Kurts seksuelle debut inntar USA

Publisert

Pål Johan Karlsen (40), forfatter og redaktør for nettstedet psykologisk.no, er nå klar med sin andre roman, The Stormwater Drains in Canberra. Boken, som utgis på engelsk i USA og er den første på forfatterens eget forlag, Krutt & Plutt Press, er en ekte dannelsesroman og handler om bodøgutten Kurt Larsen, som prøver å fremskynde sin seksuelle debut ved hjelp av utradisjonelle virkemidler. Nettstedet Gaysir er også med i historien.

Sex, kjærlighet og lengsler

– Jeg debuterte som forfatter med romanen Daimler i 2002. Tiden var dermed overmoden for en ny roman. Den vanskelige bok nummer to har jeg holdt på med i perioder helt siden utgivelsen av den første romanen. Hovedpersonen i boken er 14-årige Kurt, som vi følger fra han er 14 til 21 år gammel. Kurt er interessert i å finne seg en gutt og setter inn en kontaktannonse i et pornoblad. Svarene havner i en hemmelig postkasse i Bodø sentrum. Boken er universell i den forstand at alle kan kjenne seg igjen i de sterke lengslene som Kurt bærer på. Samtidig handler den om å utforske hva sex og kjærlighet er for noe, sier Karlsen til Blikk nett. Den unge Kurt håper på å få svar fra Bodø, men ender opp med å få svar fra flere steder i Norge og Sverige. Men så kommer det omsider et svar fra Bodø, og da møtes Kurt og Jonny på busstasjonen i Bodø sentrum. Etter hvert finner Kurt andre måter å komme i kontakt med gutter på, som via nettstedet Gaysir.– Det skjer en vekstkurve fra han setter inn kontaktannonsen til han begynner å kontakte gutter på Gaysir. Han er ganske slem på Gaysir, men blir nok etter hvert mer moden og lærer å behandle menneskene rundt seg bedre. Det er noe klassisk og klinisk rent ved at disse møtene skjer foran en datamaskin. Overfladiskheten kan være en prøvelse, sier forfatteren.

Nyter å skrive på engelsk

Da Karlsen begynte på boken i 2002, skrev han på norsk, men tre år senere bestemte han seg for å begynne på nytt på engelsk.– Jeg var i New York i 2005 og begynte å skrive på engelsk der som et eksperiment. Det var veldig annerledes. Jeg er vant til å lese og skrive vitenskapelige tekster på engelsk, så hvorfor ikke prøve seg på fiksjon på engelsk, tenkte jeg. En del nordmenn syns det er rart og tar det nærmest som kritikk. Jeg er blitt spurt om jeg behersker å skrive på engelsk og om jeg har gitt opp det norske språket … I Danmark er det mye mer vanlig at forfattere gir ut bøker på engelsk og jeg beundrer en del som har gjort det, som for eksempel Karen Blixen. Hun publiserte først på engelsk i USA og er populær blant amerikanske forfattere, sier Karlsen. I USA er det ingen som stusser over at han skriver på engelsk.– Der ser de nok helt annerledes på det. Men jeg må bare få understreke at det at jeg skriver på engelsk på ingen måte dreier seg om misnøye med de norske forlagene. Jeg har vært veldig fornøyd med dem. Denne gangen ville jeg bare teste ut forleggerrollen selv. Jeg hadde valget mellom å gi ut boken på et knøttlite forlag eller å lage et knøttlite forlag selv. Nå tester jeg ut forholdene i USA, så får vi se hvordan det går.

Håper på amerikansk suksess

Boken slippes i USA rett før jul. Karlsen er både spent, nervøs og lykkelig i forkant av lanseringen.– Det å skrive og gi ut en bok er den beste reisen man kan legge ut på. Jeg er ganske lykkelig nå. Tittelen The Stormwater Drains in Canberra spiller på drømmer og et sted som fins en plass i underbevisstheten. Jeg har bodd i Canberra selv og det var en tid hvor jeg fikk utfolde meg og utvikle meg veldig. Tittelen spiller også på de kjente flomkanalene i Canberra som leder bort vannet når det regner mye. Det er veldig farlig og forbudt å oppholde seg i nærheten av dem. Karlsen vet ikke ennå om boken vil utkomme på norsk og sier at det avhenger av at den får en grei mottakelse i USA.– Jeg håper selvfølgelig at amerikanerne vil like den. Uavhengig av hvordan det går med salget, så tenker jeg at det er et stort pluss å få fortelle og lese en historie fra Norge på engelsk. Jeg tror folk blir bedre kjent med Norge, samtidig som boken den rører ved de grunnleggende behovene og lengslene som vi alle har.

Powered by Labrador CMS