
Fra birolle til hovedrolle
«Biroller» tar opp hvordan legning og kjønnsmangfold er behandlet i skriftkulturen, både gjennom historien og samtida. «Biroller» er illustrert av tegneseriekunstneren Sigbjørn Lilleeng og har tekstlige bidrag fra Kristin Fridtun, Per Esben Myren-Svelstad, Silje Hernæs Linhart og Per Magnus Finnanger Sandsmark.
Les også
-
Etterlyser skeive poeter
Lørdag 3. juni inviterer Forfatterkollektivet 7 skeive av alle slag til å være med på å skrive «Et helt vanlig dikt» i løpet av 24 timer. – Vi skal sette verdensrekord i diktsamling, sier forlegger og forfatter Sonja Dalseth.
-
Jubileum for glemt pionér
Hver søndag tar vi et dykk i Blikk-arkivet. I dag: Jubileum for glemt pionér.
-
Torrey Peters til Litteraturfestivalen
For debutromanen «Detransition, Baby», ble Torrey Peters nominert til Women's Prize for Fiction samme år som første åpne transkvinne noensinne.
-
– Jeg vil ikke sutre
Sven Henriksen skildrer et liv preget av vold og kristenfundamentalisme i «Pappas lille gutt», en roman det har tatt over 30 år å bli ferdig med. Selv har han omsider landet lykkelig i eget liv som dramatiker, forfatter, artist og med en mann han elsker.
-
Kristne kartlegger kjønnsundervisningen i skolebøker
I flere måneder har Kristent Ressurssenter gjennomgått 20-30 lærebøker i den norske skolen for å kartlegge hva dagens skolebarn lærer om kjønn og kjønnsidentitet.
-
– En seier for demokratiet
En føderal dommer har beordret myndighetene i Llano i Texas til å returnere bøker med lhbt+ og antirasistiske temaer til offentlige biblioteker etter at konservative tjenestemenn fjernet dem.
-
– Som homofil er problemstillingen vanskelig
I romanen «Dine farger var blå», utforsker Marcus Jarl barnløshet og kjærlighet, og gir et innblikk i den hektiske hverdagen på fødestua.
-
Val McDermid til Krimfestivalen
Mange populære krimforfattere, både norske og utenlandske, er klare for Krimfestivalen i Oslo.
-
Édouard Louis til Oslo
Édouard Louis møter Kjersti Horn på premieredagen til stykket «Ei kvinnes kampar og forvandlingar» på Det Norske Teatret.
-
Forbudt bok om forbudt kjærlighet i Sovjetunionen
To gutters romanse på en sommerleir provoserer Russlands myndigheter.
Det er ikke ofte hovedpersoner i bøker er homofile, bifile eller transpersoner. I utstillingen «Biroller» får du et innblikk i skeiv litteratur for voksne og barn. Utstillingen er produsert av Nynorsk kultursentrum og Vinje-senteret for dikting og journalistikk. Bibliotek, Pride-arrangører og andre kan bestille utstillingen gratis av Nynorsk kultursentrum.
– Målet med vandreutstillingen er at bibliotekbesøkende som ser «Biroller» skal få bedre innblikk i hvordan representasjonen av kjønns- og seksualitetsmangfoldet i litteraturen og journalistikken henger sammen med holdninger i samfunnet. Seerne skal få reflektere rundt hva som er usynlig i bøkene de vanligvis leser, og tenke nytt om dette, forteller Per Magnus Finnanger Sandsmark, direktør i Nynorsk kultursentrum.
– Bakgrunnen for utstillingen er at vi ønsket å vise fram at det i flere sjangere, både i historiske tekster og samtidslitteraturen, finnes skeive, trans, bi, homo og lesbiske hovedroller. De tekstene har vi lyst til å løfte fram, ikke bare for å vise at man kan lese gamle bøker med skeive briller, men også at man kan lese bøker som har et helt eget skeivt perspektiv. I samarbeidet med illustratøren og tekstbidragene vil vi få fram at det er helt egne måter å se verden og lese bøker på når man tar på seg disse brillene, sier Sandsmark.
Skeive biroller
«Biroller» trekker fram både kjønnsmangfold og seksuell orientering. Her er alt fra Hanne Wilhelmsen i Anne Holts bøker til det mer kjønnseksperimenterende som «Alltid Andrea» av Tor Fretheim. Sigbjørn Lilleengs illustrasjoner understreker tekstene.
– Vi var opptatt av å bruke en illustratør som får fram detaljer og stort fargemangfold i alt fra tekster av Tarjei Vesaas til mer nåtidig litteratur. Utstillingen viser fram bøker, i tillegg til at vi samarbeider med fagfolk som har skrevet bidrag om blant annet translitteratur og historisk litteratur med skeive blikk. For eksempel har Kristin Fridtun skrevet om hvordan dokumentarboksjangeren er når skeive skriver om sitt eget liv. Jeg har også bidratt som kulturhistoriker, og skriver om det skeive perspektivet i barne- og ungdomslitteraturen. Andre bidragsytere er litteraturviter Per Esben Myren-Svelstad som har doktorgrad i det skeive perspektivet til Tarjei Vesaas og Åsmund Sveen. Silje Hernæs Linhart har doktorgrad i barne- og ungdomslitteratur med transtematikk, og har skrevet om dette i denne utstillingen. Vi har også vært opptatt av å undersøke og vise fram det historiske og den skeive journalistikken. Her er jo blant annet Blikk viktig, forteller Sandsmark.
«Biroller» startet vandringen i Kristiansand i februar, og utstillingen drar videre på turné i Agder, Vestfold og Telemark fylke, og reiser etter hvert til andre bibliotek i store deler av landet. Datoer for turneen var ikke klare idet Blikk gikk i trykken. Til sommeren skal «Biroller» blant annet innom Bygdepride i Ørsta/Volda, 4. – 10. mai.