Pussy Riot
10 år siden Pussy Riot startet et korstog mot Putin
Nå sloss Pussy Riot mot krigen i Ukraina.
I over 10 år har det stormet rundt det russiske, feministiske punkkollektivet Pussy Riot og deres mange ulovlige og oppfinnsomme stunts i Russland.
Pussy Riots stunt mot Putin, og spesielt russiske myndigheters homopropaganda lover, har blant annet funnet sted på Moskvas metro, Den røde plass og på taket av en trolleybuss.
Men stuntet som gjorde at det tippet over for russiske myndigheter skjedde for 10 år siden.
21. februar 2011 stormet Pussy Riot inn i Frelseren Kristus-katedralen der de med verselinjer som «Hellige mor, velsignede jomfru, jag Putin ut!» protesterte mot patriark Kirills åpne støtte til Putin i valgkampen.
Pussy Riot består av rundt 10 kvinner som alle opptrer under pseudonym og alltid med strikkede finlandshetter. Etter stuntet 21. februar ble tre medlemmer av Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova, Marija Aljozjina og Jekaterinu Samutsjevitsj arrestert og anklaget for hooliganisme.
De ti årene som har gått siden oppstarten, har Pussy Riots visjon Russland og Putins regime slått til. Det var ikke bare dystre spådommer, men en advarsel om hva som var i vente.
To år i arbeidskoloni
Pussy Riot-medlemmene ble dømt for pøbelatferd motivert av religiøst hat. Dommen lød på to år i arbeidskoloni. Samutsevitsj’ dom ble siden gjort betinget. Rettssakene og dommene vakte stor oppsikt både i Russland og internasjonalt. Den russiske Statsdumaens Ombudsmann for menneskerettigheter, Vladimir Lukin, kritiserte dommen, og kalte den «overdrevet». I februar 2013 anmeldte medlemmer av Pussy Riot Russland til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.
Tolokonnikova og Aljokhina ble løslatt 23. desember 2013 under masseamnestiet i forbindelse med feiringen av den russiske grunnlovens 20-årsjubileum. Aljokhina og Tolokonnikova fortsatte sitt politiske engasjement, men nå fokusert på de innsattes kår i russiske fengsler. Sammen med tre andre kvinner opptrådte de som Pussy Riot i en protestaksjon under Sotsji-OL i februar 2014.
Under finalen mellom Frankrike og Kroatia på Luzjniki-stadion i Moskva under fotball-VM 2018 løp medlemmer av Pussy Riot iført politiuniformer ut på banen og framførte politiske budskap.
Internasjonal suksess
Etter dommen la Pussy Riot pønken på hylla og begynte å samarbeide med internasjonale artister, men fortsatt med politikk i front.
I 2013 slo de seg sammen med Brooke Candy og Mykki Blanco i musikkvideoen «My Sex»
I 2016 kastet de seg inn i amerikansk politikk med musikkvideoen «Make America Great Again».
Musikk som terapi
Nadya Tolokonnikova har snakket om traumene hun ble påført etter å sone to år i arbeidskoloni. I fjor slapp hun låta og musikkvideoen Panic Attac, hvor hun bearbeider opplevelsene i fangenskap.
«Jeg sliter fortsatt med mentale problemer. Traumer, angst og usikkerhet som aldri vil ende, og som gir meg depresjoner og angst», skriver Tolokonnikova på YouTube. «Musikkvideoen «Panic Attak» er resultatet av å stirre i en vegg 24 timer i døgnet, midt I en pandemic, og av å føle meg 100 prosent hjelpeløs. Jeg forsøkte å skape noe oppløftende sokm kunne inspirere andre mennesker, men jeg feilet. I det øyeblikket jeg tillot meg selv å være ærlig mot meg selv, og skrive om håpløsheten jeg opplever, klarte jeg å skrive låta ferdig i løpet av en halv time.»
Krypto-kunst for Ukraina
Pussy Rio-medlem Nadezjda Tolokonnikova var i nyhetene nylig i forbindelse med den nystartede organisasjonen Ukraine DAO. Ifølge musikkavisa NME vil organisasjonen selge 10 000 NFT-kunstverk som forestiller det ukrainske flagget og inntektene skal gå til organisasjonene NGO Proliska, en humanitær hjelpeorganisasjon som jobber i Donetsk og Luhansk, og Return Alive Foundation, som samler inn midler til det ukrainske forsvaret, veteraner og familiene deres.
«Det handler noe mye større enn oss alle, det er en gest av ren solidaritet», sier Tolokonnikova i et intervju med nettstedet Decrypt.
Kunstauksjonen ble startet rett før invasjonen, og har allerede samlet inn over tre millioner dollar i kryptovalutaen Ethereum.
På Twitter skriver Pussy Riot at målet er å «samle inn donasjoner til sivile ukrainske organisasjoner som hjelper de som lider av krigen som Putin startet i Ukraina».
welcome to @Ukraine_DAO.
— 𝖕𝖚𝖘𝖘𝖞 𝖗𝖎𝖔𝖙💦 (@pussyrrriot) February 24, 2022
our goal is to raise funds to donate to Ukranian civilian organizations who help those suffering from the war that Putin started in Ukraine.
we'll be buying an NFT of Ukrainian flag.
much support and love to Ukraine 🇺🇦💔@TrippyLabs @PleasrDAO pic.twitter.com/cxVS7OiP2K