Tett på en seriemorder

Publisert

Nok en gang utforsker regissør Øystein Johansen universet til den homofile seriemorderen Jeffrey Dahmer. «The Dahmer Syndrome» har premiere på Black Box onsdag 27. august. I 1991 ble Jeffrey Dahmer arrestert og anklaget for mord og i leiligheten hans fant politiet råttent kjøtt og dusinvis av polaroidbilder han hadde tatt av sine ofre. I fryseren fant de kroppsdeler pent pakket inn i plastposer. Regissør Øystein Johansen har latt seg inspirere av historien om en av USAs verste seriemordere, Jeffrey Dahmer. Forestillingen «A Thing of Beauty» hadde premiere på Black Box høsten 2013 og her utforsket Johansen temaer som besettelse og isolasjon, og hvordan disse kan forsterke hverandre. – Dahmers fascinasjon for død startet med døde dyr, som han fant langs veien. Etter hvert utviklet det seg til en besettelse. Det er en utvikling jeg synes var veldig spennende å ta tak i – og ikke minst forsøke å overføre til scenegulvet, sier Øystein Johansen til Blikk Nett. Jeffrey Dahmer ble kjent for å ha drept sytten unge menn, spist deler av deres kropper og for å ha utnyttet dem i bisarre, seksuelle ritualer. Til vanlig jobbet Dahmer i en sjokoladefabrikk der han var godt likt og ikke gjorde noe vesen av seg. Men samtidig som han ønsket å isolere seg, higet han etter relasjoner til andre menn og forgrep seg på sine ofre etter å ha sluppet dop i drinkene deres. Dahmer ble arrestert i 1991 og tiltalt for mord. I leiligheten hans fant politiet et stort antall polaroidbilder som Dahmers hadde tatt av sine ofre, bundet og i live og av avkuttede legemsdeler. I fryseboksen fant politiet hoder pakket i plast. Under rettssaken forklarte Dahmer at han ønsket å være så nær sine ofre som mulig. Ifølge en undersøkelse i USA er Dahmer blant allmennheten mer kjent enn flere av landets presidenter. Men fortsatt vet vi lite om de emosjonelle og intellektuelle tankene mannen bak de forferdelige forbrytelsene hadde.

En vanlig mann

Øystein Johansen ble kjent med seriemorderens historie etter et tips fra en kompis rundt samme tid som rettssaken mot Anders Behring Breivik pågikk.– Utgangspunktet for min fascinasjon for Jeffrey Dahmer var at han var så vanlig. Han var rett og slett en vanlig mann. – Tror du at det faktum at Jeffrey Dahmer jaktet på gutter og unge menn har gjort han mer notorisk og beryktet enn om han drepte kvinner?– Nei, jeg tror ikke det. Fordi det er så spesielt det Dahmer gjorde med ofrene sine, så spiller det ingen rolle hvem han drepte. Jeg har ikke lest om andre seriemordere som borret hull i hodene på ofrene sine for å få dem til å se levende ut selv om de var døde.Dahmer myrdet altså sytten menn og gutter mellom 1978 og 1991. Drapene hans involverte voldtekt, lemlesting, nekrofili og kannibalisme. Den 28. november 1994 ble han slått i hjel av en innsatt ved Columbia Correctional Institution, hvor han satt fengslet.

En kjekk seriemorder

For Øystein Johansen har det vært spennende å fordype seg i lengselen til Dahmer. En lengsel som førte til makabre drap og ritualer.– Man må oppsøke mye rart i en slik prosess, men samtidig er det veldig spennende. Jeg har alltid vært opptatt av denne typen tematikk – så sånn sett er det ikke noe nytt. Det har likevel vært en veldig spesiell prøveprosess hvor jeg og skuespiller Marius Mensink har jobbet fram stykket. Øystein Johansen er selv skeiv, men det har for så vidt ingen sammenheng med at han ble fascinert av Jeffrey Dahmer.– Men jeg er opptatt av hva det er som får noen til å gjøre slike makabre ting som Jeffrey Dahmer har gjort. Men det som slo meg da jeg så bilde av Dahmer var at han var jævlig kjekk, samtidig som han var ekstremt vanlig. Det var jo litt spesielt å oppleve, sier Johansen til Blikk Nett. – Det som slo meg mens jeg arbeidet med stykket var at Dahmers historie kunne vært hvem som helst sin historie. Jeg tror alle har slike tanker av og til. Tanker om å drepe et annet menneske – selv om man ikke gjør det. Johansens fascinasjon for isolasjon og menneskets instinkt går som en rød tråd gjennom arbeidene hans. I 2010 ble han uteksaminert fra Kunsthøyskolen i Amsterdam og mottok æresprisen Top Naeff, for årets mest lovende student. Forestillingene hans er satt opp i flere europeiske land og i Midtøsten. «A thing of beauty» vant Natt&Dags Oslopris for beste scenekunst i 2013. Nå kan publikum nok en gang stige inn i Jeffrey Dahmers univers. I forestillingen «The Dahmer Syndrome» dissekerer Johansen grusomhetens mekanismer og utforsker forholdet mellom seksualitet og perversjon, observasjon og voyeurisme. På scenen er fem menn fanget i en glassboks. De er lagret bort som bladene i en bok, og låst ned som sommerfugler i et skap. Gjennom dette dioramaet utfolder Dahmers univers seg. «The Dahmer Syndrome», Black Box, Marstrandgata 8. Forestillingen spilles 27.–31. august.

Mer info og billetter: blackbox.no