
Fra birolle til hovedrolle
«Biroller» tar opp hvordan legning og kjønnsmangfold er behandlet i skriftkulturen, både gjennom historien og samtida. «Biroller» er illustrert av tegneseriekunstneren Sigbjørn Lilleeng og har tekstlige bidrag fra Kristin Fridtun, Per Esben Myren-Svelstad, Silje Hernæs Linhart og Per Magnus Finnanger Sandsmark.
Les også
-
Bookerpris til skeiv oppvekstroman
Klesdesigneren Douglas Stuart vant en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser for debutromanen sin om en homofil arbeiderklassegutt som vokser opp i fattigdom med ei mor på fylla.
-
Skeivt på Deichman
Hvilke bøker lånte Deichman ut mest av i 2020? Blant de mest leste finner vi Bjørn Hatterud, Kitty Byng, Camara Lundestad Joof og Alexander Kielland Krag.
-
Forfatternes forfatter
Odd Klippenvåg har skrevet 24 bøker på 42 år. I sin nye bok utforsker han på nytt våre komplekse og skrøpelige forhold til kjærlighet, vennskap og familie.
-
Elsket Sigrid Undset kvinner?
Brev er blitt fjernet og ødelagt, men historiker Christine Myrvang har oppdaget en Sigrid Undset som våget å berøre temaet homofili i litteraturen og i essays, på maskerte, tilslørte og overraskende måter.
-
Ei å sove og våkne med
I sin nye roman favner Ingrid Z. Aanestad alt som ikke kan favnes; lengsel, drøm og håpet som ligger i å møte et menneske man vil sove og våkne med. Mir med Ruth. Ruth med Mir.
-
Utro mot seg selv
Som journalist er Jan P. Solberg vant med å grave i det andre kanskje helst vil skjule. En erfaring han også bruker i sin nye roman, der teksten langsomt sirkler inn hvem hovedpersonen Arnstein innerst inne er.
-
En endeløs ventetid
I «Jeg er Lona» skriver Line Baugstø om Leona som gjerne vil være den løvinnen navnet sier at hun er. Men det er vanskelig. Leona er fortsatt i en guttekropp, og nå skal hun begynne på ungdomsskolen.
-
Raseri og kjærlighet
Alt er tilsynelatende under kontroll. Damjan har fast arbeid, egen leilighet og en kjæreste han er glad i. Men så rakner det.
-
Ung og forelska
Bøker om ungdomsforelskelser som går rett inn i den skeive bokhylla.
-
Den skeive bokhylla på et av verdens kuleste steder
Deichman Biblo Tøyen står på magasinet Time sin liste «World’s 50 Coolest Places». I sommer åpnet de ei egen hylle med skeive barne- og ungdomsbøker.
Det er ikke ofte hovedpersoner i bøker er homofile, bifile eller transpersoner. I utstillingen «Biroller» får du et innblikk i skeiv litteratur for voksne og barn. Utstillingen er produsert av Nynorsk kultursentrum og Vinje-senteret for dikting og journalistikk. Bibliotek, Pride-arrangører og andre kan bestille utstillingen gratis av Nynorsk kultursentrum.
– Målet med vandreutstillingen er at bibliotekbesøkende som ser «Biroller» skal få bedre innblikk i hvordan representasjonen av kjønns- og seksualitetsmangfoldet i litteraturen og journalistikken henger sammen med holdninger i samfunnet. Seerne skal få reflektere rundt hva som er usynlig i bøkene de vanligvis leser, og tenke nytt om dette, forteller Per Magnus Finnanger Sandsmark, direktør i Nynorsk kultursentrum.
– Bakgrunnen for utstillingen er at vi ønsket å vise fram at det i flere sjangere, både i historiske tekster og samtidslitteraturen, finnes skeive, trans, bi, homo og lesbiske hovedroller. De tekstene har vi lyst til å løfte fram, ikke bare for å vise at man kan lese gamle bøker med skeive briller, men også at man kan lese bøker som har et helt eget skeivt perspektiv. I samarbeidet med illustratøren og tekstbidragene vil vi få fram at det er helt egne måter å se verden og lese bøker på når man tar på seg disse brillene, sier Sandsmark.
Skeive biroller
«Biroller» trekker fram både kjønnsmangfold og seksuell orientering. Her er alt fra Hanne Wilhelmsen i Anne Holts bøker til det mer kjønnseksperimenterende som «Alltid Andrea» av Tor Fretheim. Sigbjørn Lilleengs illustrasjoner understreker tekstene.
– Vi var opptatt av å bruke en illustratør som får fram detaljer og stort fargemangfold i alt fra tekster av Tarjei Vesaas til mer nåtidig litteratur. Utstillingen viser fram bøker, i tillegg til at vi samarbeider med fagfolk som har skrevet bidrag om blant annet translitteratur og historisk litteratur med skeive blikk. For eksempel har Kristin Fridtun skrevet om hvordan dokumentarboksjangeren er når skeive skriver om sitt eget liv. Jeg har også bidratt som kulturhistoriker, og skriver om det skeive perspektivet i barne- og ungdomslitteraturen. Andre bidragsytere er litteraturviter Per Esben Myren-Svelstad som har doktorgrad i det skeive perspektivet til Tarjei Vesaas og Åsmund Sveen. Silje Hernæs Linhart har doktorgrad i barne- og ungdomslitteratur med transtematikk, og har skrevet om dette i denne utstillingen. Vi har også vært opptatt av å undersøke og vise fram det historiske og den skeive journalistikken. Her er jo blant annet Blikk viktig, forteller Sandsmark.
«Biroller» startet vandringen i Kristiansand i februar, og utstillingen drar videre på turné i Agder, Vestfold og Telemark fylke, og reiser etter hvert til andre bibliotek i store deler av landet. Datoer for turneen var ikke klare idet Blikk gikk i trykken. Til sommeren skal «Biroller» blant annet innom Bygdepride i Ørsta/Volda, 4. – 10. mai.