Lærer for lite om homofili

Publisert

Sykepleiestudenter ved Høgskolen i Oslo mener det undervises altfor lite om seksuell orientering i studiet.– Et stort flertall av avgangsstudentene ønsker mer kunnskap, sier Iselin Indervær, Karl Magnus Kildebo og Therese Hugøy. I åtte uker har ni avgangsstudenter ved Høgskolen i Oslos sykepleierutdanningen hatt praksis på Helseutvalget. I løpet av praksisperioden har studentene samarbeidet om et prosjekt der de har sett på hva slags holdninger sykepleiestudentene har til å ivareta homofiles og lesbiskes helhetlige omsorg. De har intervjuet 182 studenter om temaet, og fikk varierte svar fra sine medstudenter. – I løpet av den tiden vi har vært studenter kan vi telle på en hånd antall ganger det har blitt snakket om seksuell orientering i undervisningen. Så mange som 70 prosent av avgangselevene ønsker mer kunnskap om lesbiske og homofile personers helse og levekår. Vi håper sykepleierutdanningen setter mer fokus på dette i fremtiden, sier Karl Magnus Kildebo.

Svikter i kunnskap

Til tross for at studentene nesten ikke har hatt noen undervisning om seksuell orientering, viser undersøkelsen at de selv føler seg ganske kompetente til å håndtere lesbiske og homofiles særegne utfordringer. – Vi har testet våre medstudenter litt i forhold til akkurat dette, og det viser seg at de ikke har så mye kompetanse og kunnskap som de tror selv. Når det gjelder holdningsspørsmålene scorer vi høyt, men jeg skulle ønske at svarene var enda høyere, sier student Therese Hugøy.

Åpenhet er viktig

Mange av avgangsstudentene mener det ikke er riktig å spørre pasienter om seksuell legning fordi de tror dette vil skape usikkerhet og utrygghet. Studentene som har hatt praksis på Helseutvalget er av en annen oppfatning. De mener denne kunnskapen om pasienten vil skape trygghet og en tryggere relasjon mellom sykepleier og pasient. – Åpenhet er kjempeviktig. Undersøkelser viser også at lesbiske og homofile ønsker en åpenhet når de er i kontakt med helsevesenet, og de vil bli spurt om legningen sin. Det handler mye om å bruke et kjønnsnøytralt språk, men også at helsepersonell er bevisste at det å være homofil og lesbisk omfatter hele livet, sier Karl Magnus Kildebo.

Fått ny innsikt

Iselin Indrevær synes praksisperioden på Helseutvalget har vært veldig spennende. Alle i gruppen på ni har fått ny innsikt om et tema de skulle ønske flere av medelevene sine kunne fått dele. – Helseutvalget sitter på mye kompetanse og kunnskap om områder som vi sykepleiestudenter burde vite mye mer om. For en som ikke er homofil kan det være vanskelig å sette seg inn i temaet selv. Derfor trenger vi å lære om det, sier Iselin Indrevær.Et av spørsmålene som ble stilt i undersøkelsen var om det er relevant at man som sykepleier har spesiell kompetanse om lesbiske og homofile personers særegne utfordringer i henhold til helse og levekår. På dette sa 58 prosent seg helt enig i påstanden, mens så 30 prosent mente det var delvis relevant. 56 prosent var helt uenig i at barn vil ta skade av å vokse opp hos to homofile menn, mens 24 prosent var delvis uenig.

Powered by Labrador CMS