Lindstads L-verden

Publisert

I Siri Lindstads nye bok undersøker hun hvorfor lesber har et elsk-hat-forhold til L-ordet og det lesbiske miljøet. Siri Lindstad forklarer at hun ville sirkle rundt L-ordet som om hun var en lesbe på sin første kvinnekveld. Hun ville se seg om i lokalet og prøve å forstå hva det er som foregår der. Ifølge Lindstad er «vi» der fordi vi ønsker å ha sex med hverandre, og så følger det en masse med i kjølvannet av det. – Jeg har pratet med mennesker om lesbiske miljøer og møteplasser i Norge fra 1970 og fram til i dag. De jeg har intervjuet, har fortalt hva L-ordet egentlig rommer for dem, og det er disse historiene denne boka handler om. Med tv-serien «The L Word» som bakgrunnsteppe, har hun møtt norske lesber fra hele landet, i alle aldre fra 21 år og oppover med ulik bakgrunn og forskjellige slags livserfaringer. Lindstad vil at de sammen skal forsøke å fylle ordet lesbisk, L-ordet, med mening. – Jeg ville høre andres historier om det å være lesbe. Jeg snakket med en voksen heterodame som da hun fikk høre at jeg er lesbe, sa «å ja, jeg har en datter som er lesbisk, så det vet jeg alt om». Ofte er det slik at hvis noen kjenner en lesbe, så tror de at de vet alt om hvordan det er å leve lesbisk. Også de som selv er lesbiske, tror ofte at alle vil det samme, og at lykken ser lik ut for alle.

– Vil du avkrefte at det er slik?

– Nei, men jeg vil vite hva andre egentlig tenker. Og jeg ønsker at historiene kan være utgangspunkt for en diskusjon om hvordan vi ser på hverandre.  

Ikke et kompliment

Lindstad har jobbet med kjønn og seksualpolitikk som fagfelt i mange år. Hun har vært ansvarlig redaktør for det feministiske tidsskriftet Fett som hun var med og starte i 2004. Hun var en av bidragsyterne i den feministiske antologien «Råtekst» (Aschehoug, 1999), og skrev to av kapitlene i boken «Bjørnen sover. Om vold i familien» (Aschehoug, 2007). – Det mest fascinerende er at de jeg intervjuet, alltid mente at noen er mer lesbiske enn dem selv. De peker på at andre ser mer lesbisk ut, og er eller var mer med i miljøet. Å være lesbe er ingen hedersbetegnelse og ikke et kompliment, men de fleste sier også at det var som å komme hjem da de var på kvinnekveld. Mange har et elsk-hat-forhold til lesbemiljøet og andre lesber.

– Hvorfor er det slik?

– Jeg vil prøve å diskutere det.

– Hvem er denne boka skrevet for?

– Jeg har hatt andre lesber i tankene. De som har vært ute en stund. Å være homo er ofte ensbetydende med å være ung, men jeg vil sette fokus på hvordan det er å være litt eldre også.

– Hvorfor gir du ut boka på eget forlag?

– Mange lurer på om boka er refusert fra andre forlag siden jeg gir den ut på mitt eget. Men alle musikere som jeg synes er kule, gir ut platene sine på eget label. Og jeg kjenner målgruppa bedre enn et forlag gjør.

– Blir man lykkelig av å lese «Å fylle l-ordet med mening. Et kart til lesbisk liv og lykke»?

– Man blir ikke mindre lykkelig, i hvert fall. Men det er ikke min jobb å gjøre folk lykkelige. Men jeg kan sette fokus på lykken. 24. august har Siri Lindstad slippfest for «Å fylle L-ordet med mening på Litteraturhuset i Oslo. Et kart til lesbisk liv og lykke». Boka kommer ut på forlaget Kill Your Darlings Publications.

Powered by Labrador CMS