Lar seg ikke stoppe av overfallet

Publisert

Keith Brooks er fortsatt preget etter overfallet på Grünerløkka i Oslo 22. juli. Men amerikaneren som har jobbet aktivt for lhbt-rettigheter i USA, vil ikke la seg kue av hendelsen. Etter overfallet i Birkelunden 22. juli har støttemeldingene strømmet på via sms og på facebook. Keith Brooks (29) takker for den enorme oppmuntringen han har fått fra kjente og ukjente. Han mener støtten har hjulpet ham å komme raskere til hektene. Brooks ble overfalt på høylys dag, da han satt på en benk i solen og hørte på musikk. Tre menn i 20-årene kom bort til ham og spurte om han var homofil. Da 29-åringen litt forbauset svarte ja, gikk de tre til angrep på ham. Brooks ble slått i hodet med never og en flaske. En mann like i nærheten kom han til unnsetning, noe som fikk overfallsmennene til å løpe ut av parken. Senere ble de tre, som skal være kjenninger av politiet, pågrepet. Ifølge NRK Østlandssendingen er de varetektsfengslet siktet for grov vold under skjerpende omstendigheter. Ingen av dem erkjenner straffskyld. Overfallet blir etterforsket som hatkriminalitet.

Ser ikke folk i øynene

– Det var helt uvirkelig. Samme kveld etter overfallet var jeg veldig sårbar, sier Brooks og tar av seg capsen. – Her er fem sting, du kan nesten ikke se dem. Jeg har hatt vondt i armen, men det er forsvunnet. Jeg føler meg mye bedre i dag. De fysiske arrene er ikke så synlige, men Brooks sliter med ettervirkninger. 29-åringen liker ikke å gå alene på gaten, og har problemer med å se folk i øynene. – Noen ganger er jeg redd for at folk vil angripe meg bakfra, mest når det er mørkt. Og jeg blir nervøs av å sitte alene, sier Brooks, som alltid har følt seg trygg i Norge og lenge har hatt planer om å flytte hit.

– Hvilket syn har du på Norge etter overfallet?

– Angrepet viser at homofobi er utbredt. Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli overfalt på høylys dag i en offentlig park med så mange folk tilstede - verken i USA eller Norge, sier Brooks.Når han drar tilbake til USA om en ukes tid, skal han flytte til New York City og fortsette kampen for sosial rettferdighet for alle. – Denne opplevelsen har gitt meg enda mer styrke til å kjempe mot undertrykkelse. Og jeg er ikke redd for å bli angrepet igjen, egentlig. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å hindre at andre folk blir angrepet på samme måte, jeg vil jobbe mot den onde hatsirkelen. Ingen fortjener å føle seg truet eller utrygge på grunn av deres identitet, understreker Brooks.

Jobbet som frivillig

I delstaten Kentucky i USA, der han kommer fra, jobbet Brooks i fem år som frivillig for organisasjonen Fairness Campaign. Ett av organisjonens mål er å få lhbt-befolkningen beskyttet gjennom loven. I Kentucky kan folk fortsatt bli sagt opp, nektet jobb og plass å bo fordi de er lesbisk, homofil, bifil eller transperson. – Paradoksalt nok mener 70-80 prosent av innbyggerne i Kentucky at lovene må vedtas eller så tror de at lhbt-befolkningen allerede er beskyttet gjennom lover. Men politikerne har aldri fremmet noen slike lovforslag. Utenfor de store byene lever mange skeive fortsatt i skapet i frykt for konsekvenser hvis deres identitet blir kjent, sier Brooks. I Fairness Campaign lærte han mye om temaer knyttet til sosial rettferdighet og hvordan de henger sammen. – Vi har et prinsipp som heter interseksjonalitet, som betyr at rasisme er lik klassekamp, sexisme, homofobi, transfobi og fremmedfrykt og alle andre former for undertrykkelse, sier Brooks og føyer til: – Det er nødvendig å stoppe diskriminering innenfor alle disse områdene samtidig. Kun da vil vi få sosial rettferdighet for alle.

Ekte norgesvenn

Amerikaneren var glad i vårt lille land allerede før han kom hit i 2010. Da var Norge vert for Eurovision Song Contest, som Brooks er en stor fan av. Før han dro over Atlanterhavet hadde han bestemt seg for å lære et nytt språk, og valget falt på norsk. Han forelsket seg ikke bare i språket, men også kulturen og musikken.

– Ble du gift med en nordmann, siden du heter Brooks-Bekkestrøm til etternavn?

– Hehe, nei, det var en misforståelse. Jeg har det som facebook-navn, en slags vits. Kanskje jeg skal få det på ordentlig, jeg synes det er et kult navn. Før ferden går tilbake til USA, drar amerikaneren til Stockholm Pride. Han gleder seg mest til ESC-festen der årets vinner Conchita Wurst opptrer. Brooks skal også gå i prideparaden og tror det kommer til å gå greit i den store folkemengden. – Jeg takler ikke så godt å være alene, men der er jeg sammen med venner. Så det skal gå helt fint.

– Kommer du tilbake til Norge?

– Ja, jeg har så og si alltid drømt om å bo her og har fortsatt planer om å flytte hit. Jeg har en liten kjærlighetsaffære med Norge, sier Brooks og ler.

Powered by Labrador CMS