Masha Gessen er lesbisk, jødisk og journalist med amerikansk statsborgerskap. For mange russere er dette en eller alle grunner til å mislike henne sterkt.
Masha Gessen er lesbisk, jødisk og journalist med amerikansk statsborgerskap. For mange russere er dette en eller alle grunner til å mislike henne sterkt.

Masha Gessen til Oslo

DEN RUSSISK-AMERIKANSKE journalisten, forfatteren, oversetteren og lhbt-aktivisten Masha Gessen (52) kommer til litteraturfestivalen God natt, Oslo i september.

Publisert Sist oppdatert

Hun har gitt ut ti bøker, inkludert «The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia», som vant prisen for året sakprosabok i The National Book Award i 2017, og bestselgerbiografien om Vladimir Putin «The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin» som er oversatt til norsk med tittelen «Putin - mannen uten ansikt» (2012). en skarp og avslørende fortelling om hvordan en anonym, lavtstående KGB-offiser på rekordtid ble den ubestridte leder i verdens største land. I den kritiske og veldokumenterte biografien belyser Gessen Putins sterke bånd til FSB (tidligere KGB), behandlingen av terroren og opprørene i Tsjetsjenia, korrupsjonen i valgsystemet og ikke minst hans mye omdiskuterte medskyldighet i drapene på flere kritiske journalister.

Masha Gessen er en av magasinet The New Yorker sine store profiler. Hun er også en av Russlands mest kjente lhbt-aktivister som i en årrekke har tatt opp skeives mangel på rettigheter i sitt opprinnelige hjemland. Hun har særlig vært en hard kritiker av president Vladimir Putin og loven som forbyr såkalt «homofil propaganda» som 15.9myndighetene mener skal beskytte barn mot «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

Gessen ble født i 1967 i Moskva, men familien flyttet til USA fjorten år etter. Senere vendte Gessen tilbake til Russland og bodde der fram til 2013. Da hadde Putin underskrevet en lov som forbød homofile par å adoptere barn. For Gessen og hennes partner betydde dette at barna kunne bli tatt fra dem når som helst. Hun og kona flyttet da tilbake til New York.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS