Luca Espseth anbefaler FIRE og Indieseksuell på Blå.

– Denne helga skjer det mye skeivt som er verdt å få med seg. I dag er det dags for årets tredje og siste skeive samarbeid mellom FIRE og Indieseksuell på Blå i Oslo. Denne gangen er det med Karin Park på scenen. Hun har et rykende ferskt album i lomma som heter «Highwire Poetry». Skiva er stappet med elektropophits som er passe mørke og dansbare.

På Dansens hus vises Toyboys «Øyeblikk av begrensninger» som er en kriminalfortelling av og med duoen. Dette er andre del av trilogien «Toyboys goes brutal» og guttas niende forestilling. Lørdag arrangeres FYC going Queerdo Superball for alle som er skeive.

– Sjekk Facebook og meld deg på. Det blir ball, konsert og indierockpopelectrodans. Dette er de kulturelle tilbudene jeg ville benyttet meg av, om jeg hadde hatt tid og mulighet, men det er også viktig å minne om at denne helga arrangeres Stolt i Trondheim. Stolt er det skeive kunnskapsseminaret i regi av Skeiv Ungdom. Seminaret er åpent for alle. Fredag kveld åpnes med debatt om forskjellige samlivsformer og samlivsnormer. Lørdag er todelt med Restart-kursing, foredrag av rådgiver i sexologi Torild Olsen Husby, men også foredrag om trans- og kjønnsidentitet med Cara og Kristin Fridtun. Stolt har også BDSM-utstilling med bondage, disiplin, dominans og underkastelse som tema.

Luca Espseth står bak bloggen «Best med Bart». Her skriver Espseth om å være transmann i Norge, om å bli tilsnakket av fremmede på gaten, om tvangssterilisering, om hva testosteron gjør med kroppen hans og om nordmenns forståelse av kjønn.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?
– Det siste kulturelle jeg gjorde var å holde foredrag om hva vil det si å være transkjønnet på «Upopulær aften» på Chateau Neuf i forrige uke. Jeg var også og så stykket «Lille Eiolf» satt opp av skuespillerutdanningens 3. klasse på Teaterhøgskolen. Stykket av Ibsen handler om en familie hvor de voksne er så selvopptatte og ute av stand til nærhet, at de ikke ser barnet sitt. Selv når Lille Eyolf dør, klarer de ikke å ta det ordentlig inn over seg. Dette var en minimalistisk og spennende tolkning av stykket, men med noe varierende skuespillerprestasjoner.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?
– Ukultur. Ukultur er og blir den beste formen for samfunnskritikk vi har. Ukultur rommer så mye. Alt fra pønkere til harryturer til Sverige.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?
– Den irske singer-songwriteren Damien Rice på Trænafestivalen i 2007. Denne konserten var rett og slett gripende. Den beste kulturelle opplevelsen i år var Oslo Queer Festival på Blitz.