Liniker e os Caramelows.
Liniker e os Caramelows.

Trassig trans til Oslo World

Liniker e os Caramelows, frontet av vokalist Liniker Barros, spiller på festivalen Oslo World i slutten av oktober.

Publisert

Liniker e os Caramelows, frontet av vokalist Liniker Barros, spiller på festivalen Oslo World i slutten av oktober.

Liniker Barros i bandet Liniker e os Caramelows, spiller på festivalen Oslo World i slutten av oktober. Barros er en av de nye og sterke transstemmene i tiden. Hun har uttalt at det å være en svart transkvinne på en scene er politisk.

«Transfolk må være representert. Samfunnet forsøker å usynliggjøre oss og ta fra oss vår legitimitet. Det er ekstremt viktig, ikke bare for meg, men for oss alle, å okkupere posisjoner, plattformer og samfunnsdebatter slik at vi kan fortsette kampen og for å kunne eksistere,» sier Liniker Barros i et intervju med Folha de S.Paulo.

Utopia på Oslo World

Hvert år velger Oslo World seg et tema som gir en pekepinn på hvilke artister som står på scenen og hvilke seminar som arrangeres. Tema for årets festival, som går av stabelen 29. oktober til 3. november, er utopia.

«I musikken, og kunsten generelt, lever utopiene godt. Der står vi fritt til å drømme, til å fantasere fritt, til å skape ting som henger sammen på en mer perfekt måte enn virkeligheten rundt oss. I musikken kan ideen om det utopiske virke frigjørende her og nå. For en rekke kulturer som har levd i randsonene, som har vært undertrykket, er futurismen og fremtidstroen noe man har henvendt seg til når nåtiden og fortiden har vært for smertefull. Et åpenbart eksempel er afrofuturismen, der teknologiske muligheter, fremtidsvisjoner og nye musikkuttrykk ikke bare har skuet fremover, men også vært grenseutvidende i nåtiden,» skriver Oslo World i en pressemelding.

Liniker e os Caramelows.
Liniker e os Caramelows.

«Oslo World preges i grunnen hvert år av musikk som på ulike vis bærer med seg denne ånden – for eksempel i møter mellom ulike former for folkemusikk og moderne elektroniske impulser, som er et slags bumerke for festivalen – og et kjennetegn ved den moderne, globale musikken.»

På årets program står det som vanlig artister som representerer verdens mangfold. I år, som i fjor, blir det arrangement og konserter hvor Oslo World samarbeider med eksterne aktører og organisasjoner, som Skeiv Verden og Oslo Pride.

Fra Brasil til Oslo

Oslo World, Skeiv Verden og Oslo Pride har invitert Liniker e os Caramelows fra Brasil til årets festival. Konserten finner sted torsdag 31. oktober på Cosmopolite i Oslo.

Soularven fra Brasil og USA pustes til live i det brasilianske bandet Liniker e os Caramelows, frontet av vokalist Liniker Barros, som på kort tid har blitt en av Brasils mest sentrale og bemerkelsesverdige artister. Liniker slo igjennom på hjemmebane da hun og bandet la ut en fremføring av låta «Zero» på YouTube.

«Zero» ble en svær hit, det samme ble debut-EPen «Cru» i 2015. I 2016 kom albumet «Remonta», som førte til over hundre konserter, blant annet på festivaler som SXSW, Womad og Primavera. Andrealbumet, «Goela Abaixo», kom ut i år. Det er en etterlengtet affære som ble utviklet på veien i løpet av de siste to årene. Her møter lytteren et sound som ligger hakket nærmere opplevelsen av å støte på det store bandet i en konsertsetting. Det er, for å bruke Linikers egne ord, «et sound som får puste og danse, samtidig som det er en følelse av hvor hver låt er på vei».

Liniker Barros ble flasket opp på Brasils rike soulmusikkarv, samt Whitney Houston, som sang på et uforferdet, hemningsløst vis som Liniker tok til hjertet. Hun stod frem som transkvinne på samme tid som hun blomstret som artist av internasjonalt format.

«Det er en stor forskjell på det jeg opplever og det ukjente transpersoner opplever. Derfor sier jeg alltid at vi er nødt til å holde sammen, uansett. Hvis vi ikke gjør det, kommer vi sikkert til å bli slettet fra historiebøkene», har hun sagt til magasinet Paper.

Enn så lenge er det en svært dyster spådom hun kommer med. Men der Liniker kommer fra, er det nærmest en realitet enn noe annet sted. Hun er fra Araraquara, en by i delstaten São Paulo, et forholdsvis rikt og konservativt område av Brasil. Forholdene for transpersoner er kritiske i landet. Organisasjonen Transgender Europe har samlet tall for drap på transpersoner mellom 2008 og 2016 - der er Brasil på topp med 868 registrerte tilfeller, med Mexico på en andreplass med 257.

Også denne dypt alvorlige situasjonen er med på å danne bakteppet til det Liniker skaper - musikk som forøvrig gir håp om at en annen, mer romslig virkelighet er mulig - enten det er i hverdagen hjemlandet Brasil eller det er på dansegulv verden over.

Info: Oslo World: Liniker e os Caramelows (BR) på Facebook

Powered by Labrador CMS