Kulturtipset

En dynamisk duo fra Nesodden

Ukas kulturtipsere er ekteparet og trubadurene Morten Ernø og Seppo Dyrseth.

Morten Ernø og Seppo Dyrseth har vært et par i 34 år. Neste på plakaten for det sangglade ekteparet er forestillingen «Rett skal være rett-Med to skeive».
Publisert

– På den siste forestillingen vi gjorde av «Det lysner» fikk vi stående applaus, sier Morten Ernø.

– Og det er godt gjort altså, supplerer ektemann Seppo Dyrseth i bakgrunnen.

– Ja, de fleste satt jo i rullestoler så det tok et kvarter å få dem stabla på beina, humrer Morten.

Nå er duoen «To skeive trubadurer» straks klar med et nytt lite show kalt «Rett skal være rett-Med to skeive.» Det er basert på det morsomste og hyggeligste de vet, nemlig dem selv.

Når nasjonaldagen er feiret og de har tatt del i foreningen FRI sin forsinkede 70-årsmarkering den 20.mai, er ekteparet Morten Ernø og Seppo Dyrseth igjen å se i egen dressur. Mini-revyen «Rett skal være rett-Med to skeive» handler om Seppo og Mortens liv som to åpne, godt voksne menn som elsker hverandre.

«Rett skal være rett-Med to skeive» skal først framføres i nabolaget deres på Nesodden, men karene har håp om å ta den vesle forestillingen på veien etter hvert.

Å være på turne er Morten og Seppo vant til. De siste årene har de underholdt gamle og unge med et utvalg fra den amerikanske og norske sang-arven. Arkitekten Morten er aktiv i en vokalgruppe og vant til å opptre, mens Seppo har vist seg å være en «potet» som kan brukes til alt.

– Seppo er «gutteralsanger» eller «refrengsongerska» som han kaller seg. Og så gestalter han ulike figurer fra sangene, for eksempel Davy Crockett, da er han ute og rir og jakter vet du, ler Morten.

Seppo Dyrseth og Morten Ernø har de siste årene turnert land og strand rundt som «To skeive trubadurer» og underholdt med forestillingen «Det lysner». Nå jobber de fram mot «Rett skal være rett - Med to skeive», en mini-revy bygget på deres egne liv og erfaringer.

Sang for sin døende venn

At paret bestemte seg for å bli en duo med mål er å spre glede, har en litt trist foranledning.

– Det startet med at at naboen vår her ute lå på det siste, forteller Morten Ernø.

– Datteren ringte oss og sa at om dere vil se pappa før han sovner inn, så må dere komme, sier Morten.

– Han visste, og vi visste at vi skulle møtes for siste gang. Og det er jo en veldig krevende situasjon. Så jeg spurte Seppo «Hva gjør vi?».

Paret bestemte seg for å gjøre det de alltid hadde gjort; å ta med en flaske vin, godt humør og by vennen på sanger de visste vennen satte pris på.

– Det som skjedde var at peisestua på sykehjemmet der han lå, ble fylt opp av andre beboere som også ville høre. De storkosa seg. Så da vi kom ut derfra sa jeg til Seppo at dette skal vi gjøre mer, forteller Morten.

– Siden har vi reist land og strand rundt. Spesielt i koronatiden, for da oppfordret Norges Korforbund oss til å dra ut og synge.

Fylte torget

– Vi tok med oss anlegget, litt hatter og fjas og dro på landeveien, sier han.

– Vi har sunget på torg og foran blokker og på institusjoner og opplevd mye fantastisk gøy.

Som da de kom til torget i Lillesand og skulle overta etter et annet arrangement.

– Det var ikke en kjeft på torget. Ikke et menneske å se, husker Morten.

– Men vi kjørte igang. Full energi, og før vi hadde spilt i tre minutter så var torget fullt igjen.

– Det kom endatil noen og ville ha autografer, sier Seppo, som for første gang måtte stille opp på selfier med beundrende ungdommer.

Kulturtips fra Seppo Dyrseth og Morten Ernø

Hvilke arrangører eller kulturoperatører følger dere med interesse?

– Vi bor jo på landet (syd på Nesodden) hvor kulturtilbudet selvfølgelig er mer begrenset enn i byen. Men vi betegner oss selv som "kulturelle støvsugere" og prøver å få med oss så mye vi kan. Det er nok de litt større og kommersielle scenene som fenger oss mest, med musikaler og lignende. Ellers følger vi med på lokale produksjoner.

Hvor går dere selv ut og hvorfor dit?

– Foruten lokale steder i Drøbak/Frogn og Nesodden, drar vi gjerne inn til Oslo for å få med oss teater, musikaler, konserter og lignende. Ofte kombinerer vi det med at vi også går ut og spiser og gjerne overnatter, slik at det blir en totalpakke.

Hva er den sterkeste kulturopplevelsen dere har hatt i det siste?

– I de siste 2 årene har det jo vært lite med kultur generelt, men en sterk opplevelse fra en tid tilbake var opera-oppsettingen om Querini på Røst! Historien er jo sann om en gruppe sjømenn som forliser og som havner på Røst. De overlevende klarer etter et opphold på denne fantastiske øya å komme seg tilbake til Italia, og med det starter det norsk-italienske samarbeidet med blant annet eksport av tørrfisk. Omtrent hele øya er med på oppsettingen, i samarbeid med eksterne, profesjonelle aktører. Helt fantastisk!

Hvilke kulturarrangementer gleder dere dere til framover?

– Vi gleder oss selvfølgelig til vårt eget lille musikkshow «Rett skal være rett - med to skeive» og også sangforestillingene som vi lager for eldre og folk på institusjoner. Men over dette må vi nok nevne konserten med André Rieu, som vi nå har ventet på i 2 år! I juni kommer de endelig til Norge og vi har billetter!

Powered by Labrador CMS