Urix

Helseminister Michalis Hadjipantelas beklager ordlyden «homofile menn med kontrollert sexliv».
Helseminister Michalis Hadjipantelas beklager ordlyden «homofile menn med kontrollert sexliv».

Krav om «kontrollert sexliv»

Publisert

HELSEDEPARTEMENTET på Kypros kunngjorde i april det som skulle være en radikal oppdatering av et gammelt lovverk som forhindret homofile menn i å gi blod hvis de hadde hatt sex i løpet av det siste året. Koronapandemien hadde utløste et enormt behov for blodgivere, og helseminister Michalis Hadjipantelas ba samtidig departementet om å fjerne diskrimineringen av homofile i de nye reglene. Men skuffelsen blant landets skeive var stor da de nye reglene ble offentliggjort: «Homofile menn som har hatt et kontrollert sexliv de siste seks månedene, kan gi blod».

Lesbiske, heterofile menn og kvinner, kan fortsatt gi blod uten å måtte gjøre rede for sexlivet sitt, og medlemmene i et debattforum for landets lhbt-miljø konstaterte at den nye formuleringen i beste fall var like ille som den gamle – og på mange måter også verre. Departementet ga for eksempel ingen forklaring på hva «kontrollert sexliv» betyr.

«De nye reglene er en skam», skrev et medlem av debattforumet, og en annen skrev: «Hvordan skal et sexliv være ‘kontrollert’? Det vil det aldri bli, og derfor er denne formuleringen meningsløs». En talsperson for departementet beklaget raskt ordlyden og lovet at den skulle formuleres på nytt. Lhbt-organisasjonene var likevel ikke særlig imponerte over unnskyldningen, og spør om hvorfor det fortsatt settes særegne krav til homofile menn.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS