Livet etter Laika

Publisert

Selv om The Hungry Hearts og Lisa Dillan ikke nådde til GULL-finalen med «Laika» under Melodi Grand Prix lørdag 27. februar, er gruppa storfornøyde over å ha satt lesbisk kultur på kartet. Folket stemte Agnetes «Icebreaker» til topps under MGP lørdag 27. februar. Men med all den positive responsen også ute i Europa føler The Hungry Hearts og Lisa Dillan at «Laika» nærmest er den uoffisielle MGP-vinneren. Blikk Nett treffer leder for The Hungry Hearts Tonje Gjevjon på Kulturhuset ved Youngstorget. Under en beige skinnjakke skimter vi en hvit glitternaglegenser.– Nå er jeg popstar, slår Gjevjon fast og ler hjertelig. Kunstneren og performanceartisten legger ikke skjul på at det å stå på scenen i Oslo Spektrum har vært det største øyeblikket i hennes liv.– Da vi kom marsjerende inn på scenen med den lesbiske hæren og hørte publikums trampeklapp, tenkte jeg: Bedre enn dette blir det ikke ... At vi ble omfavnet, gjorde at vi ga alt, forteller Gjevjon med et salig blikk.

Ikke landet

Tonje Gjevjon har nærmest ikke rukket å fjerne løsvippene og kan ikke påberope seg å ha landet etter MGP-finalen. All den positive oppmerksomheten i ESC-miljøer i Norge og rundt omkring i Europa har også gjort inntrykk.– Ikke noe galt med vinneren, men det er veldig hyggelig å få kommentarer som ‘What is wrong with Norway?’ De synes at vår sang skulle blitt sendt til Stockholm. «Laika» omtales allerede som en kultsang, sier Gjevjon. Også videoen «Laika» har vakt oppsikt. Animasjonen som ble laget av Nicolay Bergløff i designbyrået The Dude lever nå sitt eget liv og skal sendes til filmfestivaler. – Hvorfor animasjon og ikke en video med medlemmene i The Hungry Hearts og jazzartisten Lisa Dillan?– The Hungry Hearts er jo fra det visuelle kunstfeltet, og figurene i videoen er basert på de figurene jeg har laget og som man finner på hjemmesiden vår. «Laika» passet som animasjonsfilm og vi er veldig stolte av den, sier Gjevjon og forteller at en privat sponsor finansierte videoen som tok fem uker å lage. – Hvorfor en sang om Laika?– Siden jeg var en liten jente har jeg tenkt på hunden Laika som ble sendt ut alene i verdensrommet og forlatt der. For meg handler det om dødsangst og separasjonsangst som er vanlig for alle barn. Men det er ikke noe traume altså. Laika er jo et ikon og jeg er opptatt av rom- og måneferder.

«Laika» og lesbisk kultur

Flere tilbud og forespørsler har allerede kommet i innboksen etter MGP-sirkuset, blant de opptreden på Cologne Pride i Köln i juli og Pride her i Oslo. Med «Laika» har The Hungry Hearts definitivt satt lesbisk kultur på kartet, noe som også er ett av formålene til Lesbisk Forbund som ble stiftet i fjor vår. Etter en opphetet debatt om lesbisk identitet har det blitt stille om forbundet som ledes av Tonje Gjevjon.– Vi har jo hatt det travelt med «Laika» og plateutgivelse, men vi har hatt noen møter og fått rundt 50 betalende medlemmer. Målet vårt er 300 medlemmer i løpet av tre år. Det blir Metropol under Pride i år også, men vi begrenser festivalen til en dag i år. Det vil også bli flere arrangementer i løpet av året, ikke bare under Pride, opplyser Gjevjon. The Hungry Hearts er storfornøyde med å ha synliggjort lesbisk kultur på et show som vanligvis domineres av homoene.– Det er vanskeligere å få til mer enn dette, vi ble jo sett av 1,3 millioner i Norge. Og så lever «Laika» sitt eget liv ute i Europa. Sånn sett er det en fulltreffer. Med de kostymene, diskokulene og discobilen kommer vi til å bli husket. Tonje Gjevjon håper at «Laika»-suksessen kan inspirere flere lhbt-ere til å søke seg til MGP.– Og særlig dykesa. Homsene har vært flinke. Queentastic var jo der med en fantastisk låt i 2006 som kom på 3. plass. Kunst blir ikke noe dårligere om du er med i MGP. Vi har aldri blitt sett av så mange og fikk vist oss fram på en måte som vi er veldig fornøyd med. Nå skal The Hungry Hearts i gang med å lage ny video til låten «Master Mind-Electric» med splitter nye kostymer designet av Marius Ekdal-Gomes, som vant NRKs Symesterskapet i fjor.