Urix

Laget museunger med to fedre

Forskere i Japan har skapt mus med to biologiske fedre. De tror muligheten for at to menn kan produsere egne biologiske barn, ikke er langt unna.

De syv museungene i Katsuhiko Hayashis laboratorium har kun biologisk materiale fra to hannmus.
Publisert Sist oppdatert

Katsuhiko Hayashi, en pioner innen laboratoriedyrkede egg og sædceller, kunngjorde gjennombruddet på det tredje internasjonale toppmøtet i London om redigering av humant genom.

Ifølge LGBTQ Nation, brukte professor Hayashi og kollegene hans ved Kyushu-universitetet i Fukuoka i Japan, manipulerte hudceller fra en hanmus til å lage stamceller og deretter erstatte Y-kromosomet med et X-kromosom.

Celler med to identiske X-kromosomer ble deretter befruktet med vanlige sædceller fra en annen hanmus. Embryoene ble implantert i en surrogatmus, som fødte syv friske museunger.

«De ser ut til å vokse normalt, og de kan bli fedre,» sa Hayashi.

Professoren sier han er sikker på at de snart ville være i stand til å gjenskape prosessen med mennesker, og skape et levedyktig egg fra en manns hudceller.

«Når det gjelder teknologi, vil det være mulig om ti år,» sa han på konferansen om omprogrammering av det menneskelige arvematerialet, altså hele DNA-sekvensen som finnes i alle kromosomene til sammen.

Hayashi og kollegene er allerede i gang med å benytte teknologien sin til å lage laboratoriedyrkede egg ved å bruke mannlige celler fra mennesker.

Ifølge Hayashi er den primære motivasjonen for forskningen å behandle alvorlige former for infertilitet, inkludert kvinner med Turners syndrom, der en kopi av en kvinnes X-kromosom er ødelagt.

Professor George Daley ved Harvard Medical School, beskriver Hayashis arbeid som fascinerende, men sier at forskning tyder på at det er et sprang fra å bruke museceller i laboratoriet til kjønnsceller fra mennesker.

«Vi forstår fortsatt ikke nok av den unike biologien til menneskelig differensiering og modning av kjønnsceller til å reprodusere Hayashis arbeid på mus,» sier han til The Guardian.

Powered by Labrador CMS