Kulturtipset

Publisert

Mats B. Kirknes anbefaler plukk og miks fra «Kunnskapskalenderen». – Jeg anbefaler Kunnskapsbyen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Kunnskapsbyen er en serie populærvitenskapelige og kulturelle arrangement, og «Kunnskapskalenderen» som NTNU vedlikeholder på nettet, viser et potpurri av foredrag og utstillinger i ukene framover. Noen er veldig merkelige, andre litt mer ordinære. Felles for dem alle, er at de gir deg et påfyll litt utenom det vanlige. 22. april er det for eksempel omvisning i Kirkekunstsamlingen i Vitenskapsmuseet ved kunsthistoriker Kirsten Stabel. Omvisningen presenterer kirkekunst fra tiden 1150-1700 i lys av menneskets tanker omkring liv, død og evighet. 24. april arrangerer Kunnskapsbyen foredrag om hvordan den kommersielle kjærlighetsromanen og fordømmelsen av denne sjangeren, har historiske røtter tilbake til 1700-tallets England. I foredraget forsøker Siv Gøril Brandtzæg å forklare hvorfor kioskromanen ble så populær blant mange lesere og så upopulær blant litteraturkritikerne. – Jeg husker godt da Kunnskapsbyen hadde foredrag om kinesisk ferskvannsperleoppdrett. Jeg dro sammen med ei venninne, og ingen av oss ante egentlig hva vi gikk til. Likevel ble dette en fin forelesning og veldig trivelig. Og så kunne jeg litt om perler etterpå, tenk det! Sett av litt tid til alternativt påfyll innimellom. Det gjør noe med perspektivene. Mats B. Kirknes er koordinator for Skeiv Verden Trondheim. Fredag 20. april inviterer gruppa medlemmer av LLH til fest med vårlig fokus i Trondheim. Avdelingen har over 40 medlemmer fra over 10 ulike nasjonaliteter i en alder fra 16 til 60 år. Skeiv Verden Trondheim organiserer seminarer og kurs, men legger også stor vekt på skeive flerkulturelle sosiale samlinger. Ut over våren er både språkgruppe, filmkveld på ISAK og søndagsmiddag med familien noen av arrangementene som står på programmet.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Ølsmaking forrige måned. Det var det mest interessante, underholdende og lærerike jeg har gjort på en stund. Ølforedraget var på Den Gode Nabo i Trondheim, der jeg og noen av mine jobbkolleger pleier å ta vår lønningspils. Jeg har fått smaken for mørkt øl etter dette, og en gryende interesse for all den historie og kultur som denne drikken faktisk representerer.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?

– I det siste har jeg ikke hatt anledning til å delta i høykulturelle aktiviteter. Og oftest er det dette man tenker på når man snakker om kultur. Jeg mener at øl for eksempel er kultur. Den er liksom vin en viktig del av europeisk kulturhistorie, men et oversett og undervurdert element av vår egen kultur. Det er viktig å huske på at kulturen er omkring oss hele tiden. Det er en stor del av oss alle sammen, alltid og overalt.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Jeg har reist mye og bodd en del i utlandet. En av de opplevelsene som sitter dypt i meg, er fra tiden jeg bodde i India. Dette er et land med ekstreme forskjeller og et kulturelt mangfold som lett tar pusten fra deg. Ikke bare det overveldende bybildet med alle farger, lukter og lyder, men også de ulike kulturene som kommer frem. Dette er et veldig religiøst land med mange motsetninger og kontraster. Den første tiden min der var særlig spesiell. Jeg dro gjennom byen på en av de lokale, tre-hjulede drosjene. Den var dekorert med blomsterkranser og katolske helgenbilder. Samtidig var det islamske minareter på den ene siden av gata og «Jesus saves you» i neonskilter på den andre. Jeg fikk mye kulturell forståelse dette året og en stor respekt for det mangfoldet som kan være i et samfunn.

Powered by Labrador CMS