Kulturtipset

Publisert

Bergen Assembly er en samtidskunsttriennale kuratert av Ekaterina Degot og David Riff. Utstillingen har fått tittelen «Monday Begins on Saturday» og vises på 11 forskjellige utstillingssteder i Bergen frem til 27. oktober. Tor Fosse er festivalleder for Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) hvor Gay and lesbian propaganda night er en viktig del av programmet. BIFF starter 23. oktober og viser 150 filmer til 30. oktober.

– Hvilken kultur er du mest glad i?

– Film- og kinokultur. Det jeg har mest hang up på nå er dokumentarfilmer og da gjerne de politiske, men er egentlig altetende i denne sjangeren.

– Hva er homokultur for deg?

– Berlin og byens åpenhet, kombinert med en sjarmerende provinsialisme du ikke finner i andre hovedsteder. Rett og slett fordi byens historie og bakgrunn er så spesiell og enestående som en forhenværende vestlig øy - som trakk til seg mange frilynte - midt ute i det store kommunistiske Øst-Tyskland. Og først tilbake som hovedstad på 90-tallet.

– Hva er din beste kulturopplevelse?

– Jeg har mange gode filmopplevelser og konserter. En av de siste gode var forestillingen i Sundancefestivalen hvor jeg så «The History of the Eagles - Part I» - den var verdt hele turen!

– Hva er din verste kulturopplevelse?

– En forestilling i Tashkent i Uzbekistan hvor alt var galt - den eneste kinostolen som var til overs var ødelagt. Jeg satt mer eller mindre på gulvet og så ødela jeg brillene og så lite av filmen. Da jeg så gikk, sto et helt ukrainsk TV-team utenfor og ventet på den første kommentaren fra den første som gikk fra den eneste ukrainske filmen på hele festivalen. De satte på lyskasterne og spurte meg «Why did you leave our movie!?»