Synger Gunvor Hofmo

Publisert

Susanna Wallumrød har gitt ut en plate med Gunvor Hofmos dikt. Gunvor Hofmo regnes blant Norges mest betydningsfulle modernistiske lyrikere, og hun debuterte med diktsamlingen «Jeg vil hjem til menneskene» i 1946. Nå har musiker Susanna Wallumrød gjort et dypdykk inn i 700 dikt som Hofmo publiserte i totalt 20 samlinger. På albumet «Jeg vil hjem til menneskene», som er i salg fra fredag 18. mars, tolker Wallumrød 13 utvalgte dikt av Gunvor Hofmo.

– Hva gjorde størst inntrykk på deg fra Hofmos historie?

– Summen av alt. Hun var en sterk dame, politisk og opptatt av sine medmennesker. Hun hadde et stort hjerte og en enorm evne til å ta inn over seg det som skjedde rundt henne. Hun var en av de første som vi kjenner til som levde sammen med en annen kvinne, og det var på en tid da homofili var forbudt. Det vitner om et menneske som ikke lar seg kue. En som tør å leve livet som hun ville. Selv om det i perioder var et ensomt liv, var det slik hun valgte det, sier Susanna Wallumrød til Blikk Nett. Gunvor Hofmo ble født i 1921. Hennes ungdomskjæreste, den jødiske flyktningen Ruth Maier, ble i 1942 deportert og drept i Auschwitz. Dette var trolig den enkeltepisoden som førte til at lyrikeren senere fikk store psykiske problemer. I perioden fra 1954–1975 var hun flere ganger innlagt på Gaustad psykiatriske sykehus. I diktene hennes er krigens lidelser, sorgen over den tapte, skyldfølelsen og sykehustilværelsen sentrale temaer og har klare henvisninger til tapet av Ruth Maier. I 1947 møtte Gunvor Hofmo lyrikeren Astrid Tollefsen. De to ble etter hvert samboere, og var som åpent lesbiske bemerkelsesverdige kvinner for sin tid. Hofmo døde i Oslo i 1995.

– Hvem er dette albumet laget for?

– Jeg har ingen utvalgt målgruppe, egentlig. Men selv hadde jeg en fin reise sammen med Hofmos diktning. Diktene hennes er sterke, og mange flere kan få glede av det hun har skrevet. Man blir berørt av dem, og meningen er at man skal føle noe. Vi mennesker trenger ikke være så redde for det som er trist. Store følelser som sorg og død er det mange som ikke vil snakke om, men vi må tørre å ta mer tak i det, sier Wallumrød. «Jeg Vil Hjem Til Menneskene» er Susanna Wallumrøds første album hvor hun synger på norsk. Hofmos dikt får gjenklang i Wallumrøds melodier, klanger og følsomme vokal, og hun har med seg fullt band på denne utgivelsen. Susanna Wallumrød er kjent både som soloartist og fra duoen Susanna & The Magical Orchestra. Musikken hennes er blitt brukt i serien Grey´s Anatomy, og hun har turnert med amerikanske Bonnie «Prince» Billy. På denne plata er Hans Magnus Ryan gitarist, og de øvrige musikerne er Ståle Storløkken (flygel, piano, Fender Rhodes, Hammond-orgel, synth), Jo Berger Myhre (el-bass, kontrabass) og Erland Dahlen (trommer, perkusjon, pauker, omnichord og sag). Susanna Wallumrød synger Gunvor Hofmo, fredag 1. april på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, kl. 20:00.