Ny redaktør i radiOrakel

Publisert

1. juni år satte den ny redaktør i stolen på toppen av Blitzhuset hvor radiOrakel holder hus. 24 år gamle Sigrun Sæbø Åland, opprinnelig fra Nordfjord, har mer enn tre års fartstid i hurperadioen radiOrakel, blant annet som journalist og programleder i musikkprogrammet Kanal Klang, og en periode som radioens musikkredaktør. 1. juni fikk Sigrun Sæbø Åland tittelen redaktør.– Jeg føler at ansvaret tynger, men bare på en positiv måte. Dette er tross alt verdens eldste feministradio, så det å være redaktør for radiOrakel er i seg selv er en alvorlig oppgave som jeg tar veldig seriøst, sier hun til Blikk Nett og forteller at det var musikken som ble inngangsporten til radio.– Jeg har alltid drevet med musikk og begynte å spille trompet da jeg var seks. Gitaren plukket jeg opp da jeg ble åtte år, forteller Sæbø Åland, som også har spilt i en rekke band. – Nå spiller jeg i det ferske bandet Hysj. Vi spiller en blanding av industrial og støy og holder for tiden på i studio. I tillegg har jeg musikkutdannelse og jobber freelance som musikkjournalist i Ballade. Den ferske redaktøren holder også på med en master i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.– Jeg skriver om representasjonen av kjønn og feminisme i musikkvideoer. Hovedfokuset ligger på Lady Gaga og hennes musikkvideoer  

Inkluderende feminisme

radiOrakel ble startet da myndighetene åpnet for lokalradiodrift i Norge. Det var under en kvinnekulturfestival at en gruppe kvinner samlet inn penger for å starte opp det som skulle bli verdens første kvinneradio. 16. oktober 1982 så radiOrakel dagens lys. Siden starten i 1982 har radiOrakel produsert eksperimentell journalistikk med målsetting om å utdanne kvinner innen radiojournalistikk og lydteknikk.– radiOrakel er en feministradio og oppgaven vår er å jevne ut kjønnsbalansen i media. Det gir seg også utslag i hvilke saker vi fronter og hvilken musikk og hvilke artister vi spiller. Men vi er ikke separatistiske. Her er alle kjønn velkommen, sier hun og peker på at det finnes en rekke hannkjønn blant medlemmene og i redaksjonen. Rita Westvik var radioens første redaktør, fra 1982 til 1985 og i årene som har gått har radiOrakel fungert som rekrutteringskanal for andre medier. Medienavn som Christin Aamodt, Liv Gulbrandsen, Hege Øygaren og Jo Raknes startet karrieren på loftet til Blitzhuset. Det samme gjorde komikerne Espen Thoresen Værsaagod og Janne Rønningen. Sjefredaktør i Elle, Signy Fardal og RadioSelskapets Nina Stensrud Martin likeså, i tillegg til humordronninga Christine Koht.  

Skarp radio

Selv om radioen i seg selv kan være et springbrett videre er det ikke en målrettet innsats som har ført Sæbø Åland inn i vervet som redaktør.– Nei, det var ikke en livslang drøm , men jeg har jobbet mye og målrettet i radioen. Derfor ble jeg automatisk en aktuell kandidat til vervet. Normen er at redaktøren sitter i et år. Det har å gjøre med at radioen drives på frivillig basis, så de færreste har tid til å sitte lenger. Samtidig handler radiOrakel om å løfte kvinner frem i media, så da må flere slippes til.

– Blir det enda skeivere radio med deg i redaktørstolen?

– Nei. Jeg mener vi har en merkbar skeiv vinkling allerede. Jeg har lyst å sette et sterkere fokus på det faglige innholdet, i tillegg til den sosiale biten. Da snakker jeg om både radiokursing og sosiale samlinger. Når man jobber så mye frivillig som folk her på radioen gjør, så trengs det en gulrot. Og gulroten er det sosiale miljøet.

– Er radiOrakel en politisk radio?

– På sett og vis er radiOrakel en meningsbærende radio. Det handler igjen om hvilke saker vi velger å fronte. Vi har en tydelig feministisk og antirasistisk profil, og velger saker medlemmene selv har lyst å sette fokus på. Utover det er vi politisk uavhengige, og jeg mener vi har en skarpere profil enn mange andre.

– Hva er de største utfordringene fremover?

– Den største utfordringen for en radio som radiOrakel er selvfølgelig økonomi. Vi jobber knallhardt for å få hjulene til å gå rundt. Utover det kommer det alltid nye medlemmer inn som gjennom innstats får et eierforhold til radioen, og det gjør at vi fortsatt kan holde på. Det går veldig bra for radiOrakel nå for tiden. Et av radiOrakels skeiveste program er Katt og kompass, programmet for deg som ikke passer inn i boksen heterofil. Med et skeivt blikk ser Katt og kompass på temaene kultur, musikk og politikk nasjonalt og internasjonalt. Under Skeive dager kaster de naturlig nok blikket på det som skjer i hovedstaden og vil sørge for grundig dekning av skeiv og queer kultur.

Se også:

radiorakel.no

Powered by Labrador CMS