Lesbisk larm i hovedstaden

Publisert

«Thinking of my teacher/Yeah, my 6th grade teacher/With the long, dark hair/It always works getting me aroused» sang Beatrice Eli på låta «Girls» og ble med et vårt nye lesbeikon. I mars spiller Eli på Bylarm i Oslo. Det var en frekkas av en låt svenske Beatrice Eli serverte i mars i år og responsen lot ikke vente på seg. Beatrice Eli ble et hett navn på manges lepper, ikke bare i Sverige, men på hele YouTube-kloden. Og på toppen av det hele var det genuint og ektefølt. Eli dro ikke en «I Kissed A Girl» ala Katy Perry. Hun sang ut og det rørte ikke bare hjertet, men også underlivet når Eli sang: «I've seen this girl on the tv/See this girl in the mall/I see pictures in my head/Of my head between their legs». Så absolutt ingen faux lesbian der altså. Etter en lang periode med skrivesperre kom «Girls» til Beatrice Eli en kveld hun satt i studio sammen med produsenten Daniel Ledinsky.«Vi ble kjent lenge før jeg kom ut og plutselig hadde jeg et behov for å fortelle og kanskje til og med bevise overfor Daniel at jeg var lesbisk», sier Eli i et intervju med QX. «Så jeg fortalte om hvordan det føltes å ikke være åpen og om hvordan det var å komme ut. Jeg dro hele min lesbiske historie, fra barndom til nåtid. Når jeg var ferdig sa han ”Det er jo det vi skal skrive om”. Så jeg har faktisk skrevet «Girls» sammen med en heterofil mann som ønsker at han var homo», forteller Eli.

Viktig med åpenhet

For Beatrice Eli er det ikke noe mål å være et forbilde eller en rollemodell. Men det er en posisjon man ikke nødvendigvis kan velge selv om man ønsker eller ei.«Det skjer helt automatisk. Man kan jo velge å drite i det. Menn behøver ikke å ta ansvar og bli forbilder, mens kvinner oftere får det ansvaret. I mitt tilfelle er det nesten uunngåelig i og med at jeg er åpen lesbe», sier Eli og forklarer at hun tar ansvaret fordi det fortsatt finnes fordommer og skeive blir diskriminert. «Det betyr at jeg fortsatt kommer til å snakke åpent om min egen seksualitet, først og fremst for min egen skyld men også for andre.» «Girls» var første singelen fra debutalbumet «Die Another Day» som kom i slutten av oktober. At hun har laget en lesbisk hymne er rart å forholde seg til mener Eli.«Det er egentlig litt synd at en låt som handler om å være homofil absolutt må kategoriseres som en kamplåt – men i og med at det ble slik så håper jeg i hvert fall at låta kan gi støtte, en følelse av stolthet og kraft til mennesker som ikke passer inn i det heteronormative», uttalte Eli i et intervju med magasinet Radar.

Onani oooo nana

Albumet «Die Another Day» er en kaotisk miks av stilarter, holdt sammen av det magiske limet pop. Singel nummer to var «Moment of Clarity», en electropoplåt som maner til allsang og lesbisk fellesskap – uavhengig av kjønnsidentitet. Hele albumet oppfordrer til fest og kjærlighet – og har derfor også en låt med tittelen «Party In My Pants».«Jeg lager svulstige låter med ærlige tekster. Noen av låtene er jeg nesten redd, hvilket gjør dem ekstra spennende. Jeg var veldig redd før jeg slapp «Girls» og litt redd før jeg slapp «Moments Of Clarity». Jeg var dritnervøs før jeg slapp låta «Party In My Pants», som handler om onani», sier Eli til QX og forteller at hun tror tekstene går over hodet på foreldrene hennes.«Men de elsker meg jo likevel. Det er verre å tenke på hva som skjer når låta havner i hendene på heterofile menn. Hva gjør de med låta tro?» Sverige har fått et nytt superlesbepar med Beatrice Eli og kjæresten Silvana Imam, en kjent rapper i Sverige. Imam ga ut debutalbumet «Rekviem» i 2013 og slapp nylig EPen «När Du Ser Mig • Se Dig». Hun ble også kåret til Årets flata under Stockholm Pride i august i år.«Jeg har aldri vært så forelsket i hele mitt liv. Hun er min dream girl», sier Imam i et intervju med QX. Beatrice Eli opptrer på Bylarm som går av stabelen i Oslo 4. til 7. mars.