Pride Art
En skeiv og kunstnerisk festaften
– Det er så mange grupper i samfunnet som har et kunst- og kultursenter, jeg synes det er rart at vi ikke har det, sier Adam Schjølberg, som var konferansier på Queer Art Gala i Kulturkirken Jakob.
Et skeivt kunst- og kultursenter har vært i emning de siste årene, drevet fram av krefter tilknyttet organisasjonen Pride Art og det kreative miljøet rundt forlaget og tidsskriftet MELK.
I går forente etablerte skeive kulturskapere krefter for å sørge for at et slikt kulturhus kan bli en realitet.
Festaftenen Queer Art Gala foregikk i kulturkirken Jacob, der en auksjon over donerte kunstverk også fant sted. Konferansier for forestillingen var komiker og forfatter Adam Schølberg.
– Dette er jo en flott og fancy kveld, så jeg tenker å bringe inn litt humor for å lage en stemning og sette en tone som gjør det koselig og hyggelig også, sa han da Blikk fant ham en liten halvtime før teppet gikk opp.
Schjølberg mener det er et behov for et skeivt kunst- og kultursenter.
– Det er svært viktig å ha et slikt nøytralt samlingspunkt, der man slipper å tenke så mye på politiske uenigheter. Kunst er utrolig samlende. Det er så mange grupper i samfunnet som har et kunst- og kultursenter, jeg synes det er rart at vi ikke har det, sier Schjølberg.
En av dem som bragte høykulturen til scenen under festaftenen, var Adrian Angelico.
Den internasjonalt kjente operasangere mener det er viktig å ha en arena der det skeive får plass.
– Det er veldig lite queer kunst og kultur som får rom i de etablerte kulturinstitusjonene. Det er gjerne slik «nå har vi Skeivt kulturår» og så er det ferdig, sier Angelico.
– Eller kanskje man har en forestilling i året, ikke flere- for da blir det «for mye», legger Angelico til.
– Samtidig blir ikke noe automatisk bra fordi det er skeivt, men det kan være deilig å få være et sted der man vet at man kan få være seg selv, som person og som utøver.