Ukas kulturtips

Publisert

– Jeg anbefaler å få med seg en kveld i den Norske Opera og Ballett med «Mesteraften Lightfoot og León» 11. og 15 april, sier Trond Alexander Tune. – Dette er en helaftens kveld med moderne, vakker dans som både berører og begeistrer. Lightfoot og León er to dansere og koreografer som møttes i Holland for mange år siden, og paret har utviklet en særegen stil som er alt annet enn kjedelig. De har vært i Oslo og innstudert denne kvelden med tre ulike danseforestillinger. Danserne i operaen mestrer dette perfekt, og de tre dansene henger sammen. De viser mange ulike deler av menneskesinnet og et stort uttrykksregister. Da jeg så oppsetningen ble jeg både rørt til tåren, og jeg lo høyt. Dette er kunst på høyt nivå som engasjerer. Trond Alexander Tune er festivalsjef for Skeive ski som arrangeres for tredje gang i år. Skigrupper, toppturer, snowboardkurs og konkurranser i bakken står på programmet på dagtid pluss festivalområde med telt, servering og musikk. Etter det blir det afterski, underholdning med Queentastic og talkshow når det er duket for Scandinavian Ski Pride 2012 fra 12. april.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– I det utvidete kulturbegrepet, hvor også sport og fritid er med, så var jeg nettopp i Kvitfjell sammen med Fjellgruppa og dyrket skikultur. Det var veldig morsomt. Fint å være en gjeng homser som nøt vårsola og afterski i fjellet.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?

– Opera og ballett er jo høyt vurdert av samfunnet med stort praktbygg og store statlige overføringer, men kanskje noe nedvurdert av folk flest. Mange sier at det er litt finslig og distanserer seg fra det. Men Operaen har så mange ulike typer forestillinger at alle kan finne noe som passer. I tillegg får man introduksjon til kveldens forestillinger og opera er tekstet på norsk. Man får også en opplevelse av vakker arkitektur og en hyggelig bar og restaurant hvor man kan fordøye inntrykkene i pausen. Alt er lagt opp til at alle kan kose seg. Dette er verdt noen hundre kroner.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse.

– For et par uker siden var jeg også i Operaen for å se og høre den storslagne operaen «Tristan & Isolde» av Richard Wagner. Dette er en fem timers lang orgasmisk opplevelse med et digert orkester og store sangere. Men den aller beste opplevelsen tror jeg var i Bologna i 1989. Da så jeg en fantastisk oppsetning av Wagners «Ringen» med bruk av både film og vanlig scenespill. Dette var en fire dagers affære med nesten 20 timer opera. Ikke akkurat for nybegynnere, men noe jeg aldri glemmer, for jeg hadde ståplass alle fire kveldene.