Lesbisk forhold i «Taxi»

Publisert

I NRKs miniserie «Taxi» har regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen tatt opp homofili i det pakistanske miljøet. Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen har tidligere gitt et innblikk i det pakistanske miljøet med filmen «Izzat». Den nye NRK-serien «Taxi» handler om det pakistanske taxi-miljøet, men skildrer også flere sider av det pakistanske Oslo-miljøet. – Serien skal være spennende og actionfylt, men med mening. Et av målene er å vise et nyansert bilde av pakistanere, vise at det finnes pakistanere av alle mulig slag, forklarer Imtiaz Rolfsen. Derfor har han også valgt å gjøre den ene rollen i serien lesbisk. Hina Zaidi spiller Fariba, søsteren til Javar, hovedpersonen i serien. Hun er gift med en pakistansk mann, men er også i et hemmelig forhold med «venninnen» Line. – Seksuell legning er en del av livet. Jeg vil lage en serie som inkluderer og beskriver karakterer som har ulike utfordringer, og det å være homofil i et innvandrermiljø er ekstremt vanskelig, sier Imtiaz Rolfsen til Blikk Nett. Han kjenner selv flere homofile pakistanere som føler at de ikke kan stå frem med sin legning. – Det fremste skjellsordet for enn pakistansk mann er homo. Hele kulturen dreier seg om heterosex og alt annet er så syndig som det går an. Heterosex med den riktige personen vel og merke. Det er mye seksuell stigma i det pakistanske miljøet. At det ble et lesbisk par var tilfeldig ettersom det var viktig for historien at den mannlige hovedpersonen hadde en søster. – Det som er viktig med denne rollefiguren er at det fokuseres på kjærligheten. Det skal ikke være lesbesex eller noe slikt sett med heteroøyne. Det skal handle om to mennesker som elsker hverandre.

Vil utfordre miljøet

Halvveis ut i andre episode kommer det frem at Fariba og Line er i et forhold. Episoden ble vist på NRK1 på mandag og så langt har ikke regissøren fått særlige reaksjoner fra det pakistanske miljøet på episoden. – Pakistanere som har sett episoden sier at de syns det er sjokkerende, men interessant. For mange er homofili ikke-eksisterende og de har aldri sett det. Derfor er det viktig å si noe om det og vise at de finnes og at det er naturlig. Det blir interessant å se om debatten kan tas innad i miljøet. Det er vi klare for, sier regissøren, som også peker på at hovedrollen Javar og hans forhold til en norsk kvinne vekker reaksjoner i miljøet. – Mange syns at dét er ille nok og vil nok avskrive serien som bare fjas, mer enn det å gå aktivt ut, men det blir spennende å se om det kommer noen reaksjoner i dagene som kommer.

– Du er ikke redd for å provosere det pakistanske miljøet?

– Jeg er ikke redd for å provosere, men jeg mener det er viktig å utfordre miljøet. Det er viktig for meg at alle som bor i Norge er beskyttet av menneskerettighetene og får leve slik de vil og med den legningen man har. Imitaz Rolfsen har fått tilbakemeldinger fra homofobe pakistanere som sier at de ser at det ikke er bra å være så hatefull mot homofile. – Sånn sett kan man håpe at serien kan bidra til å gjøre noe med holdningene, men jeg har ingen illusjon om å endre verden. Jeg vil normalisere livet for pakistanske ungdommer og håper på debatt. Det er viktig at ungdom vokser opp med flere rollefigurer og at de ser at det finnes pakistanere i alle former, sier Imtiaz Rolfsen til Blikk Nett. Taxi er en miniserie på fire deler som vises på NRK1 mandager klokken 21.30. De to første episodene kan ses på NRK nett-tv. Serien kommer ut på dvd 16.november.

Powered by Labrador CMS