Suksess for Skeive ski

Publisert

280 deltakere tok turen til "Homsedal "for å få med seg årets Skeive ski. Selv om regnskapet og evalueringen fortsatt gjenstår, kan arrangørene allerede nå slå fast at årets Skeive ski, den andre i rekken, ble en suksess. Målet om å passere 300 deltakere ble riktignok ikke nådd, men 280 påmeldte gjorde at det ble ny deltakerrekord. – Vi er veldig fornøyd med det vi har fått til i år. Vi føler at vi har tatt nok et steg i riktig retning. Akkurat nå er vi veldig slitne, men det har vært en fantastisk helg, sier en leder for festivalen, Trond Alexander Tune. Sammen med resten av styret og en håndfull frivillige har han stått på hele helga for å legge til rette for en helg fylt av aktiviteter, kulturelle innslag og festligheter. – Vi legger til rette for at folk skal kose seg og ha det morsomt, men det er deltakerne som utgjør festivalen. Akkurat nå er jeg utrolig sliten, men det har vært en fantastisk helg, sier Tune som trekker frem festen på Stavkroa som et av høydepunktene. Tune og røper at de allerede har booket helg til neste års festival. – Akkurat nå er jeg altfor sliten til å tenke så mye på neste års festival, men helga er booket. Nå gjenstår oppsummering og evaluering av denne festivalen, før vi diskuterer hvilket opplegg vi vil ha neste gang, sier.

– God blanding

Skeive ski har vært opptatt av å legge vekt på et kulturelt program og ønsker å ha en høy kulturprofil. På årets arrangement fikk deltakerne trimmet lattermusklene med Great Garlic Girls og servert vakre toner fra artister som Bård Watn og Heidi Marie Vestrheim. – Vi vil ha kulturinnslag med høy kvalitet. Det er en del visesang og noen savner kanskje musikk med høy partyfaktor. Akkurat der må vi kanskje finne ut hva vi skal putte inn hvor for å heve energinivået, men jeg føler vi har fått til en god blanding og årets program har funket veldig bra, sier Tune. Ledelsen hadde også lagt ned mye arbeid i lørdagens slalåmkonkurranse og kunne by på et enda bedre opplegg en fjorårets suksess i bakken. Med eget festivaltelt, musikk i bakken og en krevende og gjennomført løype midt anlegget, gjorde Skeive ski seg bemerket i bakkene. – Stemningen i bakken på lørdag var helt fantastisk. På slike arrangement har været mye og si og på lørdag strålte solen for oss, fortsetter Tune.

– Koster å bli internasjonal

Skeive skis visjon er å bli internasjonal, men Tune påpeker at det er en stor investering. – Det er ikke bare å sende ut et pressemelding og invitere deltakere fra andre land. Det innebærer mye arbeid å bli en internasjonal festival og det trengs mye ressurser. Det skal mye tilrettelegging til og det vil koste, sier Tune. Skeive ski er både en kultur og aktivitetsfestival og styret erkjenner at de har falt litt mellom to stoler når det gjelder offentlig støtte. – Vi håper vi kan få mer offentlig støtte til å drive festivalen og gjøre den større. Det koster oss ekstra mye å ha frivillige i og med at vi er på Hemsedal og de frivillige ikke bare kan dra hjem etter endt arbeidsdag. Vi må sørge for kost og losji og da må vi prøve å begrense antall frivillige også, fortsetter Tune.

– Fikk sin skidebut

Likevel har Skeive ski gjort seg bemerket i andre land og flere skeivinger fra andre land lot seg friste av en helg i Hemsedal. – I tillegg til deltakere fra alle de største norske byene, har vi fått med oss mange deltakere fra andre land. Totalt har vi med deltakere fra fire verdensdeler. I tillegg til de skandinaviske landene har vi deltakere fra blant annet Tyskland, Nederland, USA, England og Malyasia, sier nestleder Henning Hoyer. En av dem var Azawan Atan fra Malaysia. Han er bosatt i England og har aldri hatt ski på beina, men lot seg likevel overtale av sin norske kjæreste til å bli med på Skeive ski. – Det har vært helt fantastisk å være med. Norge har en utrolig flott natur og forholdene i Hemsedal er det ingenting å si noe på. Vi har jo homoarrangement der jeg kommer fra også, men ingenting som dette. Det er helt unikt. Jeg syns det er rart at det ikke er flere utenlandske deltakere, sier Atan. Han benyttet Skeive skis tilbud om skigruppe og fikk dreisen på skikjøringen allerede etter første dag. – Jeg hadde en veldig flink instruktør som lærte meg mye på kort tid. Etter hvert turte jeg å dra opp i de store bakkene alene og jeg har stort sett holdt meg på beina. Til neste år blir jeg enda bedre, smiler Atan.