Kunnskapsløse klubber

Publisert

Norske eliteserieklubber i fotball avfeier homofili som et reelt tema i sine klubber. LLH-leder Karen Pinholt mener det dreier seg om mangel på kunnskap, snarere enn dårlige holdninger. Sju av åtte klubber Blikk var i kontakt med angående temaet homofili, sa at de ikke så noe behov for å ta opp homofili i klubben sin. - Homofili er tabu og usynliggjort i fotballen, så at de ikke ser på det som et aktuelt tema, er ikke overraskende, men jeg vil ikke gå så langt som å si at de har dårlige holdninger. Jeg vil heller si at det dreier seg om mangel på kunnskap, sier LLH-leder Karen Pinholt.

- Jostein Flo, sportssjef i Strømsgodset svarte følgende på Blikks henvendelse: «Dette er bare tull. Dette har ikke vært noe tema for oss.» Vitner ikke det om en dårlig holdning?

- Jeg vil hovedsaklig si at det dreier seg om mangel på kunnskap. Dårlige holdninger skyldes som oftest mangel på kunnskap. Vi møter slike holdninger overalt, ikke bare i idretten. Utfordringen er å få dem til å skjønne at de trenger kunnskap om homofili, svarer Pinholt.

Har Norges Fotballforbund vært for dårlige til å sørge for at klubbene har den nødvendige kunnskapen?

- Idretten generelt de siste årene har virkelig prøvd å gjøre noe med dette. Vi ser at holdningene både i idretten og fotballen har endret seg. Jeg har inntrykk av at man fra topp til grasrot ønsker å gjøre noe med dette, sier Pinholt.

Må bli tatt på alvor

Pinholt mener likevel det er på tide at NFF setter mer fokus på temaet. - NFF kunne absolutt gjort mer. Det er på høy tid at klubbene får innsikt i temaet og eventuelle problemstillinger knyttet til homofili. At klubber sier at de ikke har homofile spillere, er veldig naivt. LLH-lederen påpeker at eliteserieklubbene har en sterk signaleffekt og innflytelse på barn og unge, og at det derfor er viktig at de viser gode holdninger. - Fotballag må være tydelig i sine holdninger. Vi vet hvor stor andel unge som deltar aktivt i idretten og hvor mange i Norge som generelt følger med på fotball. Men også i breddeidretten er det viktig at det blir en bevissthet på at hvert eneste fotballag sannsynligvis har en homo eller to på laget.

Hva er det viktigste NFF må gjøre for å sette fokus på homofili i fotballen?

- Det er ingen tvil om at NFF må få hevet kunnskapsnivået til klubbene. Da må de først og fremst sørge for at alle klubbene blir presentert for prosjektet «Med idretten mot homohets» slik at de får en forståelse for hva dette handler om og tar det på alvor, sier Pinholt til Blikk Nett.  

Les også:

-Fotballforbundet på banen - Forstår ikke alvoret - Tabu i toppfotballen