Topp stemning og ny rekord

Publisert

2340 publikummere fant veien til Aksepts Hagefest, som også i år bød på en flott miks av humor og alvor. Den munnrappe og virtuose Stian Blipp loste publikum galant gjennom programmet på den 13. Hagefesten, der alle artister som deltar stiller opp gratis og publikummere oppfordres til å støtte Aksept. Selv underholdt konferansieren, som har ledet både «Norske Talenter» og «IDOL» på TV2, med beatboxing, vitser og små anekdoter. Nye Cabarosa og Gospelfabrikken sparket i gang festen med vidt forskjellige låter, før den 84-årige amerikanske fotografen John Palatinus entret scenen for å snakke sammen med journalist Toril Martinussen. Palatinus er i Oslo i forbindelse med sin utstilling «Tomorrow's Man» i Rådhusgalleriet. Senere på kvelden ble et av hans fotografier auksjonert bort for 6.000 kroner.

«Gay power»

«Muttern» til Cåre Johnny Enderud er evigpopulær, og senere kom Enderud tilbake på scenen som den nestendøve, klumsete tryllekunstneren Tunika. Også Robert Stoltenberg fikk publikum til å flire godt, da hans figur Narvestad ville føle på «the gay power» og ba dem om å holde hender. Også statsminister Erna Solberg, som hygget seg blant publikum, tok hånden til naboen. Fra scenen holdt Solberg en tale der hun roste Aksept for deres innsats i over 25 år, og understreket hvor viktig det var både å bedre hiv-positives psykososiale helse og å redusere tilfeller av nysmitte. Historien til hiv-positive Glenn Mathisen tidligere på kvelden viste at Norge har et stykke å gå innenfor psykososial helse blant hiv-positive. Mathisen fortalte at han følte seg hensatt til 80-tallet da venner for kun et par år tilbake bad ham ta med «et eget glass på fest». Veien frem til å stå for åpen scene og fortelle historien har vært tung og turbulent. Overgangen fra Mathisens sterke beretning til Tuva Livsdatter Syvertsens solosang uten instrumenter passet utmerket. Syvertsen var kun akkompagnert av danseren Hanna Filomen Mjåvatn.

Små perler

Eurovision Song Contest var godt representert på Hagefesten gjennom opptredener av Josefin Winther og Carl Espen, Margaret Berger og Tooji. Komiker Else Kåss Furuseth harsellerte - «ikke for å være en partypooper» - med sorggrupper og bød på små perler fra sin forestilling «Kondolerer». Også Erna Solberg fikk en liten kilevink fra Furuseth: – Alt er akseptert her, til og med en blå-blå regjering! Etter at forfatter og teaterregissør Morten Borgersen hadde lest opp fra boken «Forestillinger», ga artisten SiLya jernet og fikk full uttelling fra et syngende publikum. Allsangen fortsatte på oppfordring fra hiv-positive Jarle Landmark. Med en plastglobe i hånden kalte Landmark Aksept for verden i et nøtteskall, med en blanding av homofile og heterofile og folk fra alle verdensdeler. Globen forsvant symbolsk ut til publikum som sammen med Gospelfabrikken og Landmark avsluttet Hagefesten med å synge «We are Accept» på låten til «We are the World».

Se bildene fra Hagefesten her: