Tror på en queer verden

– Hva er det med sex som er så farlig at vi ikke kan prate om det? spør forfatter Anna Ahlund.

Publisert

Forfatter Anna Ahlund ønsker å gi ungdommer positive, skeive historier uten de store «komme ut»-scenene. Det gjør hun med boka «Det ingen ser» om Fride som er ikke-binær.

Den svenske forfatteren Anna Ahlund har nå utgitt sin andre bok som har fått tittelen «Det ingen ser». Boka handler om en vennegjeng som går på kunstlinja på en videregående skole. Gjennom et kalenderår følger vi dem gjennom kjærlighetsliv, flørting, vennskap og usikkerhet. Det heteronormative språket er fjernet, og karakterene faller for hverandre uavhengig av kjønn.

Når Blikk møter Anna Ahlund på Gyldendalhuset i Oslo sier hun at det er viktig å fortelle de unike historiene.

– Ungdom trenger å få lest om seg selv. Jeg har lest så mange komme ut-fortellinger. Og de er viktige. Men hver gang en karakter er gay, skildres det ofte som et problem som må overkommes, sier Anna Ahlund til Blikk.

– Da bekrefter man jo heteronormen. Så hvordan kunne jeg skrive dette på en annen måte, hvor jeg kunne være normkritisk uten å bekrefte normen? Jeg bestemte meg heller for å skape mine enge normer, og ta bort alt jeg ikke liker.

Kjønn og kjærlighet uten normer

Resultatet ble blant annet den ikke-binære karakteren Fride. Vi får aldri vite hens biologiske kjønn, og Fride omtales kun ved navn og kjønnsnøytralt pronomen. Ingen i boka gjør noe nummer av dette, og behandler Frides kjønn like naturlig som andre.

– Frides biologiske kjønn er jo ikke relevant. Mennesker er ofte altfor opphengt i biologi, og vil lese personen ut ifra det biologiske kjønnet, og ikke hva hen faktisk er. Så det ville vært helt feil å si det, ikke sant? spør Ahlund og legger til at det snarere har blitt et poeng å aldri nevne det biologiske kjønnet i boka.

– Jeg tror noen vil legge merke til det i starten, men etter hvert som folk leser boka håper jeg de glemmer det. Fride er jo en utrolig kul person, med en tøff stil, og hen er nok min favoritt i boka.

Personlighet foran kjønn

Likhet og likestilling er viktig for Ahlund, og hun er opptatt av at alle skal få sin plass og synes i verden. Og hun vil at karakterene skal få en lykkelig slutt.

– Det skjer for ofte at lhbt-personer i media blir omsluttet av så mye tragedie. De fortjener bedre. Som ung er det viktig å lese om de forskjellige måtene å være på, og at det er helt ok å bestemme selv hvordan man er, forteller hun.

I tillegg til Fride er boka fylt opp med skeive karakterer. Både hovedpersonene og bi-karakterene forelsker seg i hverandre, kliner og flørter, uavhengig av kjønn. Sebastian, en av guttene i gjengen, har som nyttårsforsett å kysse en ny person hver måned i året – et prosjekt han går inn i med stor iver. Hvem de er, er ikke så viktig, men det er tydelig at han har en viss attraksjon for dem alle. Selv ikke i hans tilfelle er kjønn eller legning viktig i historien. Vennene synes å være mer opptatt av nødvendigheten av å jage etter nye erobringer.

– Jeg tenker jo fort at alle er som meg, jeg liker jo alle. Eller, ikke alle, men du vet … personligheten er viktigere enn kjønnet, ler Ahlund.

– I en verden som ikke er så preget av en heteronorm, tror jeg at folk ville tenkt mer på den måten og ikke begrenset seg så mye. Det er viktig at ungdom får vite at de ikke må velge. Jeg tror på en mer queer verden. Vi setter for mange etiketter på hverandre, både gjennom kjønn og legning. Verden blir morsommere om vi lar være.

Snakk om sex!

Sex er også et gjentagende tema i boka. Flere av dem har sex, noe som skildres ganske detaljert. Noen vil nok synes det er rart at det er så tydelig beskrevet i en roman for ungdom. Men Ahlund synes sex er viktig å snakke om.

– Hva er det med sex som er så farlig at vi ikke kan prate om det? Sex er jo så lett tilgjengelig overalt, bare se på internett. Men der er det stort sett bare porno. Det fine med litteraturen er at vi kan inkludere følelsene i sexen også, både de gode og dårlige. Leserne får så mange nyanser. Jeg tar jo også opp ensomheten som kan oppstå rundt sex og avvisning. Vi som skriver om dette har et ansvar når det gjelder å få fram alle sidene.

Det viktigste temaet for Ahlund, er likevel ensomheten. Karakterene kjenner alle på forskjellige typer usikkerhet, men sliter med å dele den med omgivelsene. Følelsene rundt identitet, vennskap og kjærlighet er noe mange kan kjenne seg igjen i.

– Tittelen handler om akkurat dette. «Det ingen ser» er det vi ikke tør å snakke om, og derfor skjuler bak fasaden vår. Vi har alle vært der.