– LLH er blitt sedat og sidrumpa

Publisert

Etter 51 år som medlem av LLH og forløperen DNF-48 meldte Kim Friele seg 14. juli ut av organisasjonen. LLH-leder Bård Nylund synes det er trist og kommer fortsatt til å lytte til Friele. – Bård og jeg er gode venner vi, men jeg liker ikke at folk ikke holder avtaler, sier Kim Friele, når Blikk Nett spør om ikke samtalen med LLH-leder Bård Nylund skulle foregå over sommerferien. Friele uttalte tidligere til Blikk Nett at hun «først skulle ha en lang samtale med Bård Nylund» før hun eventuelt meldte seg ut av LLH. Den samtalen ble det aldri noe av. – Det spiller ingen rolle nå, når samtalen skulle foregå. Nå er det gjort og jeg føler meg veldig bekvem med å ha meldt meg ut av LLH, fortsetter Friele. Under EuroPride stilte Friele av samvittighetsgrunner ikke opp på statsminister Erna Solbergs mottagelse for det skeive miljøet. Det var kontroversen rundt Dalai Lama og det at homobevegelsen var «tause som østers» som hadde fått begeret til å renne over for Friele. Hun kalte LLH for historieløs og vurderte å melde seg ut av organisasjonen. Hun var også sterkt kritisk til at LLH hadde invitert barne- og familieminister Solveig Horne (FrP) til å åpne Pride House.Friele tok også et kraftig oppgjør med den blåblå regjeringen i en kronikk i Aftenposten.– LLH gjør mange gode ting, men organisasjonen ligger ikke i front. Den er blitt sedat og sidrumpa. Ingen lar seg skremme, ingen blir opphisset over LLH. Den er blitt byråkratiets forlengede arm, tordner Friele.

– LLH tror mer på dialog?

– Nå må du holde opp med den j...a dialogen. Vi har hatt dialog med kjerka i mine 51 år i organisasjonen. La oss ha dialog, men det er VI som må sette premissene! tordner Friele. – Nå når organisasjonen er som den er, vil jeg ikke være med lenger. Jeg nærmer meg 80, og har forsøkt å følge med i tiden. Jeg ser ikke bort i fra at det er meg det er noe i veien med, sier Friele, som understreker at hun fortsatt kommer til å være med i samfunnsdebatten etter å ha meldt seg ut av LLH.

Solid innsats

LLH-leder Bård Nylund synes det er trist at Friele velger å melde seg ut av LLH og mener at LLH i dag er et resultat av den solide innsatsen Friele og andre som gikk foran har lagt ned.– I dag bruker vi kanskje andre virkemidler for å drive viktige prosjekter med partnere i Øst-Afrika og Sør-Asia, samt skolering av helsearbeidere, lærere og politi for at lhbt-personer skal bli tatt på alvor i møte med de offentlige tjenestene de måtte trenge. I tillegg har vi engasjerte frivillige og tillitsvalgte som legger ned mangfoldige timer for å arrangere festivaler og tilrettelegge for trygge møteplasser over hele landet. Alt dette er jeg veldig stolt av, samtidig som LLH alltid skal lytte til kritikk og råd utenfra, sier Nylund i en kommentar til Blikk Nett.Denne sommeren har ifølge Nylund vist at mange mener mye om hva LLH skal være eller ikke være. Nylund håper å se noen av disse også tilstede i LLH hvor det fattes beslutninger som påvirker LLHs arbeid og LLHs profil. – I dag er jeg imidlertid mest lei meg for at Kim Friele forlater organisasjonen. Hun er hjertelig velkommen tilbake hvis hun vil, og vi kommer selvsagt til å fortsette å lytte til den kloke stemmen fra fjellet enten hun er medlem eller ei, understreker Nylund.