Masha Gessen er lesbisk, jødisk og journalist med amerikansk statsborgerskap. For mange russere er dette en eller alle grunner til å mislike henne sterkt.
Masha Gessen er lesbisk, jødisk og journalist med amerikansk statsborgerskap. For mange russere er dette en eller alle grunner til å mislike henne sterkt.

Masha Gessen til Oslo

DEN RUSSISK-AMERIKANSKE journalisten, forfatteren, oversetteren og lhbt-aktivisten Masha Gessen (52) kommer til litteraturfestivalen God natt, Oslo i september.

Publisert Sist oppdatert

Hun har gitt ut ti bøker, inkludert «The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia», som vant prisen for året sakprosabok i The National Book Award i 2017, og bestselgerbiografien om Vladimir Putin «The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin» som er oversatt til norsk med tittelen «Putin - mannen uten ansikt» (2012). en skarp og avslørende fortelling om hvordan en anonym, lavtstående KGB-offiser på rekordtid ble den ubestridte leder i verdens største land. I den kritiske og veldokumenterte biografien belyser Gessen Putins sterke bånd til FSB (tidligere KGB), behandlingen av terroren og opprørene i Tsjetsjenia, korrupsjonen i valgsystemet og ikke minst hans mye omdiskuterte medskyldighet i drapene på flere kritiske journalister.

Masha Gessen er en av magasinet The New Yorker sine store profiler. Hun er også en av Russlands mest kjente lhbt-aktivister som i en årrekke har tatt opp skeives mangel på rettigheter i sitt opprinnelige hjemland. Hun har særlig vært en hard kritiker av president Vladimir Putin og loven som forbyr såkalt «homofil propaganda» som 15.9myndighetene mener skal beskytte barn mot «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

Gessen ble født i 1967 i Moskva, men familien flyttet til USA fjorten år etter. Senere vendte Gessen tilbake til Russland og bodde der fram til 2013. Da hadde Putin underskrevet en lov som forbød homofile par å adoptere barn. For Gessen og hennes partner betydde dette at barna kunne bli tatt fra dem når som helst. Hun og kona flyttet da tilbake til New York.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS