Er du klar for å innta godstolen med julelektyre? Blikk har plukket noen av årets favoritter.

Ellen Wisløff (red.): «Skitten poesi»
Diktantologien «Skitten poesi» er den nyfødte rockesøsteren til den vakre antologiserien «Ren poesi.» Ellen Wisløff har lenge drømt om å lage en litt råere samling hvor særlig yngre og til nå mindre kjente poeter får slippe til. Wisløff startet Instagramkontoen @renpoesi omtrent tre år siden, hvor hun delte dikt, og i dag har kontoen vokst til nær 87 000 følgere.
Antologien er en hyllest til alle livets brutale tristesser og skakke feilbarligheter, skildret med humor, brodd og varme, skriver Aschehoug. Dette vil være den perfekte gaveboken til alle uperfekte sjeler mellom 16 og 99 år!
Lesebloggen Kvardagsbiblioteket sier følgende om diktantologien i sin ferske anmeldelse:
«Her er dikt som sier det som det er. Dikt hvor folk pisser i senga, dikt om vinkelpikk og ståpikk, om sex og fyll og rus, om ensomhet, stygghet og om rå stå-på-vilje. Det er definitivt en gi-faen-innstillig over mange av disse diktene.»
Og skulle den «skitne poesien» bli… Tja, litt for skitten, så kan du alltids spe på med «Ren Poesi» eller «Mer Ren Poesi.» «Ren poesi»-antologien inneholder 108 dikt fra 69 ulike poeter, både moderne klassikere som Vesaas og Hagerup, og nye poeter som Synne Lea og Ruth Lillegraven, samt dikt fra ferske stemmer som har sendt inn dikt til Wisløff via Instagram-kontoen.

Helga Flatland: Trilogien «Bli hvis du kan»
Helga Flatland har oppnådd stor suksess med bøkene i trilogien «Bli hvis du kan», som består av «Bli hvis du kan. Reis hvis du må», «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» og «Det finnes ingen helhet», som ble utgitt i tidsrommet 2010 til 2013. For debutromanen ble Flatland tildelt både Tarjei Vesaas debutantpris, Aschehougs debutantstipend og Ungdommens kritikerpris. Den første boken i trilogien handler om fire unge barndomsvenner fra den samme bygda: Tarjei, Trygve, Bjørn og Kristian. De verver seg til de norske styrkene i Afghanistan, og bare én av dem kommer hjem i live. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre valg? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg, skriver Aschehoug. Bokens skeive element er kameratene Trygve og Sigurd, som det skal vise seg at har hatt en helt annen relasjon enn det omverden har vært klar over.
Helga Flatland er helt suveren på nære familierelasjoner og «særnorsk familiedynamikk.» Hun tydeliggjør alt det usagte, unevnelige i en typisk norsk familie på en måte som få andre forfattere gjør etter henne. Kanskje nettopp derfor ble hun tildelt Bokhandlerprisen for boken «En moderne familie» den 23. november 2017.

Selma Lagerlöf: «Fire julefortellinger»
Heinesen forlag ga i slutten av november ut «Fire julefortellinger» av nobelprisvinnende Selma Lagerlöf. Selma Lagerlöf ble i 1909 den første kvinnen som vant Nobelprisen i litteratur, og er kjent for titler som «Gösta Berlings saga» og «Jerusalem.» Lagerlöf engasjerte seg sterkt i kampen om kvinners stemmerett. Ifølge popularhistoria.se hadde Lagerlöf to store kjærligheter i livet sitt, forfatteren Sophie Elkan og lærerinnen Valborg Olander.
Forlaget omtaler julefortellingene hennes slik: «Fire julefortellinger» av Selma Lagerlöf inneholder de første fire titlene i vår nye serie med korte tekster fra verdenslitteraturens øverste hylle. Store leseopplevelser i et grafisk tiltalende og hendig format. Bøkene selges samlet i eske og enkeltvis, en fortelling per bok: «Den hellige natten», «Legenden om julerosene», «Fred på jorden» og «En julegjest.» Lagerlöfs stemningsfulle julefortellinger kan leses av liten og stor, men uten at alle nødvendigvis forstår innholdet på samme måte. Slik byr fortellingene på stoff til samtale og ettertanke. Med sin formidable fortellerevne får Lagerlöf frem julens innerste budskap så det blir virkelig for oss.»

Maggie Nelson: «Argonautene»
I «Argonautene» bruker den amerikanske forfatteren Maggie Nelson sitt eget ekteskap med den transkjønnede kunstneren Harry Dodge som utgangspunkt for sine observante og intelligente betraktninger om temaer som kjærlighet, familierelasjoner og kjønnsnormer. Det er en rik og tankevekkende bok, som gir seg i kast med komplekse temaer i et krystallklart og nyansert språk, skriver forlaget Pelikanen om boken. Nelson har tidligere gitt ut ni bøker innen sjangrene dikt og sakprosa. «Argonautene» ble et gjennombrudd og vant National Book Critics Circle Award in Criticism.
The Guardian omtaler boken på følgende vis:
«Maggie Nelson er en av de mest fascinerende og inspirerende forfatterne i dagens Amerika, og blant de skarpeste og spenstigste tenkerne i hennes generasjon.» Dagsavisens kulturjournalist Gerd Elin Stava Sandve anbefaler boken til jul og skriver at den er «mat for hode og hjerte, med en førstepersonsskildring av en fødsel som en klar bonus.»

Unni Lindell: «Knut – Nobody’s baby»
Det blir ikke ordentlig jul før de gale kattedamene (og herrene) får sitt. Vi har lenge ventet på den nye store katteboken etter serien om «En gatekatt ved navn Bob», og krimdronning Unni Lindell sørger nå for at kattekosen blir med inn i julehøytiden. Om boken skriver Aschehoug:
«Knut- Nobody’s baby, handler om et helt spesielt vennskap mellom en grå bustete hannkatt og krimdronninga Unni Lindell. Det 18 år lange vennskapet var til tider grenseløst, i noen situasjoner gikk det over alle støvleskaft og nærmet seg galskap. Forfatteren måtte flytte fra sted til sted på grunn av katten. Hun kom i klammeri med «finanseliten» på Vinderen på grunn av Knut, hun fornærmet Jonas Gahr Støre på grunn av Knut, hun bortførte katta til Mari Maurstad på grunn av Knut og omkom nesten i en snøstorm på grunn av det dyret. Men Knut spankulerte alltid videre med halen rett til værs, som om ingenting hadde skjedd!»
Anders Veberg i Aftenposten skriver at «Knut er ei bok for kattevenner og menneskevenner, og at boken er ektefølt, upretensiøs og makter å være forfriskende, ærlig og ekte.»