Kvinnedagen 8. mars

Publisert

Skeiv Ungdom og LLH Oslo og Akershus deltar i årets 8. mars-tog med parolen «Transrettigheter er menneskerettigheter». I år kan du starte 8. marsfeiringen med dans. Lunch Beat, i samarbeid med Ladyfest og 1,6 millionerklubben for kvinners helse, inviterer til en annerledes lunsj i anledning kvinnedagen. Ta med deg kollegaer til Ish Club i Olav V's gate 1 i Oslo kl 12. Da kan du danse og spise en bedre lunsj samtidig som du får informasjon om kvinners helse i Norge.

8. marstog

Det tradisjonelle 8. marstoget starter på Youngstorget kl 18, hvor det også blir appeller og kulturinnslag. At Norge feirer 100 år med stemmerett for kvinner blir selvsagt markert.Det blir appeller ved Gerd Kristiansen, Bushra Ishaq, Maren Rismyhr og Mildrid Mikkelsen. Underholdning og kulturinnslag står Ladyfest for. Hovedparolen i 8. marstoget er «100-års tålmodighet er nok - likelønn nå!»

Transrettigheter er menneskerettigehter

Fordi transpersoner tradisjonelt er lite synlige i 8. marsfeiringen har Skeiv Ungdom og LLH Oslo og Akershus valgt å ha en egen seksjon i 8. marstoget, med parolene «Transrettigheter er menneskerettigheter» og «Stopp tvangskastreringen av transpersoner nå». – Det er viktig for oss å delta i 8. marstoget for å vise at trans representerer en revolusjonerende måte å forstå kjønn på. Jeg mener det vil gagne likestillingskampen og kampen for friere kjønnsroller for alle mennesker, sier Luca Dalen Espseth i Skeiv Ungdoms transpolitiske utvalg. – I tillegg er det utrolig viktig at kvinnekampen tar vare på minoritetskvinner, inkludert transkvinner, sexarbeidere og kvinner med minoritetsbakgrunn. Kvinnekampen har vært alt for opptatt av hvite, rike kvinner. Det er på tide at man tar innover seg at finnes mange andre typer kvinner i samfunnet vårt som fortsatt trenger kvinnekampen. Solidaritet er et nøkkelord.8. mars på Youngstorget starter kl 18.

Kropp og Kjønn

Den internasjonale kvinnedagen markeres også hos Saltarelli Salong i Møllergata 37. Der åpner utstillingen Kropp og Kjønn kl 19. Gruppeutstillingen settes opp i samarbeid med Prosjektskolen og er inspirert av Vilde von Kroghs kurs «Kropp og Kjønn».Kurset har tatt utgangspunkt i Bodyart, gjennom en historisk tilnærming med fokus på temaer som feminisme, rasisme, borgerrettigheter, genetikk, diskriminering, plastisk kirurgi, seksualitet, kjønnsteori, erotikk og pornografi. Utstillingen viser verk av Runa Gidske, Kristin Hovde, Eirik Lyster, Morten Magnus, Sunniva Nilssen, Live Nornes Westli, Jan Eric Skevik, Alex Sander Fossøy og Ida Aurora Høiklev Ribu. Det blir også performance kl 21.

Kvinnedagsfester

MaksitaksiDj Dorky inviterer til fest på Maksitaksi på selveste kvinnedagen. Med seg har hun Vaya Con Satan og bandet Hysj! Kl 20, St. Olavs gt. 23. G Girls kvinnedagspartyFor første gang på lang tid faller kvinnedagen på en fredag, og i samarbeid med Bente Talentet ser G Girls denne kvelden dagens lys. Det er på høy tid at jentene i Oslo og omegn får muligheten til å mingle, flørte, kline, drikke og henge på en større arena, og hos G Girls er det plass til 400. Dørene åpner kl 22 og da er det mulig å vorse med jentengjengen før klubben åpner kl 23. Marianne og Monica fra Klubb Lollipop vil pumpe ut alt fra guilty pleasures til nyere elektronika fra klokken 24. Gratis inngang. Diplomaten, Fridtjof Nansens plass 8.