Skeivt Kulturår 2022 samler skeive ressurser i egen database

Skeivt Kulturårs knyttneve symboliserer opphevelsen av homoparagrafen med både feiring og kamp. Nå opprettes en ressursbank som skal fylles med skeive kunstnere i alle kunstformer.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 er det 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge. Opphevelsen av §213, den såkalte «homoparagrafen», i Straffeloven er det viktigste som har skjedd i kampen for skeive rettigheter i Norge i moderne tid.

I løpet av 2022 vil blant andre Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv markere jubileet. Markeringen har fått navnet Skeivt Kulturår og målet er å synliggjøre skeiv kunst, kultur og historie gjennom forskning, formidling, diskusjon og fest over hele landet.

Visuell profil

Den nylig lanserte visuelle profilen, designet av Metric, er Nasjonalmuseets første bidrag til det skeive kulturåret.

Logo og grafikk er tilgjengelig for alle, enten det er til privat bruk eller til offentlige arrangementer i forbindelse med Skeivt Kulturår.

Stina Högkvist, direktør for avdeling samling på Nasjonalmuseet, er en av initiativtakerne til det skeive kulturåret. Blikk har tatt en prat med henne om tanken bak den visuelle profilen – og hva vi har i vente i året som kommer.

– Hvorfor har Skeivt Kulturår 2022 fått en felles logo og visuell profil?

– Tanken er å vise at man sympatiserer med året. At du stiller deg bak markeringen. Hele året springer også fra en tanke om samarbeid. Det er Nasjonalbiblioteket, Nasjonalmuseet og Skeivt Arkiv som står bak initiativet sammen. Med andre ord hele ABM sektoren (Arkiv, Bibliotek og Museum). Det er ikke et prosjekt du søker om å bli med i. Det finnes ingen portal som sier om du er med eller ikke. Det er opp til hver enkelt å organisere sitt eget program innafor sine egne rammer. For noen kan det bety en stor utstilling. For andre at de har logoen synlig, kanskje som flagg, klistremerke eller som et ikon på hjemmesiden.

Knyttneven i logoen representerer kamp og feiring.

– Det å sitte i garderoben å skamme seg over sine begjær, eller kanskje til og med straffes for dem, har ingen godt av. Bare det er en enkel grunn til at vi vil feire det at paragraf 213 ble opphevet den 21. april 1972. Det var en viktig sak for flere, og en stor seier for manges selvfølelse. Plutselig var det ikke lenger en kriminell handling å elske noen av samme kjønn. Den seksuelle frigjørelsen var en viktig kampsak for mange på slutten av 1960-tallet, og med det skeive året er det et sett å hedre dem som stod opp for kampen. Vi vil samtidig vise at for mange er faktisk ikke kampen over.

Regnbuespekter

Mange ville nok forventet de klassiske regnbuefargene i Skeivt Kulturårs logo.

– Det er Metric som står bak designet, og ved å skru litt på fargetonene og gjøre noe litt uventet med dem, gir vi Skeivt Kulturår en litt mer selvstendig identitet og egenart som skiller det litt fra Pride. I tillegg har vi lagt til sort i illustrasjonene og i teksten. Dette er også med å differensiere, siden sort ikke er med i regnbuefargene. Samtidig ligger jo fargepalletten såpass tett på regnbuespekteret at det er ikke skal være vanskelig å knytte det til LHBTQ+-kulturen.

– Hva skal Nasjonalmuseet bidra med til det skeive kulturåret, utover visuell profil?

– Vi tenker på dette året både i et kort og et langt perspektiv. Under selve året blir det arrangementer, foredrag, performancer og konserter. Vi har også satt i gang en rekke forskningsprosjekter, der vi ser på norsk kunsthistorie og samlingen vår ut fra et skeivt perspektiv. En del kommer til å bli synlig i 2022, annet kommer vi å se frukten av i senere år. For oss er det viktig at året ikke slutter den 31. desember 2022, men at det Skeive Kulturåret heller kan ses som ett startskudd for videre samarbeid, ny kunnskap og programmering.

Bygger database

Balansekunst og JM Norway vil bidra til at 2022 blir en storstilt og synlig feiring av skeiv kunst og kultur som foregår i hele bredden av norsk kulturliv.

– Noen kulturvirksomheter synes kanskje det er vanskelig å komme opp med ideer, og det er helt sikkert mange virksomheter som kunne ønsket seg sparring, og økt kunnskap knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold. For å gjøre det lettere for folk å komme sammen og samarbeide, ønsker JM Norway og Balansekunst og samle en ressursbank med aktører som er interessert i å bidra i Skeivt kulturår, sier Victoria Øverby Steinland, prosjektleder i Balansekunst, som er et samarbeid mellom over 100 norske kunst- og kulturorganisasjoner som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

– Ressursbanken skal fylles med skeive kunstnere i alle kunstformer, skeive kompetansemiljøer, etablerte skeive kunstprosjekter og initiativer, samt andre med kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold, kunst og kultur, sier Øverby Steinland.

Personer eller prosjekter/organisasjoner som ønsker å stå på lista og være tilgjengelig for samarbeid kan registrere seg her: Skeivt Kulturår 2022

Powered by Labrador CMS