Linda Hofstad Helleland er ny «homominister»

Barne- og likestillingsdepartementet fikk i dag ny minister.

Publisert

Barne- og likestillingsdepartementet fikk i dag ny minister. Linda Hofstad Helleland (H) overtar etter Solveig Horne (FrP).

Linda Hofstad Helleland (H) overtar som barne- og likestillingsminister etter Solveig Horne (FrP). Horne ble barne- og likestillingsminister 16. oktober 2013. Samme dag fikk hun også tittelen «homominister». Men 17. januar var den tiden omme. Nå tar Linda Hofstad Helleland over ansvaret som landets nye «homominister».

FRI-leder Ingvild Endestad og kommunikasjonsrådgiver Arne Andreas Opheim
møtte på Slottsplassen i dag for å overrekke blomster og regnbueflagg til homoministeren.
FRI-leder Ingvild Endestad og kommunikasjonsrådgiver Arne Andreas Opheim møtte på Slottsplassen i dag for å overrekke blomster og regnbueflagg til homoministeren.

Solveig Horne satt som minister i Barne- og likestillingsdepartementet i fire år, men går nå tilbake til rollen som stortingsrepresentant

– Solveig Horne hadde en litt brokete start for fire år siden da de gamle twitter-meldingene om homoeventyr i barnehager kom fram i lyset, sier Ingvild Endestad til Blikk Nett.

– Men Horne viste interesse og var tidlig ute med å invitere organisasjonene til departementet. Det håper vi selvsagt at vår nye «homominister» også gjør. Det er viktig for departementene å være i tett kontakt med sivilsamfunnet.

Blant tiltakene Horne gjennomførte som minister er regjeringens handlingsplan «Trygghet, mangfold, åpenhet (2017-2020)», hvis mål er å motvirke diskriminering og hatkriminalitet mot lhbtqi-personer, samt innhente og spre kunnskap. Men handlingsplanen fikk lunken mottagelse av de skeive organisasjonene.

– Likestilling kommer ikke av seg selv og det trengs mer enn ord for at det skal bli endringer. FRI er glad for at det kom en handlingsplan når Horne var minister, men nå må planen iverksettes, sier Endestad med klar adresse til Hofstad Helleland.

FRI vil be om et møte med «homoministeren» så snart som mulig for å diskutere hvilke stasingsområder som må prioriteres på lhbt-feltet.

– En «homominister» må koordinere mange felt, men det som virkelig trengs er et solid løft inn mot barnehager og i skolen slik at barn og unge får frihet til å være seg selv, uten å begrenses av trange kjønnsroller.

Transrettigheter står også høyt på prioriteringslisten til FRI.

– Det må komme på plass et skikkelig helsetilbud for transpersoner, som er et område også helseministeren har et ansvar for. Hofstad Helleland og helseminister Høie bør sette seg ned å snakke sammen om dette, oppfordrer Endestad.

FRI ønsker at «homominister» Hofstad Helleland også prioriterer utarbeidelsen av en ny familiepolitikk.

– Det er behov for en familiepolitikk som i større grad tar innover seg at familier kommer i mange ulike og fargerike varianter, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

Være seg selv

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier selv hun gleder seg til å ta fatt på viktige oppgaver.

– Alle barn i Norge skal ha en trygg og god oppvekst. Vi vil legge til rette for en god barndom, at de sårbare barna blir sett og at hverdagspuslespillet til familiene går opp. Selv om vi har kommet langt, og skal være stolt over likestillingen til kvinner og menn, har vi en vei å gå. Vi skal gi alle muligheten til å være seg selv, sa Hofstad Helleland under nøkkeloverrekkelsen i Barne- og likestillingsdepartementet onsdag ettermiddag.