David Hoyle.
David Hoyle.

Verden brenner. Onaner!

David Hoyle byr på giftig samtidscabaret på festivalen Pride på National.

Publisert

Nationaltheatret og Oslo Pride spleiser regnbuen mellom Pride Park i Spikersuppa og Nationaltheatret med skeiv miniteaterfestival. På scenen står blant andre David Hoyle, tidligere kjent som The Divine David.

Etter å ha spilt «Engler i Amerika» i vår fortsetter Nationaltheatret regnbuefesten med skeivt teater, skeive omvisninger, skeiv Ibsen og internasjonale artister. Pride på National åpner dørene 27. juni og byr på spennende og skeiv kultur til og med 30. juni.

David Hoyle besøker Pride på National

David Hoyle.
David Hoyle.

Den legendariske avantgarde-cabaret-artisten David Hoyle kommer til Pride på National med en helt spesiell miks av polemikk, patos og provokasjon.

Hoyle slo gjennom på 90-tallet som The Divine David, en slags anti-drag queen som angrep både det borgerlige Storbritannia og homomiljøet, som han stemplet som «den største selvmordskulten gjennom tidene», med sjokkerende opptredener som ikke sjelden inneholdt verbal så vel som fysisk selvskading. Etter en lengre refleksjonsperiode og mentalt sammenbrudd, gjenoppsto David Hoyle under eget navn, denne gang mindre fysisk farlig, men med desto mer bitende satire, drepende komisk timing, spektakulær fremtoning og uimotståelig karisma.

Tidligere i år gjorde David Hoyle suksess med den delvis biografiske forestillingen «Diamond», hvor han tar et tilbakeblikk på 60 år med skeiv rettighetskamp og motstandskamp. Diamanter kan blende deg, men diamanter kan også kutte glass – og David Hoyle går ikke av banen for å etterlate seg dype kutt i sinnet og stoltheten til det skeive miljøet.

The biggest suicide cult in history

Det er mange seiere å se tilbake på i den skeive rettighetskampen. Men som Hoyle også påpeker: homoseksualitet er fortsatt forbudt i 74 land. I land hvor rettighetskampen har kommet langt ser vi en stadig større «normalisering» av det skeive miljøet – og kommersielle krefter benytter en hver anledning til å tuske til seg «rosa kapital» - uten at miljøet protesterer i særlig høy grad.

Protestere var det dog mange som gjorde da Hoyle langet ut mot homsene som ravet rundt i bydelen Vauxhall i London. Vi må spole tilbake til 30. desember 2007 og David Hoyles show «The biggest suicide cult in history» på Royal Vauxhall Tavern. Showet ble promotert med en flyer hvor Hoyle erklærte:

«All over Vauxhall they are fucking without condoms. All over Vauxhall they are dancing till Tuesday morning. All over Vauxhall they are taking G, K, C, V and E [that's GHB, ketamine, cocaine, Viagra and ecstasy]. All over Vauxhall they are dying.»

Men det var ikke sagt med en moralsk snurpemunn. For David Hoyle henger dopbruk, utagerende festing og sex sammen med skammen mange skeive lever med. En skam som blir puttet i oss fra tidlig alder. År etter år med mobbing, vold og et samfunn som ser ned på deg, er spiren til den kulturen Hoyle kaller «The biggest suicide cult in history.»

David Hoyle i forestillingen «Diamond».
David Hoyle i forestillingen «Diamond».

Nazisøppel

Selv om skeiv kultur og skeive uttrykk nå omfavnes av storsamfunnet, og kapitalen, så forsvinner ikke følelsen av utenforskap. Storsamfunnets omfavnelse kommer med klausuler. De mest marginaliserte i det skeive miljøet slipper fortsatt ikke inn i varmen og når det heteronormative samfunnet heiser regnbueflagget og hyller mangfoldet, så finnes det en holdbarhetsdato i bitteliten skrift, «må kun brukes i juni.»

Hoyle mener vi lar oss lure og at mangfoldsstrategien ikke er ærlig.

«Vi har blitt en målgruppe. Det handler om kapitalisme og rosa penger,» sa Hoyle i et intervju med nettstedet SameSame i 2007.

«Det er nesten som om vi hele tiden bare har ønsket å være fornøyde, underdanige og trofaste mot kapitalismens maskin, tynget ned av huslån og lange arbeidsdager. Vi er ikke kopier av heteroseksuelle.»

Hvor passer så David Hoyle inn i dagens skeive univers?

«Jeg er ikke homo. Jeg er queer. Homo er noe konstruert. Like konstruert som ”mann eller kvinne”. Å si at man må velge det ene eller det andre er snerpete. Ok, så har du kjønnsorganer på utsiden. So what? Såkalt maskulinitet holdes opp som noe å beundre. Maskulinitet blir guddommeliggjort i homomiljøet. Der lever Hitlers drøm i beste velgående. Det handler om ungdom, hvit ungdom, blå øyne, blondt hår. Nazisøppel,» sa Hoyle til SameSame i 2007.

Verden brenner!

«I’m not bitter. I’m angry!» skal David Hoyle ha sagt en gang. Og det stemmer nok. I «Diamond» setter han rettighetskampen opp mot sine egne erfaringer og sin egen oppvekst. Fra oppveksten i Blackpool til et 80-tall preget av amfetamin. Til suksess med karakteren The Divine David til drapet på samme karakter. Han raser mot samfunnets dobbelmoral og politikere som Margaret Thatcher, som sloss hardt mot skeive rettigheter samtidig som hun pleiet nær omgang med overgriperen Jimmy Saville. Og har det blitt så mye bedre? Tja … Ifølge Hoyle er dagens gloale alt-right-bevegelse et bevis på at det kun blir verre – så hvorfor ikke leve etter The Divine Davids motto: «The world is burning. Let’s masturbate!»

David Hoyle opptrer i publikumsfoajéen på Nationaltheatret fredag 29. juni kl. 17.30. Han gjør også en ekstraforestilling kl. 20.30, så kjenn din besøkelsestid.

Info og billetter: Pride på National: David Hoyle

Program for Pride på National

Onsdag 27. juni:

Kl. 18: Skeiv omvisning (reservér plass og møt opp foran hovedinngangen)

Kl. 18.30: Dørene og baren åpner

Kl. 19: Forestilling: «Bacon» av og med Pip Utton

Kl. 21.30: Visning og boklansering av Melk skeivt kulturtidsskrift.

Festen fortsetter med åpen bar og balkong til kl. 00.30.

Torsdag 28. juni:

Kl. 16:30: Dørene og baren åpner

Kl. 17.00: Forestilling: «Ingen er homo i 2. divisjon» av og med Andreas Kvisgaard

Kl. 19.30: Forestilling: «Adolf» av og med Pip Utton

Fredag 29. juni:

Kl. 17: Skeiv omvisning (reservér plass og møt opp foran hovedinngangen)

Kl. 17: Dørene og baren åpner

Kl. 17.30: Performance av og med David Hoyle

Kl. 20.30: Performance av og med David Hoyle (ekstraforestilling)

Pride på National er et samarbeid mellom Nationaltheatret og Oslo Pride. Programmet er kuratert av Ljørsund Skeive Teater ved Terje Strømdahl, i samarbeid med Nationaltheatret og Oslo Pride, med støtte fra Fritt Ord.

Pride på National: Pip Uttons «Bacon»

I forestillingen Bacon ifører Pip Utton seg Francis Bacon med skremmende likhet, og ser tilbake på kunstnerens myteomspunne, promiskuøse liv – snerrende, sjarmerende og med umiskjennelig champagne-ånde.

Francis Bacon var en av Storbritannias fremste figurative malere, med et modig og grotesk billedspråk. Han var også en kåt soper. Mens malingen tørket i mørket, jaktet han Sohos gater etter rimelig lammekjøtt, iført nettingstrømper og lærfrakk.

Pride på National: Pip Uttons «Adolf»

Med forestillingen Adolf går skuespiller og forfatter Pip Utton dypere inn i hver og en av oss, hvor de virkelig ubehagelige spørsmålene bor. Velkommen til Adolf Hitlers sykelige avskjedshilsen fra bunkeren. En siste krampetrekning før Det tredje rikes selvmord. Og resten er historie. Eller?

Det er ikke Uttons sveis, løsbart eller naziflagget i bakgrunnen som er mest skremmende i denne akutte nødvendigheten av en monolog.

Pride på National: Ingen er homo i 2. divisjon

Kristian er homo og er lidenskapelig opptatt av fotballklubben sin. Fotball handler om samhold, felleskap og lagånd, for på et fotballag skal alle ha sin plass uansett. Eller, er det sånn?

Publikum møter karakteren Kristian Andersen som er fotballsupporter for Raufoss Fotball og som historien blir til igjennom. Kristian er ute på foredragsturné i regi av Norges Fotballforbundet og FRI – Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold. Han snakker om homofili i fotballen, og diskuterer hvorfor det er så vanskelig å stå fram som homofil dersom man er fotballspiller. Ingen har stått fram ennå. Når faller denne siste bastionen for gammeldags maskulinitet?

Kristian forteller om en venn han har fra internett. Eller venn? Han kjenner ham ikke, han vet ingenting om ham. Ikke hva han heter, ikke hvor han bor, ikke hvor han spiller. For han er fotballspiller og han er homofil. Kristian kaller ham Ingen. Navnet har han hentet fra historien om den greske helten Odyssevs som kalte seg Ingen for å lure den enøyde kjempen. Når Odyssevs stikker ut øyet på kjempen, roper denne: Ingen har skadet meg! Ingen har blindet meg! Ingen har røvet meg! Og ingen bryr seg.

Ingen spiller i 2. divisjon. Hvem i all verden er han? Kristian røper mer og mer om seg selv når han forteller om dette eksemplet han har. Eksemplet på at det iallfall fins én homofil spiller i Norge: Ingen.

Info: Pride på National på Facebook