Latrice Royale til Trondheim

Publisert

Drag Race-favoritten Latrice Royale opptrer på Internasjonal studentfestival i Trondheim i februar. – Latrice Royale er vår drømmebooking, sier Thea Harnes André, scenekunstsjef i ISFiT. Latrice Royale gjorde sin entré i RuPaul’s Drag Race sesong 4 som sesongens «plus sized» dronning og sloss om tittelen America’s Next Drag Superstar i konkurranse med dronninger som Sharon Needles, Willam Belli og Chad Michaels. Latrice Royale endte opp som en av sesongens mest populære dragdronninger og var en de fire siste. Som kjent vant Sharon Needles tittelen i sesong 4, og når Latrice Royale ble sendt hjem var Drag Race-fans opprørt og Entertainment Weekly kalte avgjørelsen «sjokkerende.» Da Latrice Royale ble bedt om å «sashay away» takket hun RuPaul fra catwalken:«You have changed my life forever. You have changed the world of drag forever. I love you and respect you so much, and thank you for seeing something special in me. Thank you.»I finalesendingen ble Latrice Royale kåret til sesongens Miss Congeniality av seerne.

Verdens største internasjonale studentfestival

Internasjonal studentfestival i Trondheim (ISFiT) er verdens største internasjonale studentfestival og arrangeres hvert andre år i Trondheim. I 2017 arrangeres ISFiT fra 9.-19. februar og 450 studenter fra verden over inviteres til å delta på workshops og idéutveksling om et tema av politisk og sosial art. ISFiT 2017 skal arbeide med temaet diskriminering og har som mål å skape en festival bestående av ti dager uten diskriminering, som også strekker seg utover byen og landets grenser. Med diskriminering som tema skal festivalen jobbe for å skape en åpen kultur, anerkjenne gråsonene, og skape en festival som utveksler tanker og ideer om diskriminering på en ny måte, samt være med på å sette diskriming på dagsorden i Norge, og i utlandet.

En drøm går i oppfyllelse

Under de ti dagene med festival i februar 2017 vil det også arrangeres konserter, kunst og scenekunst for å formidle temaet diskriminering til hele Trondheims befolkning.– Nettopp derfor er Latrice Royale vår drømmebooking, sier Thea Harnes André, scenekunstsjef i ISFiT. Latrice Royale er invitert til Storsalen på Studentersamfundet i Trondheim for å inspirere og spre positivitet med showet Here’s to life. For Harnes André blir dette et av de store høydepunktene i løpet av ISFiT 2017 og hun håper og tror publikum også vil la seg forføre av Latrice Royales sang og historier. – ISFiT 2017 ønsker å gi varige verktøy mot diskriminering og dette vitnesbyrdet gir oss verktøy. Ikke nok med det – dette er et forrykende show med live sang og musikk. «Man er ikke født kvinne, man blir kvinne,» sa Simone de Beauvoir. Latrice Royale viser oss at dette er sant, sier Harnes André. Et show med Latrice Royale er ikke bare glitter og glam, men et uttrykk for identitet, legning og kultur. Hun jobber for aksept for alle minoriteter, og presenterer seg selv som en forkjemper for alle mennesker. Dette gjenspeiles i nærheten Latrice har til publikummet sitt når hun opptrer. Here’s to life er et show som i hovedsak består av sang og musikk, sammen med historier og erfaringer Latrice har opparbeidet seg i løpet av livet. Med seg har Latrice forloveden Christopher på piano.– Vi har jobbet lenge med denne bookingen. Jeg tok kontakt med managementet til Latrice Royale i begynnelsen av året, og nå er avtalen omsider i boks, sier Harnes André til Blikk Nett.

Drag Race invasjon

Latrice Royale jobber tett med en annen dragdronning, Peaches Christ, som også har vært på Norgesbesøk. Peaches Christ var gjest på årets Oslo/Fusion International Film Festival tidlig i september. Tv-serien RuPaul’s Drag Race har gått fra å være en kultserie for spesielt interesserte til å bli et globalt fenomen. Den første sesongen ble sendt på den skeive tv-kanalen Logo i 2009, frontet av RuPaul. RuPaul må sies å være en av verdens mest kjente dragdronninger, kjent for superhitlåta «Supermodel (You Better Work)» (2009). TV-serien er nå inne i sin åttende sesong og sendes på Netflix. Stadig flere av seriens dragdronninger besøker Norge. Bianca Del Rio besøkte Bergen og Regnbuedagene i juni i år. Året før booket Regnbuedagene i Bergen Willam Belli. Oslo har hatt besøk av Vivacious, kjent fra sesong 6, og turneen Battle of The Seasons besøkte Sentrum Scene i mars i år med Adore Delano, Courtney Act, Jinkx Monsoon, Katya, Pandora Boxx, Sharon Needles og Violet Chachki, og selvsagt Michelle Visage. Denne måneden besøker Courtey Act Oslo og klubben Score – og det ryktes om flere og kjente Drag Race-navn utover høsten. Det burde korte ned ventetiden til Latrice Royals opptreden på ISFiT-festivalen 11. februar.

Befriende drag

RuPaul’s Drag Race startet som kultserie, men hver sesong kaprer stadig nye fans – og fansen dekker et bredt spekter.– Serien har hatt en opptur og spesielt blant de unge er det flere og flere som blir hektet, sier ISFiTs scenekunstsjef Harnes André. At serien har mange fans blant yngre jenter og kvinner kommer kanskje som en overraskelse på noen.– Jeg tror at man som kvinne kan kjenne seg igjen i den befrielsesfølelsen drag gir. Historisk sett har drag vært en måte for homofile menn å slippe identiteten sin fri – og som et svar på diskrimineringen og fordommene de møter. Og kvinner har historisk sett også måttet sloss mot fordommer og diskriminering, og må det fortsatt. Derfor tror jeg drag appellerer til kvinner, sier Thea Harnes André til Blikk Nett. Here’s to Life med Latrice Royale, lørdag 11. februar, Storsalen, Studentersamfundet i Trondheim. Mer info om ISFiT 2017 og fullstendig program for festivalen finner du her: facebook.com/ISFiTNorway/