Urix

New Zealands vekt-
løfter Laurel Hubbard var
landets første åpne trans-
kvinne i et OL, i Tokyo i 2021. Der landet hun på sisteplass i sin vektklasse 87+ .
New Zealands vekt- løfter Laurel Hubbard var landets første åpne trans- kvinne i et OL, i Tokyo i 2021. Der landet hun på sisteplass i sin vektklasse 87+ .
Publisert

IDRETTSFORBUNDET Sport New Zealand (SNZ), kom på slutten av fjoråret med nye retningslinjer for å gjøre livene til transpersoner i idretten litt lettere. Alle sportsklubber som er finansiert av statlige og kommunale organer, skal tillate at transpersoner heretter får dyrke sport som det kjønnet de selv definerer seg som. Men ledelsen i forbundet gjør det klart at de nye retningslinjene ikke gjelder for eliteidretten.

I kunngjøringen fra SNZ heter det: «En inkluderende politikk overfor transpersoner tillater individer å ta del i sport som sitt selvdefinerte kjønn og ikke kjønnet de ble registrert med ved fødselen. Man skal ikke be mennesker om å bevise eller rettferdiggjøre sitt kjønn eller sin kjønnsidentitet».

Transpersoners deltakelse både på elite- og amatørnivå, er kontroversielt. Enkelte kvinnegrupper og sportsutøvere argumenterer for at transpersoner bør nektes å delta i kvinnesport for å sikre rettferdig konkurranse, mens tilhengere hevder at det ikke finnes nok forskning som beviser at transkvinner har et urettferdig fortrinn.

SNZs nye retningslinjene pålegger ledere i sportsorganisasjoner å sørge for at transidrettsutøvere inkluderes, og å utnevne lokale inkluderingsansvarlige for å sikre at retningslinjene overholdes. Blant annet må garderober og dusjfasiliteter være organisert på en måte som sikrer at alle kan bruke dem på en trygg og komfortabel måte. Dette kan blant annet bety at urinaler byttes ut med kjønnsnøytrale toaletter og at åpne dusjområder gjøres om til private avlukker.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS