Litteratur
Den skeive klassikeren «Odd Lyng» på Litteraturhuset
I et foredrag på Litteraturhuset 12. juni forteller forfatter M. Seppola Simonsen om Alf Martin Jægers roman, og om krysningspunktet mellom det kvenske og det skeive.
I 2024 er det hundre år siden kvenske Alf Martin Jæger ga ut romanen «Odd Lyng», som sies å være det første norske kampskriftet for homofili.
Nå har romanen kommet på nytt på modernisert norsk og kvensk, og i den anledning inviterer Litteraturhuset i Oslo til et foredrag ved M. Seppola Simonsen hvor det settes lys på krysningspunktet mellom det kvenske og det skeive i romanen.
Tragisk utfall
Boka «Odd Lyng» av Alf Martin Jæger fikk liten oppmerksomhet i samtida, men er nå gjenstand for sterkt fornyet interesse.
«Odd Lyng» er nemlig den første norske romanen der begrepet “homoseksuell” brukes eksplisitt, og den er vågal i sin utilslørte skildring av kjærlighet mellom menn og de tragiske følgene det kan få å måtte skjule sitt sanne jeg.
Nå foreligger romanen i ny utgave på Ruija forlag, på henholdsvis modernisert norsk ved Andreas Vik Haugen og kvensk ved Anna-Kaisa Räisänen.
«Odd Lyng» handler om Odd Lyngs forelskelse i en annen ung mann, Carsten Ulve, en ulykkelig forelskelse som delvis blir gjengjeldt.
25-årige Odd Lyng jobber i ei avis i en nordnorsk by som sannsynligvis er Tromsø. Her jobbet Alf Martin Jæger som lærer og var tilknyttet avisa Nordlys som litteraturanmelder.
– Underveis reflekterer Odd Lyng om sine følelser, og det er så vidt jeg vet den første gangen ordet homoseksualitet nevnes i ei bok og samtidig er hovedtema, sa Runar Jordåen, prosjektleder i Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen, i et intervju med Blikk i 2015.
Historien får et tragisk utfall, et selvmord. Dagen etter at Odd Lyng tar sitt eget liv, kommer det et brev til hans adresse. I brevet gjengjelder Carsten Ulve følelsene.
– Det er den klassiske måten å framstille homofili på, som ble vanlig på den tida. Men den åpner for at historien kunne hatt en lykkelig slutt. Budskapet er jo at samfunnets undertrykkende holdninger skaper situasjonen som blir uutholdelig, mener Jordåen.
Selve temaet seksualitet i «Odd Lyng» berøres ifølge Jordåen på en diskré måte.
– Jæger beskriver ikke selve sexen. Men i en av scenene går Odd Lyng etter en fest til sengs med en eldre mann. Det er beskrevet på en underfundig måte. Det er helt tydelig at de har hatt sex, men han skildrer ingenting grafisk. Odd Lyng føler bare selvforakt og avsky for den eldre mannen, sier Jordåen.
«Odd Lyng» kom til å bli det første homokampskriftet i Norge, lenge før homoorganisasjonen DNF-48 var påtenkt.
Identitet og tilhørighet
M. Seppola Simonsen debuterte i 2022 med diktsamlingen «Hjerteskog / Syđänmettä», som ble tildelt Tarjei Vesaas’ Debutantpris og Havmannprisen.
Diktene utforsker den kvenske språkløsheten og sorgen over å ha mistet kontakt med slektens kultur.
Simonsens andre diktsamling, «Den tredje», viderefører utforskningen av identitet, tilhørighet og språkløshet, denne gangen spesielt knyttet til kjønn og seksualitet.
Etter foredraget arrangerer Litteraturhuset NM i skeiv litteratur. Les mer om quizen her.
Info: Skeiv klassiker: «Odd Lyng»