Kulturtipset

Publisert

Se små modeller blant espressokaffe, sand og stein. – Få med dere utstillingen Fluktopia, «- a still piece of characters and animals, background and underworlds» som vises i Galleri Infill i Oslo fram til 13. mai. Dette er en spennende blanding av kunst, teater og arkitektur. I Fluktopia går scenekunstkompaniet Flukt Productions ned på mikronivå og skaper et iscenesatt miljø. Tekster med korte historier er knyttet til ulike tablåer. Miniatyrmodeller plasseres i forskjellige miljøer skapt av materialer som blant annet espressokaffe, valmuefrø, sand, stein, tre, dørmatter og dill. Denne utstillingen er tilgjengelig for alle, fordi den vises i vindusgalleriet Infill. Dette er sannsynligvis Norges minste galleri med et vindu på 3,5 x 3,5meter. Jannik Abel er sammen med Margreta Stølen aktuell med utstilling. «I grenseland» står på -kunstplass 5 på Olaf Ryes Plass fram til 12. mai. Dette visningsstedet for samtidskunst har invitert disse to kunstnerne til å utforske temaene i grenselandet mellom kjønn, identitet, intimitet og grensesetting. I utstillingen har Jannik Abel laget en «piece» rett på veggen, og hun viser silketrykkene «Human». Jannik Abel er opptatt av menneskets forhold til sine omgivelser, og hun er kjent for sine urbane arbeider. Abel var av en pioneerene bak fenomenet Street Art, og i 2006 fikk hun Statens Kunststipend for denne kunstformen.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Det som jeg opplevde som en smertefull togreise, viste seg å bli noe av det fineste og mest absurde kulturelle jeg har opplevd. Togturen tok 16 timer og gikk fra Goa til Mumbai i India. I et fluktforsøk på å komme meg vekk følelsesmessig fra alle lyder, lukter og småkryp, filmet jeg landskapet som gikk fra landlig til urbant. Jeg fikk et unikt innblikk i en kultur som jeg ikke hadde sett uten denne flukten. I ettertid er det en reise som jeg kan beskrive som både gøy, meningsfullt og helt, helt absurd. Resultatet ble en 10 minutters kortfilm som alltid vil minne meg om at å flykte inn i kunsten, kan være ekstremt nyttig.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert ?

– En ting som er sikkert, er at kultur blir vurdert. Men det skjer muligens ikke på detgrunnlaget som kunsten selv ønsker, så vår tids kultur er på den måten muligens undervurdert.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Min sterkeste kulturopplevelse er mitt møte med Street Art i 1994. Alene i NewYork samlet jeg trådene og skjønte at det var en sammenheng mellom visuelle verk jeg så i San Francisco og de jeg så i gatene i New York. Jeg fikk en følelse av at det fantes andre som meg der ute. Andre som kommuniserte visuelt og anonymt. Sett, men likevel usynlig.

Powered by Labrador CMS