Turkameratene

Publisert

22 skitupper glir bortover løypene, stavtakene knitrer i snøen og rimet legger seg i skjeggstubbene. Menn som liker menn og fjell er på tur. Etterpå venter ei varm badstu.  Hadde det ikke vært for at sola gjemmer seg bak en lett grå himmel, hadde stedet sett ut som de velkjente, idylliske postkortene. Greinene på trærne henger nedover som litt for lange armer under vekten av snøen. Det er hvitt i alle retninger, og i nysnøen blinker det i blanke krystaller der sporene snirkler seg oppover mot hytta på Natrudstilen ved Sjusjøen. Gutta i Fjellgruppen holder til helt på toppen av hyttefeltet. Gradestokken viser 15 minus 950 meter over havet. Atle Omland tar en slurk av flaska som har vært med i sekken på turen, og isen knaser. – Vannet mitt er blitt til slush. Åh, det er godt å være tilbake, selv om det var en veldig fin turopplevelse med nysnø og gode løyper. Atle og ti andre menn fra Fjellgruppen «for menn som liker menn som liker fjell», kommer tilbake til hytta én etter én eller i små grupper. Skiene plasseres raskt i boden, og innenfor døren blander duften av nytrukket kaffe seg med fuktige skiklær og varme mannskropper. – Halvparten av oss var her i fjor. Dette er fjerde gang vi leier hytte her. Det er en populær tur, og den har alltid lang venteliste, sier Terje Kongsrud, som er én av to turarrangører for denne turen.

Individualister

Seks timer tidligere: Skiene vendes og smøres med grønn eller blå Swix. God, gammeldags matpakke, sjokolade og solbærtoddy pakkes ned i sekkene. Klokka nærmer seg ti på morgenen, og alle forlater hytta og gir seg viddene i vold. – Vi hadde planer om en fellesutflukt, men det endret seg etter hvert til å bli litt forskjellige turer. Vi er nok en gjeng med individualister her, så alle gikk etter eget ønske. Noen gikk en kortere tur, de fleste av oss gikk til Nordseter, men de tøffeste, de nådde Pelestova, som er en mil ekstra. En del av gamet er jo at de som har gått lengst, kommer tilbake og skryter av det. Fjellgruppen har rykte på seg for å bestå av menn som er i ekstremt god form, men vi som er med er ganske forskjellige, og her på Sjusjøen legger vi egentlig ikke opp til så veldig tunge turer, sier Kongsrud. Selv har han overvurdert seg selv litt i dag, for kroppen verker. Samtidig er det å være med i Fjellgruppen en viktig motivasjon for å bli i bedre form.– Hvor viktig er bra utstyr?– Noen er mer opptatt av utstyr enn andre. Men riktig tøy er alfa og omega: Ull, ull og ull. Jeg kunne ønske meg ullundertøy i dag, for det var ganske kaldt innimellom. – Hvordan vil det være å komme hit som ny i Fjellgruppen?– På turene er det ofte med både nye folk og noen av gutta som kjenner hverandre fra før. Men vi er inkluderende og synes bare det er hyggelig å bli kjent med flere menn som er glade i naturen og det sosiale.

Spa og snøbading

Fjellgruppen fyller snart 15 år. Det er enkeltmedlemmer som arrangerer turene, og de som er førstemenn til mølla får være med. Om sommeren arrangeres blant annet fjellturer fra hytte til hytte og breturer. Om vinteren gjelder alt fra høyfjellsturer fra hytte til hytte, slalåm, telemark og snowboard til langrennsturer. De fleste turene går over ei helg eller langhelg. Turene kan ha forskjellige vanskelighetsgrader, men med normal, god form skulle de fleste som er glade i turopplevelser kunne være med på mange av turene. En stor prosent av medlemmene er fra Oslo, men gruppa har også medlemmer fra Vestlandet, Trøndelag, Sverige og Danmark. Gruppa har medlemmer av alle sivile statuser, single, samboere og gifte, og for noen har statusen endret seg etter at de kom i kontakt med Fjellgruppen. – For tre år siden chattet jeg med Rafael Tello på nettet. Siden jeg skulle være med på en tur med Fjellgruppen, kunne jeg få overnatte hos han på Slemmestad først, smiler Dan Kristiansen. Han er fra Danmark, men bor nå på Slemmestad sammen med Rafael. Nå hviler de ut i sofaen etter dagens skitur, og vedkubbene gløder og knitrer i peisen. Hytta på Natrudstilen har både kjøkken, spisestue, stue og badstu. – Hva skjer nå etter en lang skitur?– Nå blir det mer av det sosiale. Det innebærer blant annet spa og middag, mye skravling, badstu og snøbading, sier Kongsrud. De andre gutta slutter seg til planene. Forteller om snøbading i femten kalde som om det skulle være like enkelt og behagelig som et sommerbad. Men så blir det stille. Det ligger nøling og avventing i lufta. Kommer de til å trekke seg? Var innspillene om hvor helsebringene dette er, bare store ord? Minuttene tikker og går før dampen velter ut av badstua. Atle Omland, Oddmund Brekke og Finn Nordli løper ut og kaster seg rundt i snøen, og bortsett fra latteren deres er det helt stille utenfor hytta denne lørdagskvelden.