LHBT-leder drept i Uganda

Publisert

En av lederne i Ugandas lhbt-bevegelse, David Kato, ble drept i sitt hjem i går. Kato var en av de mest synlige aktivistene i Sexual Minorities Uganda (SMUG).

I følge vitner skal en mann ha kommet til Katos hjem i Mukono i Kampala midt på dagen onsdag 26. januar. Mannen skal ha slått ham flere ganger i hodet før han kjørte av gårde i en bil. Kato døde på vei til Kawolo sykehus, ifølge en pressemelding fra LLH. LLH vet også at Katos e-post ble hacket for to dager siden.

I Uganda er homofili straffbart og kan gi livstid i fengsel. Pressen kjører stadige hetskampanjer mot homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Aktivister henges ut som pedofile overgripere og kriminelle. Myndighetene gjør lite og ingenting for å stanse spredningen av usannheter og trusler. Tvert i mot bidrar parlamentsmedlemmer og ministre med uttalelser om at lhbt-personer er kriminelle og ikke hører hjemme i landet.

Kato ble gjentatte ganger outet i Ugandiske medier, sist i publikasjonen Rolling Stone. Under tittelen «Heng dem» publiserte avisa 9. oktober 2010 en rekke bilder, navn og adresser til homofile og lesbiske i Uganda. David Kato var en av dem. Sammen med Kasha Jaqueline og Pepe Onziema saksøkte han Rolling Stone og avisa ble felt av retten i hovedstaden Kampala 4. januar i år. David Kato levde stadig i frykt for hva som kunne skje, men han lot aldri frykten stoppe ham fra å kjempe for sine og andres rettigheter.

– Vi har ikke fullstendig klarhet i hva som har skjedd ennå, men det er nærliggende å knytte drapet på Kato til outingen i Rolling Stone og den påfølgende seieren over avisa, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH.

Krever uavhengig etterforskning

LLH har samarbeidet med lhbt-aktivster i Uganda i flere år og har blant annet arrangert kurs i håndtering av sikkerhet for rettighetsforkjempere, der Kato var en av deltakerne.

«Kato var ikke bare en samarbeidspartner, han var også en venn, og LLH mottok onsdag kveld beskjeden om drapet med sorg, sinne og fortvilelse», heter det i pressemeldingen.

– Tankene våre er i dag hos våre venner i Uganda, som har mistet en modig og utrettelig aktivist. Vi er bekymret for Kasha Jaqueline og Pepe Onziema og ber norske myndigheter om å gjøre det de kan for å ivareta sikkerheten deres, sier Eide.

LLH krever nå at ugandiske myndigheter gjennomfører en grundig og uavhengig etterforskning av drapet og bringer de skyldige for retten.

– Sikkerhetssituasjonen til lhbt-befolkningen i Uganda har blitt betydelig forverret siden anti-homoloven ble foreslått oktober 2009, og det rapporteres om flere overgrep enn før. Ugandiske myndigheter må sørge for at landets lhbt-personer er beskyttet mot vold og overgrep. De må umiddelbart gå offentlig ut og ta avstand fra hatefulle ytringer om homoseksualitet, sier Bård Nylund, leder i LLH.

– Det er på høy tid at president Yoweri Museveni tar klart avstand fra heksejakten på homofile som foregår i Uganda. Det er også på høy tid at parlamentsmedlem David Bahati trekker sitt hatefulle lovforslag, sier Nylund.

Les også:

Håp i Uganda

Homofob avis stoppet

Frykter dødsstraff

– Vi må ikke slutte å kjempe