Urix

Høyesterett i Sør-Korea opprettholdt LHBT-kjennelse

Høyesterett i Sør-Korea opprettholder en tidligere kjennelse som gir likekjønnede partnere samme rett til statlig helseforsikring som andre.

Likekjønnede par i Sør-Korea får samme rett til forsikringer som andre.
Publisert

Bakgrunnen er en sak som det homofile paret So Sung-wook og Kim Yong-min fremmet i 2021, etter at det sørkoreanske helsevesenet hadde avslått deres krav om helseforsikring som par.

Sørkoreansk høyesterett ga i fjor paret medhold og opprettholdt torsdag kjennelsen.

Saken blir sett på som en stor seier for LHBT-rettigheter i Sør-Korea. Da dommen først falt i i fjor var det første  i landets historie at likekjønnede par har blitt tilkjennegitt rettigheter.

Forsikringene det er snakk om er en bestemt ordning der ektepar kan tegne felles helseforsikring, dersom partnere oppfyller gitte ansatt-kriterier.

 Saken ble først avvist i en lavere domstol, fordi domstolen ikke anså partnerne som partnere.

Paret giftet seg i 2019, men fordi Sør-Korea altså ikke anerkjenner likekjønnet ekteskap, ble det ikke regnet som gyldig. 

I en uttalelse til Korea Herald  etter at de først fikk medhold, sa Kim:

– Jeg er så lykkelig fordi domstolen, gjennom denne dommen, sier at den kjærligheten vi føler for hverandre ikke skal være noe mål for fordommer eller fornærmelser. Det har tatt lang tid, men vi har fått anerkjent at vårt ekteskap er lovlig.

Powered by Labrador CMS