Ukas kulturtips

Publisert

– Ventetiden fram mot showet BADMEN 22.-24. juni kan virke uutholdelig lang. Men fortvil ikke, for byen du bor i har antakelig et kjempefint kulturtilbud. Kom deg ut, sier Andreas Birger Johansen. – Selv er jeg altfor dårlig til å bruke Oslos fantastiske kulturtilbud. Mitt tips er å kjøpe billetter. Da må du gå. Ellers kan du korte ventetiden med å lese bøker og høre på musikk, for sommermusikk er viktig uansett hvor man befinner seg. Jeg anbefaler Christianssand String Swing Ensemble. Len deg tilbake i fluktstolen med et glass limonade og la deg henføre av disse gutta som er både sjarmerende og veldig gode musikere. Forresten, bytt ut limonaden med en ananasdaiquiri. Eller mojito med bringebær. Mat og drikke er jo også kultur. NRK P1 kan også stå på. Etter at Fagottkoret har sunget på sesongens siste Nitimen 8. juni, tar Reiseradioen over. Da er det sommer. Skulle det skye over, kan du trekke innendørs og se «Sex og Singelsiv» på VGTV. Årets festligste på nett. De hete scenene med Siv og Panser-Randi er ubetalelige. Andrebass og pressekontakt i Oslo fagottkor, Andreas Birger Johansen er sammen med resten av gutta i Oslo Fagottkor snart klare med nytt show og ny konferansier på Chat Noir under Skeive Dager. Showet BADMEN tar utgangspunkt i et kontormiljø, slik som i serien «Mad Men», men fagottene er bad boys på en annen måte og gir publikum nostalgiske og hysteriske tilbakeblikk til 1950- og 60-tallet. – Vi er jo på full fart inn i festivalsesongen. Kortfilmfestivalen i Grimstad 15.-20. juni er kjempetrivelig. Den faller som vanlig dessverre midt i oppkjøringen til sommerens fagottkonsert, så jeg får ikke vært der i år heller. Men de som rekker det, bør ta turen dit. Jeg har alltid vært for gammel til sånne gjørmerockefestivaler, men det finnes heldigvis festivaler for slike som meg også. Kongsberg Jazzfestival 6.-9. juli er en favoritt. Jeg har hatt noen av mine aller fineste konsertopplevelser der. Ikke bare jazz, men mye bra pop og rock også. Kaizers Market (Kaizers Orchestra og Farmers Market) for noen år siden var et høydepunkt. Og Jamie Cullum noen år før det. Det beste med hele festivalen er likevel å høre på gratiskonserter og drikke øl i Jazzgata. – For de som vil bli værende i fluktstolen, anbefaler jeg «Bernhard Hvals forsnakkelser» av Lars Saabye Christensen. Den handler om en ung lege med tourettes syndrom på begynnelsen av forrige århundre. Boka har utrolig mange spesielle stemninger og er til tider helt hysterisk. Den er bra sommerlektyre. «Usynlig» av Paul Auster er veldig fin og ganske trist. «Muligheten av en øy» av Michel Houellebecq bør du lese hvis du orker. Den er slitsom og har et begredelig menneskesyn, men den er tankevekkende.

– Hva var din siste kulturopplevelse?

– Jeg var på danseoppvisningen til min nieses danseskole på Kongsberg. Det var veldig gøy å se henne gjøre en alternativ Haba haba-koreografi i en dritfin Hanna Montana-t-skjorte jeg har kjøpt til henne. Forøvrig er det ganske kjedelig å se ukjente barn opptre. Det er kanskje litt dårlig gjort å sammenligne dem med danserne i Billy Elliot på Broadway, men jeg betalte gode penger for begge deler. Jeg håper det er morsommere å se voksne menn som er dårlige til å danse på fagottforestillingen.

– Hva har vært den beste kulturopplevelsen i det siste?

– Jeg så balletten «Romeo og Julie» på Operaen i forrige uke. Jeg døste litt i første akt, men andre og tredje var strålende. Jeg var litt skuffet over at fagottenens egen Aarne Kristian ikke danset den kvelden, men kom fort over det. Fantastisk scenografi og overdådige kostymer. Jeg ønsker meg kjolene og hodeplaggene til mødrene Montague og Capulet til Oslo fagottkors kostymelager.