allerede omfattende karriere.

Lerches bromance

Sondre Lerche slapp i mars i fjor en musikkvideo til låta «Serenading In The Trenches», regissert av Evan Savitt, hentet fra albumet «Pleasure».

Musikkvideoen er ladet med homoerotikk og i et intervju med det amerikanske magasinet OUT forteller Lerche at han leker med en rekke symboler som han opplever er eksotiske.

«Jeg er ikke aggressiv av natur, Ikke er jeg voldelig eller konfronterende, men jeg finner ofte en måte å bruke de kvalitetene i musikken min. Jeg har et nært forhold til bandet mitt, og spesielt trommisen min, David Heilman, som jeg har med i musikkvideoen,» sier Lerche til OUT.

«Vi har et nært forhold i musikken, som mennesker og som artister – og han er i seg selv en ”larger-than-life»-karakter. Jeg ville lage en video om ham og om forholdet oss i mellom.»

Oh what a beautiful boy child

Oh boy, the man of my dreams

Oh what a big boy, what a boy child

Oh man, oh boy, what a dream

Oh boy, you’re preaching to the wrong choir I know what’s up, my time is up

I know what’s up, my time is up

Sondre Lerche «Serenading In The Trenches»

«Serenading In The Trenches» oser av intimitet og forholdet mellom Lerche og Heilman er intenst.

«Jeg ville leke med romantiske forhold, seksuelle forhold – og også en slags far og sønn greie. Målet var å se nærmere på veldig nære relasjoner mellom menn,» sier Lerche og forteller at han er veldig fornøyd med resultatet.

«Musikkvideoen er en hyllest til forholdet vi har. Det er ikke ofte man ser slike videoer, spesielt ikke fra artister som er heterofile. Folk er ofte så redd for å vise følelser mellom menn, enten det er romantikk eller vennskap. Derfor følte jeg det ville være en fin ting å feire det i en låt.»

Sondre Lerche spiller fredag 8. juni i Pride Park under Regnbuedagene i Bergen.

Info: bergenpride.no