Taushetspakten

«Little Men» har kinopremiere fredag 31. mars.

Publisert

Ira Sachs står bak filmer som «Keep The Lights On» (Berlinale Teddy Award 2012) og «Love Is Strange» (2014), begge vist på Oslo/Fusion filmfestival – den gang den het Skeive filmer.

Tekst: Bård Ydén.

Han siste film, «Little Men», som hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin for ett år siden, får nå norsk kinopremiere fredag 31. mars.

Sachs er kjent for sine nærgående og innsiktsfulle portrett av mennesker som gjennomgår kriser i livet, men personlig har jeg følt at han kommer litt til kort i sine forsøk på å la publikum slippe innunder huden på karakterene. Det blir en litt distansert observasjon der jeg skulle ønske at jeg ville følt mer empati og innlevelse.

Dette er ikke tilfellet med «Little Men», og det er kanskje en av grunnene til at denne filmen er hans mest kritikerroste til nå. Jeg skal ikke gå inn på om det faktum at han har redusert den ene hovedkarakterens homofile legning til noe man må lese mellom linjene, har noe med dette å gjøre.

I filmen møter vi trettenårige Jake (Theo Taplitz) og familien hans som flytter inn i barndomshjemmet til faren etter bestefarens død. Overgangen fra Manhattan til Brooklyn er stor, men snart møter Jake den karismatiske Tony (en fantastisk Michael Barbieri), hvis mor Leonor (Paulina Garcia) driver en kjolebutikk i underetasjen av huset. Når Jakes foreldre (Greg Kinnear og Jennifer Ehle) ønsker å øke husleien for butikken, bryter det ut en feide mellom de voksne.

Guttene har allerede knyttet et sterkt vennskapsbånd, og som en protest mot foreldrenes oppførsel inngår de en taushetspakt.

Sachs skildrer det livsdefinerende vennskapet mellom de to guttene på mesterlig vis, og det er ikke uten grunn at lovordene har haglet etter premieren i fjor.

«Film-making this intelligent is such a treat»

- The Guardian

«Sachs strikes movie gold with this everyday epic»

- Little White Lies

«Sachs' latest is another gem that's full of heart and warmth»

- Empire

«There's no end to the discreet pleasures on screen here»

- Screen International

«The performances are impeccable»

- Hollywood Reporter

«Little Men» har kinopremiere fredag 31. mars.