Kulturtipset

Publisert

– Salmeboka skal synges fra perm til perm, 899 salmer av 200 kor i et 60 timer lang direktesendt tv-program med utgangspunkt i Vår Frue kirke i Trondheim. – I disse dager er det mye som skjer med musikklivet i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet. I 2013 kom den nye utgaven av salmeboka ut, som er en viktig del av vår kulturarv og utgangspunktet for NRKs nye storsatsing innenfor sakte-TV, «Salmeboka minutt for minutt» blir en koselig forsmak på adventstida. Det vil også være åpent for at publikum kan komme å høre på, sier Åge Winje Brustad, leder i Skeiv Ungdom Trøndelag.– Jeg synger i kor selv, og det er jo ikke hver gang man opplever at salmeboka blir sunget fra perm til perm. Musikk er viktig og en stor del av hverdagen min. Jeg tror mange vil sitte klistret til tv-skjermen i helga og følge med, og ikke minst synge med. Alle har et eller annet forhold til salmer. For de av oss som tilhører den kristne kulturarven følger salmene oss gjennom hele livet, i dåpen, konfirmasjonen, bryllup og gravferd. Og selvfølgelig ved årets høytider. Høytidsalmene, spesielt ved jul, tror jeg mange har stor glede av. En kommer rett og slett ikke unna salmene. Brustad er 25 år og er med i Skeiv Ungdoms hivutvalg. På Verdens Aidsdag 1. desember holder Brustad et foredrag om hiv og Skeiv Ungdoms politikk på Kultursenteret ISAK i Trondheim. Skeiv Ungdom har over lengre tid jobbet med problematikken knyttet til kriminalisering av hiv-positive.– Det snakkes alt for lite om hiv og aids i dag, det har på en måte blitt glemt. Her tenker jeg på den generelle mannen i gata. Jeg opplever at det skeive miljøet er veldig bevisst på tematikken, og diskuterer hiv og sikrere sex aktivt, og ofte. Men det hjelper lite når de som ikke definerer seg som skeive, ikke gjør det. Derfor er det viktig å løfte fram tematikken, men ikke minst problematikken rundt kriminalisering av hiv-positives sexliv. Derfor er det viktig med en slik markering, sier Brustad.Verdens aidsdag (VAD) (www.verdensaidsdag.no) markeres hvert år den 1. desember og er en internasjonal markering av solidaritet med alle berørt av hiv/aids. I tillegg til å vise solidaritet brukes dagen til å spre kunnskap om viruset og sykdommen, som er en av de verste epidemiene verden har stått overfor. Den røde sløyfen er symbolet for dagen og for solidaritet med ofrene for hiv/aids, som til nå har tatt livet av mer enn 30 millioner mennesker. Åge Winje Brustad er også med i styret til LLH Trøndelag og er vara til landsstyret i LLH. Han synger i Nidaros Domkor, og Norges Ungdomskor. Han studerer master i molekylærmedisin på NTNU. Brustad jobbet som bioingeniør før han begynte på masterstudiet.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Som man kanskje har skjønt er musikk viktig for meg, og det jeg foretrekker i størst grad. Når det er sagt er det et ganske vidt spekter av musikk. Alt fra klassisk, til dagens popmusikk og den tradisjonsrike folkemusikken. Kunstutstillinger, teater eller andre kulturelle tilbud er heller ikke fremmed for meg.

– Hva er skeiv kultur for deg?

– Skeiv kultur? Det er det vanskelig å sette fingeren på, for da må man først avgjøre hva som er skeiv kultur. Er det at kunstneren er skeiv, eller er det at tematikken i kunsten er skeiv? Jeg syns det til tider er vanskelig å fastslå hva som er “skeiv” kunst. Mange kunstformer og kunstuttrykk åpner for egentolkning og refleksjon. Det som er skeiv kultur for meg er ikke nødvendigvis skeiv kultur for noen andre. Det andre jeg tenker er at skeiv kultur er mer enn flotte, ekstravagante dragshow og kunstneriske tolkninger av “komme-ut-historier”. Det kan like gjerne være den skeive artisten som sitter med en kassegitar på bar og synger om hverdagslivet. Det viktigste for meg er vel hva jeg får ut av kulturopplevelsen der og da.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Dette er noe av det vanskeligste jeg vet å svare på. Mange kulturopplevelser har vært fantastiske, men de beste har vært da jeg har deltatt selv. Slik som Mahlers 8. symfoni med nesten 500 utøvere og over dobbelt så mange tilhørere. Om det var den beste er jeg usikker på, men desidert det største jeg har vært med på. Det var virkelig en fin konsertopplevelse, både for oss som deltok og de som lyttet.  Trondheim Pride ble et veldig godt arrangement i år. Vi hadde mange fine arrangementer, som da LSL  (leisure suit lovers) spilte på Me Nattklubb under discokvelden. Da ble det virkelig god stemning. Og ikke minst Regnbuemessa i Nidarosdomen, med påfølgende visning av det nye Steinmeyerorgelet, det var vakkert.

– Hva har vært din verste kulturopplevelse?

– Jeg har aldri vært med på noe så dårlig at jeg har forlatt lokalet, eventuelt har jeg en veldig høy terskel for å gå. Jeg har vel sovnet under en konsert eller to. Husker en konsert med Trondheim Symfoniorkester. Grunnen til at jeg var der var symfonien de skulle spille etter pausen, men en solist skulle da synge først. Slitsom uke og en lang dag førte til at de seks forskjellige ariene ble mer og mer søvndyssende. Heldigvis var min medboer med og ga meg et lite dult i siden når det ble for ille.

Powered by Labrador CMS