Levekårsundersøkelse i Kristiansand

Publisert

Agderforskning har gjennomført en levekårsundersøkelse blant homoer i Kristiansand.– Undersøkelsen viser at de fleste har det bra, men vi har fortsatt en jobb å gjøre, særlig overfor religiøse miljøer, sier ordfører i byen, Per Sigurd Sørensen (H). I Kristiansand var politikere, forskere og representanter fra byens to homoorganisasjoner samlet sist mandag, for offentliggjøringen av en levekårsundersøkelse blant homofile i kommunen.I regi av Agderforskning har Kristiansand kommune, som landets første, fått utført en kvalitativ intervjuundersøkelse blant homofile grupperinger. Undersøkelsen har lagt vekt på å møte lesbiske og homofile på deres egne premisser, og de intervjuete er delt inn i fire ulike grupper. Totalt 23 personer er intervjuet, med en gjennomsnittsalder på 31 år. Ei gruppe er ressurspersoner, ei anna er lesbiske og homofile født og oppvokst i byen og som fortsatt bor her, ei tredje er utflyttete lesbiske og homofile og den fjerde gruppa Agderforskning har intervjuet er skjulte homofile og lesbiske. I den siste gruppa viste det seg vanskelig å finne intervjuobjekter. – Det vi har merket oss spesielt er at mange opplever at mytene om fordommer mot homofile er sterkere enn de virkelige fordommene, forklarer Nina Jentoft, prosjektleder for undersøkelsen.

Vanskelig å komme ut

Det å stå fram som homo oppleves som vanskelig for en del av de spurte, og særlig peker de på at dette nærmest er en livslang prosess. Samfunnet møter en med en stadig forutintatthet om at man er heterofil og dette gjør komme ut-prosessen nærmest konstant. Dette oppleves som vanskelig, men er nå blant problemstillingene som er konkretisert for politikerne, som gjerne vil bidra til å gjøre det bedre for enda flere å være skeiv i Kristiansand. – Vi politikere har nå fått en beskrivelse av livet til homofile i vårt nærmiljø, og heldigvis har de aller fleste det bra. Men ennå gjenstår det en del, kanskje særlig i forhold til enkelte religiøse grupperinger, før vi er der vi ønsker å være. Og det er at alle, uansett homo eller hetero, skal ha det bra og føle seg velkomne i Kristiansand, sier ordfører i Kristiansand Per Sigurd Sørensen (H).

Menn mest utsatt for mobbing

Undersøkelsen viser at homofile menn er mer utsatt for mobbing og psykiske påkjennelser som følge av sin seksuelle legning enn lesbiske.Terje Hauge, leder i LLH Sør, er fornøyd med at Kristiansand kommune har tatt initiativet til denne kartleggingen av homofile og lesbiskes liv på Sørlandet, og ble ikke veldig overrasket over resultatet. – Undersøkelsen viser det vi som bor her merker. Det er blitt lettere å være homofil og lesbisk på Sørlandet, men den viser også at vi har noen som sliter, og at vi har en ganske stor jobb å gjøre før vi er der vi ønsker å være. Men dette er et steg i riktig retning, konstaterer han.Hauge peker på at enkeltpersoners sterke meninger i blant annet meningsutvekslinger i avisspaltene kan virke skremmende på mange, men at disse ikke gjenspeiler flertallet av befolkningens oppfatning, og at dagliglivet for lesber og homser i sør er bedre enn sitt rykte.Rapporten fra forskerne peker også på at lesbene og homsene selv har en jobb å gjøre, og understreker viktigheten av at homofile selv er aktive og tydelige i kampen for alminneliggjøring og anerkjennelse.Neste steg for politikerne i Kristiansand er å følge opp undersøkelsen med en handlingsplan. Ordfører Per Sigurd Sørensen ønsker å bruke denne muligheten til å få en bedre dialog med homomiljøet. – Det er viktig for Kristiansand kommune og gå foran som et godt eksempel. Vi kan ikke med politiske vedtak endre folks holdninger og meninger, men vi kan gjennom lovverket stimulere til endring av disse. Slik jeg ser det, er det ikke egne steder for homofile som er svaret. Det at utesteder generelt og folks holdninger er homovennlige, betyr nok mer, sier Sørensen til Blikk Nett.Nå skal det utarbeides en handlingplan. Helse- og sosialsektoren i Kristiansand kommune forventer at denne vil behandles av bystyret allerede i april.

Powered by Labrador CMS