Best i verden

New Zealands nyvalgte parlament er det skeiveste i verden. Statsminister Jacinda Ardern har utnevnt landets første åpne homofile visestatsminister, Grant Robertson.

Publisert

Grant Robertson er Arderns stedfortreder når hun er på utenlandsreise. Han har også ansvar for landets finanssektor og infrastruktur.

Da Ardern ble spurt om hvorfor hun valgte en homofil mann som sin nestleder svarte statsministeren at hun valgte Robertson på grunn av hans lederegenskaper, ikke fordi han er homofil.

Grant Robertson var i forrige periode finansminister og sjefsstrateg i årets valgkamp.

Sosialdemokratiske Arnhern vant valget i slutten av oktober med overveldende flertall og la da hun presenterte sin nye regjering i november, vekt på at hennes regjering skulle representere hele New Zealands befolkning. Kvinner og maoribefolkningen er sterkt representert i hennes regjering. Blant annet er den nye utenriksministeren, Nanaia Mahuta, maori med den karakteristiske moko kauae, en tradisjonell kvinnelig maoritatovering på haka.

Tolv åpne lhbt-personer ble valgt inn i parlamentet. Det er ti prosent av de 120 representantene i parlamentet. Av disse er åtte fra sosialdemokratiske Labour Party og fire fra De Grønne.

Forbud mot konversjonsterapi

Nyvalgt parlamentsmedlem for Labour, Louisa Wall, sier til RNZ at styrkingen av lhbt-representasjonen i parlamentet er en katalysator for forandring. Hun var sentral i arbeidet med arbeidet med innføring av likekjønnsekteskap, som ble innført in New Zealand i 2013.

– Vi har kommet langt, og for meg representerer det nye parlamentet hele befolkningen i New Zealand. Dette betyr at vi i langt større grad kan slå ned på diskriminering der den skjer. Lhbt-helse og forbud mot konversjonsterapi er en prioritet, sier Louisa Wall.

Hun får støtte fra det nye parlamentsmedlemmet fra De Grønne, Cloe Swarbrick.

­ – Selv om vi har kommet et stykke på vei, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår, men nå har vi en sterk majoritet i parlamentet som har forpliktet seg til å vedta et forbud mot konversjonsterapi.

Powered by Labrador CMS