Kulturtipset

Publisert

Humorfestivalen Oslo Comedy Festival ble en suksess i 2013, og det er ventet at årets festival også vil trekke publikum ut av sofaen. Festivalen starter10. oktober og varer til og med 26. oktober. På scenen står kjente komikere fra inn- og utland. – Øverst på min liste står komikere som Jack Dee, Whitney Cummings, Rich Hall og Stephen Merchant, sier Adam Schjølberg til Blikk Nett. Adam Schjølberg er kjent fra tv og fra scenen, hvor han blant annet har sørget for latterkuler som stand up-komiker og mye glede sammen med makker Tore Petterson. Nå er tospannet Adam & Tore aktuelle på NRK i serien Sofa. Sofa er en norsk underholdningsserie om folk som ser på TV. Det er en humoristisk og varm serie der vi følger åtte familier i deres daglige TV-titting hjemme i sofaen. Vi er flue på veggen når familiene diskuterer, kommenterer og reagerer på det de ser på skjermen de siste sju dagene. Hva blir de opprørte av, hva får dem til å drømme seg bort, brøle av latter eller til å bli rykende uenige? Neste episode av Sofa vises på NRK1 onsdag 15. oktober kl 22.20. Adam Schjølberg blir også å finne på Klubbscenen på Latter i helgen, hvor han har stand up-show fredag 10. og lørdag 11. oktober. Adam & Tore opptrer på Stand Up Galla 29. november i Sarpsborg med blant andre Tommy Steiene og Jon Schau. I tillegg har Adam & Tore show 12. desember på Lørenskog Kulturhus.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Når det gjelder kulturopplevelser jeg er glad i må jeg si at konserter kommer høyt opp på listen . Bare høre på musikk, koble av og drømme seg bort. Ellers elsker jeg humor og det går mye i stand up. Selv om jeg står mye selv så er det vi ofte flere samme kveld. Og det er alltid inspirerende å høre på andre. Jeg er også ganske glad i julekonserter. Er det noe jeg må få med meg hvert år, så er det minst en julekonsert.

– Hva er homokultur for deg?

– Homokultur for meg handler utrolig mye om humor. Og jeg tror også at ironisering og sarkasme, som ble populær blant komikere i Norge på nittitalet, hadde rot i homsekulturen. Jeg synes vi homser er flinke til å komme med sleivspark både politisk og samfunnskritisk med humor, og vi behersker det bedre enn heteroene. Vi kommer litt unna med det. Som for eksempel Stephen Fry , Alan Carr og Graham Norton, og som TV-Norge-reklamen sier: Humor som bare briter kan. Det burde være: Humor som bare homser kan. Ingen streit mann kunne klart å gjøre det de gjør. Vi er bedre på det rett og slett. Og på toppen av det hele gjør vi det med et glimt og med kjærlighet.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– En av de beste kulturopplevelsene jeg har hatt var å få se Joan Rivers i Royal Albert Hall i fjor. Det var stort . Men jeg kommer heller ikke unna da min mor tok meg med på Tina Turner-konsert, jeg må ha vært rundt 16 år. Da skulle dere sett ett stykk gråtende og hoppende homo som klappet i henda.

– Hva har vært din verste

– Den aller verste kulturopplevelsen jeg har hatt må være meg selv på et av mine første stand up-show for ti år siden. Jeg kunne ingenting og var ikke spesielt morsom. Om man tror det er kjipt å være i publikum da, burde du prøve å stå på scenen når ingen ler … Heldigvis er det lenge siden, men man glemmer det aldri og det gjør at man ønsker å bli bedre og alltid ha fokus.